Godard, la ieșirea din scenă
Celebrul cineast francez Jean-Luc Godard (A bout de souffle, Pierrot le fou, Alphaville etc.) a anunțat că, în sfârșit, se retrage din activitate, la vârsta de 90 de ani. Godard a dezvăluit faptul că, în prezent, mai lucrează la două ultime proiecte, un film ce va fi difuzat de Arte și un al doilea, intitulat Funny Wars. „După ce termin aceste două scenarii îmi închei viața de film, viața de regizor. Și îmi iau rămas-bun de la cinema“, a declarat Godard.
Nabokov și Superman
Un poem inedit al lui Vladimir Nabokov, considerat pierdut, a fost redescoperit și publicat la 80 de ani de când a fost scris în paginile revistei „Times Literary Supplement“. Este un poem de 46 de versuri denumit The Man of Tomorrow’s Lament în care viitorul autor al romanului Lolita și-l imaginează pe Superman deplângând faptul că nu va putea avea niciodată copii cu iubita sa Lois Lane. Nabokov, al cărui fiu era un fan al comicsurilor cu Superman, a propus poemul revistei „The New Yorker“ în 1942, la doi ani de la sosirea în Statele Unite. Redacția a refuzat publicarea textului care, de atunci, a fost considerat pierdut.
Un alt Martin la cinema
Realizatorul primelor trei filme din seria Pirații din Caraibe, Gore Verbinski, vrea să adapteze pentru Netflix nuvela Regii nisipurilor, scrisă de George R.R. Martin în 1979, cu decenii înainte de Urzeala tronurilor, pe vremea când se bucura de o binemeritată reputație de autor de proză horror-SF. Nuvela a mai fost adaptată în 1995 sub forma unui episod din serialul The Outer Limits.
Ambianță de concert la cerere
Bayerische Staatsoper (Opera de stat) din Munchen propune pe site-ul de streaming al instituției o opțiune surprinzătoare pentru fanii spectacolelor ei. Opțiunea se numele „soundmachine“ și constă în reproducerea tuturor zgomotelor pe care un spectator le poate auzi într-o sală de spectacol: foșnit de hârtii, tuse, sonerii de telefon etc. Ideea este, evident, de a oferi celor siliți din cauza pandemiei să urmărească spectacolele de acasă o experiență cât mai aproape de cea reală.
O Fundație gigantică
Scenaristul și scriitorul David Goyer, care produce și realizează pentru Apple TV+ serialul Fundația, bazat pe romanele lui Isaac Asimov, spune că seria va avea 80 de episoade. „Spectatorii se schimbă. Felul în care consumăm poveștile se schimbă. Urzeala tronu- rilor a fost primul dintre aceste seriale gigantice, novelistice, iar acum, cu Fundația, vom reuși poate să spunem întreaga poveste de-a lungul a 80 de episoade, 80 de ore, în loc să o condensăm într-un film de 2-3 ore“, spune Goyer.
Memorii în 154 de cântece
Paul McCartney va lansa în toamnă ceva ce n-a făcut nici unul dintre membrii The Beatles până acum: o autobiografie în care își povestește viața de la copilăria petrecută în Liverpool și până la cariera lui solo. Ce e surprinzător la această carte este felul în care a ales să o scrie. „N-am ținut un jurnal intim, dar am cântecele mele. Singurul lucru pe care am putut să îl fac, oriunde mă aflam, a fost să compun noi cântece“, explică McCartney. Această autobiografie în 154 de cântece se numește The Lyrics: 1956 to the Present și, pentru a o realiza, fostul Beatle a apelat la ajutorul poetului irlandez Paul Muldoon. Cântecele alese sunt clasate în ordine alfabetică și sunt însoțite de ample comentarii scrise de McCartney, detaliind locul și momentul în care au fost scrise și ce le-a inspirat, dar și de o mulțime de imagini extrase din arhivele muzicianului. Până la Paul McCartney, nici un Beatle nu și-a povestit viața într-o carte; Ringo Starr și George Harrison au scos doar câte un volum mai mult plin de fotografii, iar John Lennon a murit înainte de a scrie vreo carte de memorii.
Cronica neagră
– Bunny Wailer (73 de ani) – legendă a muzicii reggae, muzician din Kingston, Jamaica, a fost unul dintre membrii fondatori ai grupului The Wailers alături de prietenul lui din copilărie, Bob Marley. Mailer a devenit artist solo în 1974 și a câștigat trei premii Grammy.
– Andrea Lo Vecchio (78 de ani) – muzician milanez, autor, compozitor și interpret, vedetă a erei de aur a canzonettei pop contemporane. A lucrat, ca producător, cu vedete precum Adriano Celentano, Mina, Raffaella Carra sau Mireille Mathieu.
1 Trackback