
Cine sint extraterestrele? Extraterestrele sint superfemeile manager, initiate in arta culinara. Pentru a accede la statutul de „mare gospodina” si pentru a dobindi „independenta culinara”, fiecare extraterestra trebuie sa parcurga un drum anevoios, un drum plin de obstacole si de tentatii. Pentru extraterestrele cu MBA la Paris, cu functii inalte in multinationalele in care lucreaza, bucataritul se dovedeste a fi mult mai dificil (chiar „o munca supraomeneasca”) decit semnarea unor contracte de milioane de euro. Doar o mare gospodina reuseste sa fie pe placul extraterestrilor pretentiosi.
Inainte de a intra in bucatarie trebuie mai intii sa treci pe la piata sau pe la supermarket, iar extraterestra lui Mafteiu, ajunsa deja „mare gospodina”, le povesteste celorlalte extraterestre, cu mai putina experienta in ale bucataritului, ce trebuie sa faca pentru a-si impresiona extraterestrii. Extraterestra de treizeci de ani, cu inalte studii la Paris, devine astfel ghidul tuturor ucenicelor in ale gospodariei: le invata cum sa-si faca cumparaturile, cum sa se descurce la piata, cum sa dialogheze cu vinzatorii de la tarabe („fiinte simple, cu CV modest si fara pregatire in business”), care sint primii pasi in bucatarie etc.
Daniel Mafteiu,
Mic tratat de management culinar,
colectia „Ego. Proza”
„Am scris pentru cei care cauta umorul comis cu premeditare”
De unde ideea acestui „indrumar” pentru „extraterestre”?
Sa lamurim de la inceput un lucru: habar n-am sa gatesc. In activitatile gospodaresti sint mai degraba spectator, ca sa nu zic lenes. Cu toate acestea, multa vreme am fost de-a dreptul fascinat de trucurile casnice publicate prin reviste. Pentru mine, pagina gospodinei era pagina umoristica, o citeam si rideam de ineptiile transmise pe post de sfaturi. Ma amuzau savantlicurile de genul „cum se face rata cu portocale flambata? nimic mai simplu: gatiti rata cu portocale ca de obicei, apoi o flambati”. Ma distrau si truismele ridicate la rang de suprema intelepciune culinara, de pilda „cind tocati verdeata nu cumva sa va taiati degetele!”. Sfaturile pentru gospodine au devenit asadar un pretext pentru amuzament, un zacamint de umor inepuizabil si usor de exploatat: e de ajuns sa plusezi la factorul stupizenie. De aici si pina la aceasta carte e distanta mare, dar ideea asa s-a nascut. Nu e vina mea, sfatuitorii gospodinelor au inceput.
Carui tip de cititor i se adreseaza romanul Mic tratat de management culinar?
In primul rind, am scris pentru cei care nu se multumesc cu umorul involuntar oferit de viata si-l cauta pe cel comis cu premeditare. Acceptarea autoironiei is a must. In poveste e posibil sa ne regasim nu doar prietenii, cunoscutii ori colegii, ci si pe noi, in postura de figuranti sau actori. M-as bucura ca textul sa ajunga sub ochii celor care traiesc „pe repede inainte”, intr-un mediu dur, au o viata stresanta, jalonata de target-uri high importance cu deadline ieri, sint mereu in criza de timp, mereu in cautarea compromisului intre cariera tot mai solicitanta si viata personala din ce in ce mai saraca. Celor contaminati cu virusul multinationalei le este familiara „extraterestra” mea, ei o recunosc rapid ca fiind de-a lor, nu o condamna ca se poarta in bucatarie ca venita de pe alta planeta si-i tin pumnii in tentativa de a gati o ciorba cit de cit comestibila. Pentru a completa profilul mai am de adaugat un singur lucru: cititorul trebuie sa priveasca hrana si sexul ca pe niste mici bucurii ale vietii. Daca are probleme de tip „frigi” (frigider sau frigiditate), sa evite cartea. Nu ar pricepe nimic.
O carte recomandata de Dan Lungu
„E o carte plina de umor si inteligenta. Citind-o, inevitabil din cind in cind va va pufni risul. Pericolul este ca, amintindu-va anumite scene, vi se poate intimpla acelasi lucru cind intrati in bucatarie sau mergeti la piata. Si stiti bine, nu e sanatos sa rizi de unul singur. Mai ales in spatiile publice.” (Dan Lungu)
Daniel Mafteiu a absolvit in 1991 Facultatea TCM la Institutul Politehnic Bucuresti. Actualmente este producator general al Stirilor ProTV (ora 22.30). A ocupat in cadrul ProTV, din 1997 pina in prezent, diverse functii: editor general „Ora 7, buna dimineata”, editor Stirile ProTV, editor si producator „Revista presei” etc. A mai lucrat, intre 1993 si 1999, in diferite redactii de presa.