După șapte secole, un descendent al poetului a demarat o campanie pentru a reabilita numele ilustrului său strămoș.
În secolul al XIV-lea, când Florența era teatrul unui război civil între diverse facțiuni ale partidei guelfilor, poetul Dante Alighieri a fost și el implicat, ca majoritatea concitadinilor lui, în acest conflict. Când rivalii săi politici au ajuns la putere în 1301, Dante a fost acuzat de corupție și condamnat la doi ani de exil și la plata a 5.000 de florini. Când poetul a refuzat să se prezinte la proces, un an mai târziu, el a fost condamnat la moarte in absentia, riscând o ardere pe rug dacă s-ar fi întors în orașul natal.
„Au fost procese politice, iar sentințele de exil și moarte împotriva strămoșului meu au fost nedrepte și ar trebui anulate, așa cum s-a întâmplat și în cazul lui Galileo Galilei“, declară astrofizicianului Sperello di Serego Alighieri, descendent al lui Dante, într-un interviu acordat ziarului „Corriere Della Sera“. „De aceea, dacă legea permite, cerem astăzi o revizuire a procesului.“
În încercarea lui de a anula o sentință datând din 1302, Sperello di Serego Alighieri s-a aliat cu Alessandro Traversi, avocat și profesor de drept procesual penal. Acesta consideră că un astfel de demers nu este utopic, deși au trecut șapte secole de la proces. Articolele 629, 630 și 632 din Codul de procedură penală, spune „Corriere Della Sera“, permite revizuirea unui proces dacă apar noi dovezi care să probeze nevinovăția unei persoane, fără vreo limită de timp.
„Împotriva lui Dante au fost pronunțate două sentințe. Prima a fost exilul, a doua pedeapsa cu moartea. Va fi interesant de văzut dacă ele pot fi anulate conform statutelor florentine din epocă, dar și a principiilor legale actuale“, explică profesorul Traversi.
Înainte de demararea oricăror proceduri, Traversi și colegii săi vor să organizeze în mai o conferință la care să participe magistrați, juriști, istorici și lingviști, cărora li se va adăuga și managerul francez Antoine de Gabrielli, un descendent al lui Cante dei Gabrielli da Gubbio, podesta care l-a condamnat pe Dante în 1302.
„Practic, memoria lui Dante nu are nevoie de această achitare“, a comentat jurnalistul Aldo Cazzullo. „Dante ne-a dat o limbă și o idee despre noi înșine. Pentru el, Italia nu era un stat, ci un sistem de valori și de frumusețe care trebuia să combine tradiția clasică cu cea creștină. El a inventat cuvântul belpaese. Ce ar putea să mai adauge o achitare târzie la așa ceva?“
1 Trackback