E tare ușor în opoziție, dar lucrurile se complică rău de tot atunci când ajungi la guvernare. De pe margine totul e simplu. Legătura cu strada e ușor de realizat, mai ales dacă înțelegi politica și vrei să fii aproape de oameni. Livrezi doar discursurile pe care le adoră mulțimea. Știi ce vrea electoratul, trebuie doar să turui convingător.
Ce s-a petrecut pe vremea PSD-ului condus de Liviu Dragnea este emblematic. PNL și USR au apăsat pedala anti-corupției până la capăt. Erau oameni adunați în stradă? Hop și reprezentanții celor două partide. E adevărat că useriștii s-au lipit natural, pentru că de asta s-a și născut USR-ul. Pentru a se bate cu nedreptatea, hoția și nepotismul. PNL doar a fructificat momentul și până la un punct i-a ieșit. Ura față de PSD era atât de mare, încât electoratul a închis ochii la trăsnăile din trecut ale liberalilor. PNL a devenit aliatul de nădejde în bătălia grea cu ciuma roșie.
În opoziție e ușor să faci politică. Ba chiar e simplu, pentru că ai muniție câtă vrei. Organizezi conferințe de presă și spui că nimic nu merge în țărișoara asta. Dacă vii și cu două-trei exemple concrete publicul te va ține minte, iar notorietatea e condiția numărul unu pentru ca apoi să urci treptele Parlamentului.
Când ajungi însă la putere, tot ce ai spus fără să crezi în vorbele rostite când erai de partea cealaltă a baricadei, se va întoarce împotriva ta. De asta au pierdut liberalii alegerile din 6 decembrie. Nu pentru că PSD a fost bun. Nu pentru că Marcel Ciolacu ar fi personalitatea în care românii să fi avut încredere. Nici pentru Tudose, Firea sau Olguța.
PNL s-a bătut singur la parlamentare, pentru că n-a știut să gestioneze anul petrecut la putere după dărâmarea cabinetului Dăncilă. Liberalii și-au dat în petec, uitând că în 2019 nu au câștigat de fapt nimic și că adevărata victorie e cea de la urne. PNL și-a numit clienții politici în funcții și a luat câteva decizii aiuritoare. Mai simplu spus: a întors spatele alegătorilor exact când oamenii erau mai atenți la clasa politică. PNL a condamnat traseismul în vremea PSD, dar a făcut același lucru când a ajuns la putere. Cum poți fi credibil când faci taman pe dos? Oamenii nu pot fi duși de nas, mai ales că PNL nici nu era vreun îngeraș care n-a mai fost vreodată la putere. Liberalii au încasat-o în decembrie, iar dacă nu se trezesc la timp (și nu prea dau semne că înțeleg ce li se întâmplă) vor ajunge exact în punctul unde a fost PSD în urmă cu doi ani.
Dacă în cazul PNL nu sunt pretenții foarte mari în societate, întrebarea e ce va face USR PLUS în următorii ani de guvernare? Useristo-plusiștii nu sunt în situația dificilă în care se găsesc liberalii. Dar pot ajunge acolo dacă sunt indeciși și dacă vor renunța la principii. Partidul e unul nou, discursul e încă proaspăt, dar USR PLUS se află deja de câteva luni la guvernare. Nu mai poate ameți lumea cu vorbe. Pentru USR PLUS acum se decide viitorul politic.
Barna și Cioloș pot face cea mai tare campanie în 2024. O strategie electorală bine pusă la punct poate crește partidul vreo 2-3 puncte, dar atât, nu mai mult. Acum se lămurește lumea ce hram poartă USR PLUS. Iar ceea ce vedem, din păcate, nu e foarte încurajator. În teritoriu, partidul nu prea știe ce are de făcut, iar șefii locali încă recită din capitolul principii, deși alegătorii așteaptă fapte concrete.
USR PLUS a luat cele mai importante ministere. Bravo lor. L-au prins pe Ludovic Orban pe picior greșit și au obținut peste ceea ce se putea obține. Dar din acest moment trebuie să aibă și rezultate. Gata cu poveștile, electoratul s-a săturat de basme. Românii vor autostrăzi, vor o Justiție dreaptă și vor oameni cinstiți în funcțiile publice. Orice pas alături făcut de USR PLUS va fi taxat de simpatizanți. Partidul are de trecut și prin chinurile fuziunii, dar românii vor fi mai puțin atenți la împărțeala internă. Nu asta îi va costa pe cei din USR PLUS, ci modul în care vor înțelege să guverneze.
Vedem deja cum PNL și USR PLUS încearcă să paseze responsabilitatea dintr-o parte în alta. E clar că nu vor fi suficienți bani la buget, că nu întotdeauna proiectele vor merge ca pe roate, dar cei doi parteneri ar trebui să discute matur, cu cărțile pe masă și să nu dea vina precum copiii atunci când ceva nu va merge. Se anunță un an complicat, cu multe evenimente, în care sigur nu ne vom plictisi. Problema e că ne-am cam săturat de gâlceavă, s-a golit sacul cu epitete politice.
1 Trackback