Decizia de săptămâna trecută a studiourilor Warner de a distribui gratuit toate marile premiere ale anului viitor pe serviciul de streaming HBO Max în același timp cu distribuția tradițională la cinema a provocat un val de furie la Hollywood.
În primul rând au protestat lanțurile de cinematografe, temându-se, pe bună dreptate, că astfel de decizii vor contribui la falimentul lor. A venit apoi rândul actorilor și realizatorilor acestor filme, pe măsură ce au apărut detalii despre această decizie controversată.
Regizorul Christopher Nolan (foto) a condamnat faptul că decizia WarnerMedia a fost luată „noaptea ca hoții“ și că realizatorii nu au fost consultați. „Pentru 2021 au făcut filme pentru acest studio unii dintre cei mai respectați regizori și dintre cele mai mari vedete care, în unele cazuri, și-au dedicat mai mulți ani acestor filme. Sunt filme create pentru a fi văzute de un public cât mai numeros. Iar acum este sunt folosite doar pe post de conținut pentru un serviciu de streaming fără succes, fără ca nimeni să fie consultat“, spune Nolan.
La fel de supărați sunt regizorii James Gunn și Denis Villeneuve, care realizează două dintre blockbusterele anului viitor, The Suicide Squad și Dune. Iar supărarea celor implicați în aceste proiecte a crescut și mai mult când s-a aflat că Warner a discutat această decizie doar cu regizoarea filmului Wonder Woman 1984, Patty Jenkins, și cu vedeta filmului, actrița Gal Gadot. Fiindcă Warner crede că noul Wonder Woman va fi un succes și dorește o continuare, nu a ezitat să ofere câte o despăgubire de 10 milioane de dolari fiecăreia, pentru decizia de a difuza filmul în streaming.
Realizatorilor și actorilor implicați în celorlalte filme nu li s-a oferit însă, cel puțin deocamdată, o astfel de compensație. Iar asta are consecințe dramatice asupra veniturilor lor: contractele multora prevedeau cote din profitul filmelor, profit drastic redus în cazul în care aceste producții vor fi doar distribuite limitat la cinema. Mai ales în cazul Dune, multe dintre numeroasele vedete care joacă în film au acceptat salarii reduse compensate cu cote mai mari din profit, în ideea că salariile mai mici ar reduce bugetul de producție, permițând filmului să fie realizat.
Până și un star precum Keanu Reeves, vedetă al viitorului Matrix 4, cunoscut pentru extrema lui generozitate, a fost iritat de atitudinea celor de la Warner. „Cu această decizie, Warner Bros. a reușit să înstrăineze exact oamenii de talent pe care s-a chinuit atât de mult să îi atragă“, au comentat reprezentanții actorului. În aceeași situație se află și alte nume mari precum Denzel Washington, Margot Robbie, Will Smith, Hugh Jackman sau Angelina Jolie.
Alături de regizori și vedete, la fel de supărate pe Warner Bros. sunt ghildele profesionale (ghilda regizorilor a anunțat că intenționează să boicoteze filmele studioului) și agențiile de casting, care iau în considerare și posibilitatea unui val de procese. Și Legendary Pictures, casa de producție care realizează propriu-zis Dune pentru Warner Bros., se gândește să se adreseze justiției pentru a opri difuzarea filmului pe streaming.
Beneficiară a unei despăgubiri preferențiale, Patty Jenkins a fost una dintre puținele persoane care au apărat decizia studioului, pe motiv că „am trăit un an complet nebun și trebuie să fii pragmatic și să îți analizezi foarte bine prioritățile“, neuitând să precizeze că, în principiu, este totuși de acord cu Christopher Nolan.
Numai că Nolan, unul dintre cei mai respectați regizori ai momentului, are o altă părere decât Jenkins. „Cei mai mari regizori și cele mai importante staruri s-au culcat aseară gândindu-se că lucrează pentru cel mai mare studio de film, dar când s-au trezit dimineața au constatat că lucrează pentru cel mai prost serviciu de streaming. Warner Bros. are la dispoziție o mașină incredibilă de distribuit opera unui cineast peste tot, la cinema sau TV, dar în acest moment o face bucăți. Și nici măcar nu înțelege ce pierde. Decizia nu are sens din punct de vedere economic, fiindcă chiar și cel mai de rând investitor pe Wall Street poate face diferența între disrupție și disfuncție“, a declarat Nolan pentru „The Hollywood Reporter“.
Pe de altă parte, analiștii susțin că Warner Bros. nu a avut încotro decât să ia această decizie (foarte costisitoare, fiindcă pune în primejdie potențiale încasări de aproape 1 miliard de dolari pe film). Justificarea ar fi că numai așa poate readuce HBO Max, serviciul său de streaming, afectat de mari probleme, din nou în lupta pentru supremația pieței. Este o luptă ca o adevărată „urzeală a tronurilor“ pentru ceea ce, toți sunt de acord, va fi forma dominantă a divertismentului în viitorul apropiat.
1 Trackback