Celebrul romancier turc a lansat un nou roman istoric, Veba Geceleri (Nopțile ciumei), al cărui subiect rezonează tulburător cu realitatea prezentului.
Acțiunea romanului lui Pamuk se petrece în 1901, pe o insulă imaginară a Imperiului Otoman, unde se declanșează o epidemie de ciumă bubonică. Nu a fost un roman „oportunist“, Nopțile ciumei este o carte la care Orhan Pamuk se gândește de mai multe decenii și la care a lucrat în ultimii patru ani, numai pentru a constata că realitatea s-a aliniat ficțiunii. „Povestea din roman se petrece într-o lume despre care credeam că publicul actual nu va fi interesat“, declară scriitorul într-un interviu acordat ziarului „Hürriyet“. „Dintr-o dată, pandemia de COVID-19 a făcut că oamenii să trăiască pe pielea lor realitățile pe care le descriu în roman.“
Volumul se anunță ca un mare succes. Imediat după declanșarea pandemiei, Pamuk anunța într-un articol în „New York Times“ că lucrează la un roman despre o epidemie. „După apariția articolului, edituri din peste 50 de țări m-au căutat și m-au presat să termin cât mai repede romanul“, spune scriitorul.
Acum, Pamuk se pregătește de lucrul la viitoarea lui carte, în care vrea să spună o poveste la care ține foarte mult: „Voi scrie despre un artist. Personajul principal seamănă cu mine și este un locuitor din Istanbul“.
1 Trackback