Falsa reînviere a Clubului 27
„Clubul 27“ se referă la o serie de artiști care au decedat, tragic, la vârsta de 27 de ani, din care fac parte nume precum Kurt Cobain, Amy Winehouse sau Jimi Hendrix. Organizația canadiană Over The Bridge, care asistă profesioniștii din industria muzicală ce suferă de probleme mentale, și-a pus întrebarea cum ar fi sunat muzica lor dacă aceștia nu ar fi murit. Cu ajutorul Magenta, o inteligență artificială care ține de Google, cei de la Over The Bridge au încercat să creeze cântece care ar fi putut fi compuse și interpretate de către acești artiști. A rezultat Lost Tapes Of The 27 Club, o compilație „postumă“ al cărei scop declarat este cel de „a sensibiliza publicul față de suferințele psihologice ale unor artiști“. Magenta a realizat piesele analizând o selecție de 30 de melodii ale fiecărui artist din punct de vedere muzical și al versurilor. Cei de la Over The Bridge spun că cel mai greu de „înțeles“ a fost muzica celor de la Nirvana. Vocile interpreților pieselor nu sunt, evident, generate pe calculator, ele aparțin unor sosii vocale, cum este Eric Hogan, vocalistul formației-omagiu Nirvana numită Nevermind. „Prin acest album îi încurajăm pe cei din industria muzicală să caute sprijin pentru probleme lor, ca să poată să continue să facă muzică ani la rând. Fiindcă nici o IA nu va înlocui un artist real“, scriu cei de la Over The Bridge. Compilația este disponibilă și pe YouTube.
Un viitor optimist
Două mari vedete rock din generații diferite, Mick Jagger și Dave Grohl, își imaginează ieșirea din actuala criză într-o melodie numită Eazy Sleazy, care tocmai a fost lansată pe YouTube și pe alte rețele sociale. Este un cântec optimist și plin de ironii, mai ales la adresa adepților teoriilor conspirației. „E un cântec despre ieșirea din carantină cu un optimism de care toți avem mare nevoie“, spune Jagger. Eazy Sleazy contrastează cu trei cântece lansate în septembrie anul trecut de o altă legendă a rockului, Van Morrison, care denunța carantina drept un „liberticid“ și acuza oamenii de știință că „inventează fapte neadevărate“.
Rowling pregătește un porc pentru Crăciun
„Mama lui Harry Potter“, J.K. Rowling, va lansa pe 12 octombrie o nouă carte pentru copii ce va apărea concomitent tradusă în 20 de limbi. Cartea se numește The Christmas Pig și pare a avea ca erou un băiețel care, în ajunul Crăciunului, își pierde jucăria preferată, un purceluș de pluș. După ce a vândut jumătate de miliard de cărți din seria Harry Potter, J.K. Rowling a scris mai multe romane pentru publicul adult, iar în 2020 a revenit la literatura pentru cei tineri cu povestea Ickabog.
Nebunia NFT continuă
Noua modă în lumea artistică, vânzarea de obiecte digitale „unice“ numite Non Fungible Tokens (NFT), continuă să scoată din buzunare sume uriașe pe piața licitațiilor de artă. După vânzarea unei imagini în format jpg, Everydays: The First 5000 Days a artistului american Beeple, pentru 69,3 de milioane de dolari la casa Christie’s, rivalul acestora, Sotheby’s, se lansează pe această piață vânzând opere NFT ale artistului digital Pak, a căror valoare a atins suma de 16,8 milioane de dolari. Piața pentru NFT dovedește, pe moment, o redutabilă vitalitate: ea generează zilnic peste 10 milioane de dolari în tranzacții efectuate pe platforme digitale precum Nifty Gateway sau OpenSea, în vreme ce site-ul NonFungible.com estimează că în primul trimestru al anului s-au vândut NFT-uri de peste 2 miliarde de dolari.
Apu, imigrantul-problemă
Imigrantul indian Apu este unul dintre cele mai iubite personaje din serialul de animație Familia Simpson încă de la apariția lui, în 1990. Astăzi, el este ultima victimă a nebuniei woke. Problemele cu Apu au apărut din 2017, când comediantul Hari Kondabolu i-a acuzat, într-un documentar, pe realizatorii Familiei Simpson că, prin Apu, nu fac decât să promoveze o imagine stereotip a imigranților din Asia de sud. Pe fundalul erei woke, presiunile asupra realizatorilor au crescut din partea activiștilor de stânga, ca și acuzele de „rasism structural“. În cele din urmă, actorul Hank Azaria, care de 31 de ani dă vocea personajului, s-a retras, după ce, inițial, declarase că nu vrea să aibă „o reacție nerațională“ la ideile a „17 hipsteri dintr-o microberărie din Brooklyn“. Inițial, și Matt Groening, creatorul seriei, a răspuns criticilor de stânga cu un episod, în 2018, în care personajul Lisa transmitea celor „ultragiați“ să se „exprime în altă parte“. Dar, sub presiunea crescândă, studioul Fox a anunțat la începutul anului că nici un actor alb nu va mai da voce unui personaj de culoare în serial. Între timp, Hank Azaria (care este alb) își cere public scuze, încontinuu, după ce „a văzut lumina“ și a înțeles că, vreme de 31 de ani, „a jignit o parte a publicului“. Ceea ce l-a făcut pe John Cleese, membru al trupe Monty Python și dușman al „culturii cancel“ să râdă public de el. Cleese a scris pe Twitter: „Pentru că nu doresc să fiu întrecut de Hank Azaria, aș vrea să îmi cer iertare în numele Monty Python pentru toate bancurile pe care le-am făcut pentru a ne bate joc de englezi. Ne pare rău pentru deranjul făcut“.
1 Trackback