Ați mai auzit în ultima vreme despre rezultatele vreunui sondaj serios de opinie? Nu că ardem de nerăbdare să vedem cifre noi, dar cei care urmăresc politica ar trebui să aibă habar cam încotro bate vântul la câteva luni de la alegeri.
Penuria sondajelor de opinie arată lipsa seriozității cu care se face politica în România. Degeaba se bat cu pumnul în piept aleșii neamului. Cei mai mulți dintre ei nu sunt în stare să construiască o argumentație politică, deși cred că li se cuvine totul și că sunt experți în tainele politicii. Acești oameni nu știu ce vrea publicul, ce așteptări sunt în societate și care sunt temele care îi interesează pe cetățeni. Fac politică după ureche, cu gândul la beneficiile unui mandat fără prea multă bătaie de cap.
Poate că nici nu e rău că nu mai apar sondaje, pentru că de prea multe ori institutele au dat-o în bară, influențând într-o manieră grosolană publicul. De ce să faci un sondaj și să cheltui bani dacă a dispărut miza? De fapt aici e cheia neseriozității multor case de sondare. Scot cifre după cum le cântă cel care a plătit minunata lucrare. Cum după alegeri puțini mai sunt interesați să manipuleze, atunci nu mai apare nici o predicție. Dăm în bobi și analizăm procentele partidelor la crâșma din cartier.
Sondaje nu sunt, dar totuși cum stau partidele? Nici una dintre formațiunile parlamentare nu este lipsită de griji. Poate UDMR să aibă o viață ceva mai liniștită, dar n-ar fi exclus ca și acolo să se ducă bătălii interne pe care noi cei din afară să nu le sesizăm.
PNL, principalul partid din coaliția de guvernare, va avea în acest an congresul. Au și început zbaterile la liberali pentru alegerea noi conduceri. N-a fost decisă încă data evenimentului, dar curg mesajele de susținere din partea filialelor la adresa actualului președinte Ludovic Orban. O atitudine din partea fidelilor lui Orban oarecum comică, în condițiile în care nimeni nu știe încă data congresului. Cel mai probabil tabăra Orban joacă la intimidare și încearcă să formeze masa critică pentru a descuraja coagularea unei alte tabere. În partid persistă nemulțumirile și sunt multe județe care n-au primit încă funcții la nivel central. N-a fost uitată nici povestea cu cedările de ministere bănoase către USR PLUS și nici negocierile ciudate pentru posturile de prefecți. Totuși, la ora asta Ludovic Orban pare favoritul întrecerii, însă e de urmărit ce va face Florin Cîțu și dacă o parte consistentă din partid ar fi dispusă să-l sprijine într-o eventuală bătălie internă.
Dincolo de problema supremației din partid, imaginea PNL continuă să sufere. Multe numiri în județe se fac pe bază de prietenii și amantlâcuri, iar diferențele față de vechile practici ale PSD devin tot mai greu de sesizat. PNL e departe de forma din 2019, când PSD-ul lui Dragnea dădea apă la moară opoziției de la acea vreme.
USR PLUS nu se comportă deloc rău la guvernare, deși existau suficiente temeri că o formațiune fără experiență în administrație va claca și va fi pusă de umbră de mult mai experimentații politicieni liberali. Noul partid rezultat din fuziunea USR cu PLUS va avea congresul în acest an, iar deocamdată Dan Barna și Dacian Cioloș n-au scos săbiile din teacă. Nici în teritoriu nu se prea întrevăd atitudini interne războinice, astfel că USR PLUS pare să-și conserve zestrea, ba chiar să spere la ceva puncte în plus, eventual dintre dezamăgiții de PNL. Rămâne de văzut cum va evolua relația dintre USR PLUS și PNL, unele tensiuni fiind vizibile încă din prima săptămână a mariajului de la guvernare.
PSD face ce știe mai bine. Stă la cutie și încearcă să speculeze orice prilej. Partidul nu dă semne că ar avea vreo strategie în opoziție. Probabil că se merge și pe vechiul obicei, cu primele 6 luni de guvernare în care lași puterea în pace. Sunt ceva ieșiri mai contondente ale unor fruntași PSD, dar încă e liniște pe frontul stângii. Mai degrabă sindicatele par să facă treaba social-democraților, pentru că Marcel Ciolacu e ocupat cu alte treburi.
Cât despre AUR, e greu de intuit evoluția acestui partid. Formațiunea lui George Simion a înregistrat deja prima pierdere de marcă (senatoarea Șoșoacă), dar ne putem aștepta și la alte dezertări, având în vedere ghiveciul de opinii de la vârful partidului.
Deocamdată nu putem vorbi de reașezări vizibile pe scena politică, dar e devreme, n-am avut încă vreun scandal care să influențeze peisajul. Cât despre sondaje, nu le ducem deloc lipsa. Poate se mai curăță piața și dispar și casele de sondare arondate partidelor.
1 Trackback