Circa 75 de milioane de euro, adică 161.200.000 de lei, aceasta este suma cu care guvernul vrea să susțină sectorul cultural. Este vorba despre un proiect de ordonanță de urgență, aflat zilele acestea în dezbatere publică, ce conține două prevederi: o schemă de ajutor de stat cu patru tipuri de granturi, la care se adaugă o alta, un ajutor de minimis sub forma de microgranturi ce vizează o serie de operatori culturali. Este vorba despre un proiect mai vechi, a cărui idee fusese vehiculată din noiembrie anul trecut. Varianta aflată acum în dezbatere publică diferă de cea propusă inițial și cu siguranță că va fi ajustată în forma sa finală. Cu atât mai mult cu cât pentru publicarea OUG sunt necesare avizele de la Consiliul Concurenței și de la Consiliul Legislativ.
Ajutorul de stat
În ceea ce privește prima măsură propusă, cea a ajutorului de stat, sunt eligibile ONG-urile și societățile cu specific cultural, care au avut activități din domeniile ce urmează: artele spectacolului (teatru, muzică, dans), artele vizuale (pictură, sculptură, film, fotografie), patrimoniu cultural, muzee, cultură scrisă, educație culturală. În schimb, în mod expres nu sunt acoperite alte activități, precum editarea/ tipărirea de reviste și ziare, nici domenii precum designul de orice fel, jocurile video sau moda, după cum se precizează și în textul propus, și în Anexa 1 a propunerii de OUG. După cum aminteam, sunt patru măsuri propuse în acest text pe care le prezentăm mai jos:
– Măsura A vizează organizarea de festivaluri culturale, iar valoarea maximală a ajutorului reprezintă echivalentul a 25% din valoarea brută a biletelor care au fost vândute pentru evenimentele ce au avut loc în 2019. Plafonul maxim este corespunzător valorii a 800.000 de euro.
– Măsura B privește granturi pentru proiecte de organizare evenimente culturale cu public, iar valoarea maximă a ajutorului este împărțită în mai multe subcategorii, după cum urmează:
♦ între unu și zece evenimente organizate în anul 2019, valoarea maximă a ajutorului este echivalentul în lei al sumei reprezentând 5% din valoarea brută a biletelor vândute pentru evenimentele desfășurate în anul 2019 în Romania, dar fără a depăși 800.000 euro;
♦ între 11 și 50 evenimente organizate în anul 2019, valoarea maximă a ajutorului este echivalentul în lei al sumei reprezentând 10% din valoarea brută a biletelor vândute pentru evenimentele desfășurate în anul 2019 în Romania, dar fără a depăși 800.000 euro;
♦ peste 50 de evenimente organizate în anul 2019, valoarea maximă a ajutorului este echivalentul în lei al sumei reprezentând 15% din valoarea brută a biletelor vândute pentru evenimentele desfășurate în anul 2019 în Romania, dar fără a depăși 800.000 euro.
– Măsura C se adresează librăriilor, ale căror proiecte pot atrage din partea guvernului la nivel maximal echivalentul în lei al 25% din valoarea brută a vânzărilor de carte din 2019 în România, dar fără a depăși 800.000 euro.
– Măsura D se referă la activitatea editurilor, care pot primi echivalentul în lei a 15% din valoarea brută a vânzărilor fizice directe de carte din 2019 în România, dar fără a depăși 800.000 euro. Sunt excluse de aici vânzările online și vânzările către editurilor către librării.
Perioada de valabilitate a ajutorului de stat este de la data intrării în vigoare a ordonanței de urgență, până la data de 31 decembrie 2023. Plata ajutorului de stat va fi efectuată în perioada ianuarie 2021 – 31 decembrie 2024.
Cele patru direcții prezentate mai sus sunt finanțate diferențiat: Măsura A va avea alocate 6.500.000 euro; Măsura B va primi 5.500.000 euro; către Măsura C se vor duce 12.000.000 euro, iar pentru Măsura D 6.000.000 euro. În toate cazurile, statul va oferi un avans de maximum 70% din valoarea sprijinului financiar nerambursabil la semnarea contractului de finanțare, iar diferența va fi achitată după aprobarea raportului final însoțit de documente justificative. Numărul estimat de beneficiari este de maximum 700 de entități, iar proiectele vor putea fi implementate în cursul anului 2021, respectiv 2022, cu începere de la data semnării contractului de finanțare. Proiectul poate fi prelungit, dar nu poate fi finalizat mai târziu de 31.12.2023.
Suma totală alocată schemei de ajutor de stat pentru susținerea sectorului cultural, este de 161.200.000 lei și va fi suportată în proporție de 85% din fonduri externe nerambursabile (POC 2014-2020), iar diferența de la bugetul de stat.
Ajutorul de minimis
Ajutorul de minimis este un ajutor limitat conform normelor Uniunii Europene, de un nivel care nu distorsionează concurența și/ sau comerțul cu statele membre, respectiv 200.000 euro per întreprindere/ întreprindere unică, pe o perioadă de trei ani fiscali consecutivi – 2 ani fiscali încheiați anteriori și anul fiscal în curs, indiferent dacă ajutorul a fost acordat din surse naționale sau europene. În cazul de față, ajutorul de minimis este acordat sub formă de microgranturi.
Această măsură vizează artele spectacolului (teatru, muzică, dans), artele vizuale (pictură, sculptură, film, fotografie), patrimoniu cultural, muzee, cultură scrisă, audio-vizual, educație culturală.
Ajutorul de minimis va fi în sumă fixă forfetară de 8.000 euro/ operator cultural și va fi utilizat pentru desfășurarea activității culturale curente. Numărul estimat de beneficiari ai ajutorului de minimis este de maxim 5.000 operatori culturali.
Vă prezentăm categoriile eligibile pentru care pot fi solicitați acești bani: cheltuieli cu personalul angajat pentru derularea activităților culturale, reprezentând salariile și contribuțiile sociale aferente și alte costuri legale; cheltuieli cu onorarii, inclusiv contractele de drepturi de autor, necesare derulării activităților culturale; cheltuieli cu serviciile necesare derulării activităților culturale; cheltuieli legate de achiziția de materiale consumabile și obiectelor de inventar necesare derulării activităților culturale; cheltuieli cu achiziția/ închirierea de active corporale și necorporale necesare derulării activităților culturale; cheltuieli administrative care se referă la plata utilităților: energie termică, energie electrică, apă, canalizare, salubritate, gaze naturale; telefon, fax, servicii poștale, curierat rapid și rețele de comunicații; pază, curățenie; chirie; cheltuieli privind echipamentele de protecție medicală, inclusiv materiale de dezinfecție pentru protecția împotriva răspândirii virusului SARS-CoV-2.
Conform proiectului de OUG, perioada în care se vor efectua plățile ajutorului de minimis este stabilită între 01 martie 2021 și 31 decembrie 2023.
Acestea sunt propunerile făcute de guvern în prezentul proiect de ordonanță de urgență. Urmează ca părțile interesate să contribuie la îmbunătățirea lor și să vedem publicarea în „Monitorul Oficial“ a formei finale a OUG.