Personajul Benjamin trebuie privit atât în plan personal, cât și profesional. În prima dimensiune este soțul Pisigmundei, o celebră pisihoterapeută, iar în a doua este inventator de curse de șoareci. Rog redacția să nu încerce să corecteze denumirile care par stâlcite, ele chiar sunt stâlcite.
Nederanjat de succesul profesional al consoartei, motanul Benjamin își canalizează energia spre a proiecta, construi și patenta capcane pentru rozătoare, motivat inclusiv de gaura din parchetul cabinetului soției, prin care, după cum scrie autorul, odiosul șoarece scoate „în eter un nas cât bobul de piper / Și doi ochi mici otrăvitori, de-a dreptul înfiorători“. Fire generoasă, genialul inventator face prezentarea a două dintre succesele sale răsunătoare: Aspiratronul de guzgani și Lasero-bortiloscopul fotomotivațional.
Principiul de bază al funcționării aspiratronului este aspirarea. Benjamin a avut inspirația să monteze furtunul unui aspirator în partea opusă, cea prin care aerul iese. Mai mult, pentru a exclude zgomotul unui motor electric, firul conductor a fost suprimat cu tot cu ștecher. Pentru a nu fi recunoscut la nivel facial, protagonistul își pune o plapumă în cap și, perfect camuflat, se ascunde după dulap. Șoarecele, ros de curiozitate, va dori foarte mult să cerceteze orificiul lăsat de lipsa furtunului din poziția firească. Acesta este momentul în care, cu buzele țuguiate in interiorul capătului furtunului, trebuie să sugi aer cât de mult și cât de repede, creându-se o contrapresiune care absoarbe animalul în interior. Singurul inconvenient este faptul că uneori te poți îneca cu câte o scamă rătăcită pe traiect.
Ideea Lasero-bortiloscopului fotomotivațional a încolțit chiar în ziua căsătoriei lui Benjamin cu Pisigmunda, mai exact în momentul când a fost făcută fotografia cu sărutul mirilor. Fiindcă genialitatea nu așteaptă să-ți faci timp pentru ea. Te trosnește oricând, așa cum reiese și din versurile „Mozolind-o franțuzește i-am spus Pisi, draga mea/ Dormim separat la noapte, că am de lucrat ceva“. Cumva, blițul aparului foto a coincis cu străfulgerarea cerebrală. Inventatorului i-a venit brilianta idee de a monta un bec de lanternă în interiorul aparatului, lentilele urmând să alinieze fotonii într-un fascicul laser. Nici un șoarece nu va rezista tentației de a sta la poză, ba mai mult, nu va vedea niciodată asta ca pe o primejdie. Unda laser își va realiza scopul, executând prin micul animal o bortă de dimensiunea unei grosimi de deget inelar.
Lucrăm la spectacolul Pisici 2. Când e gata, vă anunțăm.