Scandalul din coaliție s-a stins, fără vreo mutare spectaculoasă a celor doi protagoniști politici. USR PLUS nu a obținut plecarea lui Florin Cîțu din fruntea guvernului, așa cum ceruse după revocarea lui Vlad Voiculescu de la Ministerul Sănătății. Atunci de ce a mai fost nevoie de tărăboiul care a durat o săptămână? În șapte zile se putea discuta eventual pe larg Planul Național de Redresare și Reziliență sau se putea pune la punct o strategie pentru creșterea numărului de vaccinări în săptămânile următoare.
În luna mai vor intra în România în jur de șase milioane de vaccinuri, iar lista de așteptare e pe sfârșite. Campania de vaccinare dă semne vizibile de oboseală, iar actorii politici se ceartă pe nimic.
USR PLUS a încercat la negocieri să vină cu solicitări reformiste, pe placul publicului său, dar în final nu prea i-a ieșit mare lucru. Nici măcar povestea cu alegerile în două tururi la primari n-a avut un sfârșit favorabil, pentru că UDMR nu agreează această formulă. Ba mai mult, UDMR ar fi în stare să rupă coaliția dacă s-ar da undă verde la două tururi pentru primari. Nici PNL nu pare să fie de acord cu formula schimbării modalității alegerii primarilor, pentru că știe că, în două tururi, o mulțime de edili liberali, inclusiv din marile orașe, și-ar pierde mandatele la viitorul scrutin.
În timp ce USR PLUS încearcă să puncteze la capitolul reforme și să ceară partenerilor de la PNL să înceteze practicile numirilor politice, liberalii își desăvârșesc opera. Nu trece zi în care să nu aflăm o nouă trăsnaie comisă de liberali. Toate dezvăluirile de la Apele Române arată un sistem clientelar multiplicat în toate domeniile. Credeți că în alte instituții conduse de liberali numirile se fac pe criterii de competență? Șefi de pompe funebre, lucrători la coafor, absolvenți de școli dubioase sau amante ajung în poziții cheie fără a avea măcar cunoștințe minime pentru postul respectiv. Au în schimb carnetul de partid, dar mai ales o pilă la șeful de filială sau chiar la vreun ștab de la vârful PNL. Uitați-vă la organizațiile locale și veți vedea că filialele din teritoriu au fost acaparate de o mână de oameni, care își împart în liniște posturile.
Revin la balamucul din coaliția de guvernare: a meritat tot scandalul ăsta? Vom avea o guvernare mai coerentă de azi încolo? Va fi mai multă reformă? Până și cel mai reformist ministru, Cătălin Drulă, a vrut să iasă cu orice preț în față, dându-se în stambă după ce l-a făcut pe premierul Cîțu zombi politic. Așa ceva nu se face în interiorul unui guvern în care partenerii se respectă, a fost depășită linia roșie. Ce l-o fi apucat pe tânărul Drulă, singurul din actualul guvern care pare să se bată cu mafia din ministerul pe care îl conduce? Cum va da ochii Cătălin Drulă cu premierul Florin Cîțu în ședințele de la Palatul Victoria? Sau se vor distra amândoi, amintindu-și de spusele ministrului de la Transporturi, că, vorba aia, una e să faci o declarație politică în afara Palatului Victoria și alta e atitudinea când intri în clădirea Guvernului.
Cine are așadar de câștigat de pe urma scandalului din guvern? Nici unii, nici alții. Sigur că aprigii simpatizanți ai celor două partide își vor apăra cu strășnicie liderii, însă mare parte dintre românii care și-au pus încrederea în actuala coaliție au rămas cu un gust amar. Un pericol uriaș se întrevede pentru USR PLUS, pentru că partidul condus de Barna și Cioloș va trebui să ofere rezultate pe măsura așteptărilor electoratului. O guvernare eșuată, cu scandaluri repetate, fără reforme duse la bun sfârșit va afecta într-o mai mare măsură USR PLUS decât PNL. Liberalii au avantajul unei armate disciplinate în teritoriu, au organizații în toate județele, primari, șefi de consilii județene, în timp ce USR PLUS are un electorat care reacționează dacă e dezamăgit.
USR PLUS trebuie să arate că își poate impune agenda și că poate influența decizia la nivel guvernamental.
Dacă nu-și va pune amprenta asupra guvernării și doar va lăsa impresia unui partid mulțumit să se afle la putere, USR PLUS va plăti scump la viitoarele examene electorale.
1 Trackback