Maestrul romanului de spionaj a încetat din viață la vârsta de 89 de ani.
Când agentul britanic Kim Philby a fugit la Moscova, dovedind astfel că a fost un trădător în favoarea comuniștilor, cariera unui alt agent, David Cornwell, expus de trădarea lui Philby, a luat sfârșit. „Oricum, aș fi fost slab ca spion“, comenta ironic Cornwell, care avea să se bucure apoi de o carieră de uriaș succes ca autor de romane de spionaj sub pseudonimul John le Carré.
Le Carré a apărut ca semnătură încă de pe vremea când David Cornwell lucra ca agent, dar avea să cunoască succesul internațional abia cu al treilea lui roman, The Spy Who Came in from the Cold (1962) pe care l-a scris la vârsta de 30 de ani, „ros de plictis“ la postul lui de la ambasada britanică din Bonn.
Vândut în 20 de milioane de exemplare și apoi adaptat pentru marile ecrane cu Richard Burton în rolul principal, romanul avea să marcheze și o lungă colaborare a scriitorului cu lumea filmului și a televiziunii.
Cariera de scriitor a lui John le Carré trebuie pusă permanent în relație cu cariera sa în serviciile secrete. Spionajul i-a influențat opera de scriitor, scrierile lui au influențat felul în care spionajul este perceput de public. Fiindcă, spune BBC, în vreme ce James Bondul lui Ian Fleming este în Tehnicolor, lumea spionilor lui John le Carré este gri, complexă și ambiguă moral. Ea reflectă din plin perioada în care scriitorul a lucrat în cadrul MI5 și MI6, perioadă marcată de cârtițe și trădători precum Philby sau George Blake.
Nu e de mirare că mulți dintre veteranii de la MI6 nu au fost fanii cărților lui. „Îndrăznește să spună că lumea agenților e o lume a trădării. Nu este. E o lume a încrederii“, spune baroneasa Daphne Park, pe vremuri colegă cu le Carré în MI6. Și fostul șef al MI6, Sir Richard Dearlove, a criticat cărțile scriitorului. „De-a lungul anilor, în servicii au existat două păreri despre cărțile lui“, spunea în 2009 Sir Colin McColl, alt șef al MI6. „Unii erau furioși pe le Carré pentru că prezenta pe toată lumea ca niște personaje dezagreabile care întruna pun la cale comploturi unii contra altora. Eu sunt de părere că opera lui e grozavă, ne dă senzația că noi, membri a două generații de spioni, am făcut parte din ceva grozav.“
Poate de aceea actualul șef al MI6, Richard Moore, s-a declarat întristat de moartea lui le Carré, „care și-a lăsat amprenta asupra serviciului prin romanele lui extraordinare“.
1 Trackback