Cele mai căutate filme și seriale
Conform clasamentelor căutărilor pe Google (Google Trends 2020), serialele și emisiunile TV care au suscitat interesul publicului au în comun un singur lucru în întreaga lume: sunt toate producții sau sunt difuzate de Netflix. Dincolo de aceasta, topul variază de la țară la țară, dar, global, cele mai căutate serii în 2020 au fost:
- Tiger King;
- Big Brother Brasil;
- Money Heist;
- Cobra Kai;
- The Umbrella Academy.
În ce privește filmele, anul 2020 este caracterizat de un interes global pentru următoarele producții:
- Parasite;
- 1917;
- Black Panther;
- 365 dni (foto);
- Contagion.
În România, cele mai căutate filme ale anului pe Google au fost: 1. 365 dni (o dramă erotică poloneză pe modelul Fifty Shades of Grey, bazată pe un roman de Blanka Lipińska și difuzat cu mare succes pe Netflix); 2. Miami bici (comedia produsă de Codin Maticiuc, cu un succes considerabil și în sălile de cinema); 3. Contagion; 4. Miracolul din celula 7 (o dramă turcească difuzată de Netflix); 5. After we collided; 6. Parasite; 7. Enola Holmes; 8. Black Panther (un interes resuscitat probabil de moartea actorului Chadwick Boseman); 9. 1917; 10. Mulan.
Scriitoarele Elenei Ferrante
Celebra și misterioasa scriitoare italiană a redactat o listă a celor 40 de cărți preferate scrise de femei. Lista a fost redactată și publicată pe site-ul Bookshop.org, un magazin online lansat în februarie cu misiunea de a ajuta librăriile independente, mai ales din SUA și Regatul Unit, să vândă de la distanță. Pe lista Elenei Ferrante apar Doris Lessing, Zadie Smith, Marguerite Yourcenar, Annie Ernaux, Marguerite Duras, Négar Djavadi, Natalia Ginzburg, Elsa Morante sau Mieko Kawakami. Lista completă poate fi consultată pe Bookshop.org.
Concert în realitate virtuală
Franța înlocuiește tradiționalul foc de artificii de la finalul acestui an cu un concert inedit al lui Jean-Michel Jarre, într-o formulă adaptată noului mileniu: celebrul muzician va concerta live, dar sub forma unui avatar, într-o reconstrucție digitală a catedralei Notre-Dame (digitalizată chiar înainte de incendiul din aprilie 2019). Va fi un eveniment virtual ce va fi difuzat în direct pe platformele YouTube și Facebook, între 23:25 și 00:15, ora Franței. „Zeci de creatori și tehnicieni lucrează de luni de zile la acest concert imersiv care lansează o invitație lumii întregi să viziteze virtual Orașul Luminilor pe 31 decembrie“, spune Anne Hidalgo, primarul Parisului.
Aniversare tristă
Pe 8 decembrie s-au împlinit 40 de ani din ziua în care John Lennon era asasinat la New York de către un fan deranjat mintal. Moartea fostului Beatle a declanșat o undă de șoc la nivel planetar, iar pe 14 decembrie 1980, la apelul văduvei lui Lennon, Yoko Ono, 150.000 de persoane s-au strâns în Central Park, la doi pași de locul crimei, pentru a aduce un omagiu tăcut artistului. Multe posturi de radio și-au suspendat și ele emisia vreme de 10 minute. După 40 de ani, în ziua de 8 decembrie, o mulțime de fani și muzicieni s-au strâns în Central Park pentru a-l comemora pe Lennon.
Rămas bun, Richard Corben!
Artistul Richard Corben, unul dintre cei mai mari autori de benzi desenate american, a încetat din viață pe 2 decembrie, la vârsta de 80 de ani. Pasionat de SF, fantastic și horror, absolvent al Kansas City Art Institute, Corben a devenit un star mondial al BD-ului în anii ’70, mai ales după colaborarea cu legendara revistă franceză „Métal Hurlant“, cu seriile lui heroic fantasy, dar și cu alte serii horror, printre care multe adaptări după operele lui Edgar Allan Poe sau Lovecraft. „A fost un moștenitor modern al lui El Greco“, a comentat artistul francez Joann Sfar.
Secretul monoliților
Între timp, misterul monolitului metalic descoperit în statul Utah a fost lămurit: nu este un mesaj extraterestru, ci este o instalație creată de un colectiv de artiști din New Mexico intitulat The Most Famous Artist. Spre marea lor surprindere, monolitul a devenit un fenomen viral. Imediat după descoperirea primului obiect în Utah, un al doilea monolit a apărut în România și, apoi, un al treilea în California, produs și el, se pare, de un grup de artiști. Duminică, al patrulea obiect metalic și-a făcut apariția pe o plajă din Marea Britanie, urmat de un altul în Olanda. În fine, un alt monolit și-a făcut apariția în Franța, lângă Poitiers. Acest din urmă obiect a fost realizat de un anume Ludovic, un „artizan sudor“ din regiune care a explicat: „2020 este un an special, e un an dur. Dar lumea culturală este aici, vie. Pentru mine, monolitul este înainte de toate un simbol cultural“.
1 Trackback