Există o vorbă în politică: facem alegeri din patru în patru ani ca să știm cu cine guvernează UDMR. Ba e PSD la toartă cu maghiarii, ba e PNL. Dar UDMR e obligatoriu să intre la guvernare, chiar și din postura partidului care primește funcții doar pentru a asigura cele 30 de voturi în Parlament.
Și în Germania e la fel. Numai că acolo nemții fac alegeri ca să știe cu cine mai guvernează Angela Merkel. Pentru că CDU al doamnei Merkel domină de ani buni scena politică germană. Alt aluat, altă anvergură. Mai puține promisiuni și mai multe proiecte duse la capăt.
La noi însă, turbulențele politice sunt la ordinea zilei, iar un an e deja mult pentru o formațiune aflată la guvernare. Vedem ce s-a întâmplat cu PNL-ul lui Orban, care a venit pe cai mari în toamna anului trecut, iar un an mai târziu gâfâie îngrozitor și seamănă cu un alergător care nu mai are energie pentru a trece linia de sosire.
Întrebarea e dacă s-a schimbat atât de mult societatea românească în acest ultim an. Nu, nici vorbă. Sutele de mii de români care au ieșit în stradă trei ani la rând împotriva PSD sunt cuminți la locul lor. Nu cred că și-au schimbat opțiunea, iar dacă Dragnea și Iordache ar scoate o nouă ordonanță probabil ar umple din nou străzile. Se duc la muncă, sunt oameni activi, știu ce vor și împing România cu mai mult sârg decât cei care sunt la putere. Probabil că mare parte din acești oameni au fost la vot pe 6 decembrie, pentru că își dau seama că politica ne mănâncă anii și că nepăsarea și lehamitea nu-și au rostul. Dar segmentul acesta activ n-a fost nici pe departe fermentul pe care l-am remarcat la alegerile europene din mai 2019. Pentru că la rândul lor acești oameni au fost dezamăgiți. Mulți au votat și de această dată anti-PSD, dar fără entuziasm, ba chiar cu ceva dezgust la tot ce se petrece în jur.
În definitiv ar fi meritat PNL să câștige la scor alegerile? La cum s-a comportat în ultimele luni, nu. Liberalii au intrat la guvernare în toamna lui 2019 pe ușa din dos. Dar cu nasul pe sus de parcă ar fi avut cine știe ce merite în răsturnarea PSD-ului de la putere.
N-a fost o victorie muncită, ci una la masa verde, în care negociatorii Iohannis și Orban și-au făcut bine treaba. Dar PNL și-a văzut sacii în căruță prea repede. PNL s-a repezit la funcții precum lupul înfometat asupra prăzii. N-a mai ținut cont că vin alegerile parlamentare, că va urma scrutinul care va decide de fapt cine va sta patru ani la guvernare. PNL a calculat prost, iar rezultatul din 6 decembrie e o catastrofă pentru liberali.
Șefii PNL au socotit că, indiferent de scor, partidul tot va rămâne la guvernare, mai ales că președintele Klaus Iohannis anunțase în mai multe rânduri că PSD nu va avea bucuria să mai aibă premier. Dar socotelile liberalilor nu s-au potrivit cu cele ale alegătorilor. În ultimul an, PNL și-a dorit să-și numească clienții politici în funcții, chiar cu riscul unei sancțiuni din partea electoratului. Lucru care s-a și întâmplat. Au ajuns în diverse poziții tot felul de nepricepuți, ba chiar figuri detestate de public. PNL a crezut că alegătorii nu vor fi chiar atât de drastici la urne. Proastă socoteală.
PNL a scos cu greu 25 la sută. Dar rezultatul ăsta ar putea fi încă un scor remarcabil dacă liberalii nu înțeleg ce au de făcut și care sunt așteptările oamenilor.
Nu mai merge cu șmecheria, oricât și-ar dori unii din PNL ca lucrurile să rămână la fel. Partidul va fi ras de pe scena politică la viitoarele alegerile sau va obține în cel mai bun caz un scor irelevant dacă nu-și schimbă comportamentul. Deja unii alegători ai dreptei au migrat spre USR.
Tendința se va menține, ba chiar se va accentua dacă liderii PNL nu înțeleg că trebuie schimbat macazul. Că va fi USR-PLUS catalizatorul sau că va apărea o altă formațiune pe scena politică rămâne de văzut. Dar lucrurile nu vor rămâne în loc.
E un test pentru actualii șefi ai PNL. Dacă vor doar funcții, contracte și bani, vor avea tot ce-și doresc. Dar vor pierde rapid încrederea oamenilor, inclusiv încrederea celor 25 la sută din alegători care i-au votat.
Ori se apucă serios de treabă și guvernează cinstit și corect România, ori se vor duce vertiginos la vale. Iar în 2024 nu va mai fi nimeni să le asigure spatele. Klaus Iohannis va părăsi Cotroceniul.
1 Trackback