Artiștii continuă să își vândă muzica „la vrac“
Continuă trendul marilor vedete ale muzicii care își vând drepturile asupra cataloagelor lor de piese. Ultimele pe această listă, două grupuri de foarte mare succes: rockerii americani de la Red Hot Chili Peppers (care și-au cedat drepturile asupra pieselor către firma britanică Hipgnosis pentru 140 de milioane de dolari), urmați aproape imediat de către cei de la Kid Creole and the Coconuts, care și-au vândut o parte din drepturi asupra a 250 de piese firmei One Media iP Group. „One Media este un cămin logic pentru muzica mea, fiindcă e concentrat pe exploatarea digitală a muzicii, iar azi sunt sute de platforme de streaming. Trebuie să am grijă de nucile mele de cocos!“, explică Kid Creole.
Atât Hipgnosis, cât și alte firme de gen au investit masiv în ultimul ani în achiziționarea de drepturi asupra operei unor muzicieni sau grupuri celebre. Numai Hipgnosis a scos din buzunare peste 1 miliard de lire sterline, achiziționând, printre altele, 50% din drepturile asupra muzicii lui Neil Young, dar a semnat contracte, în ultimele luni, și cu Shakira, și cu fostul membru al trupei Fleetwood Mac, Lindsey Buckingham.
Sunt câteva motive pentru care muzicienii preferă să facă acest lucru. Primul ar fi creșterea consumului muzicii în streaming a dus și la o creștere a valorii acestor cataloage – numai anul trecut, veniturile din streaming au crescut cu 21% față de anul precedent, peste 10 miliarde de dolari.
Un alt motiv este acela că veniturile muzicienilor au fost drastic afectate de interzicerea turneelor și concertelor în pandemie. Și, nu în ultimul rând, o astfel de vânzare este mult mai profitabilă pentru muzicieni din punct de vedere al impozitelor.
Întoarcerea lui David Cronenberg
La șapte ani de la ultima lui operă cinematografică, reputatul cineast canadian revine în spatele camerelor de luat vederi pentru Crimes of the Future, un film fantastic în spiritul primelor lui producții „body horror“. Având același titlu cu cel de-al doilea film al lui Cronenberg, realizat în 1970, noul Crimes of the Future reprezintă și primul film realizat de cineastul în vârstă de 78 de ani pe un scenariu original de la Existenz (1999) încoace și este un thriller sumbru ce se desfășoară într-un viitor în care transhumanismul este o realitate. În rolurile principale, Cronenberg i-a ales pe Viggo Mortensen, fidelul lui colaborator din ultimele decenii, secondat de Léa Seydoux și Kristen Stewart.
Rai nu se teme de Polanski
Numele lui Roman Polanski provoacă aprige dispute în ultimii ani, așa cum a dovedit-o și polemica ce a însoțit lansarea ultimului său film, drama istorică J’accuse, în 2019. Televiziunea publică italiană Rai, prin Rai Cinema, nu are însă probleme în a lucra cu controversatul cineast și, prin urmare, va produce viitorul film al acestuia, The Palace, un thriller a cărui intrigă se petrece într-un hotel de lux elvețian în ultimele ore ale sfârșitului secolului trecut. „Știu că Roman Polanski provoacă polemici, dar pe noi ne interesează doar partea artistică, calitatea poveștilor. Nu povestea personală“, a explicat, în cadrul unei conferințe de presă, reprezentantul Rai, Paolo Del Brocco. Pentru The Palace, Polanski a colaborat la realizarea scenariului cu un alt respectat cineast polonez, Jerzy Skolimowski, pe care îl cunoaște încă din timpul studiilor și împreună cu care a scris celebrul lui prim lungmetraj, Cuțitul în apă.
Ultima venire a morților vii
George A. Romero, practic inventatorul filmelor cu „morți vii“, a decedat în 2017, dar ultimul lui proiect va vedea, poate, curând lumina ecranelor. Văduva cineastului a permis unui grup de trei scenariști să finiseze ultimul scenariu al lui Romero, Twilight of the Dead. Romero începuse să lucreze la acest proiect cu intenția de a pune punctul final seriei începute cu celebrul Night of the Living Dead, în 1968.
Cronica neagră
– Nick Kamen (59 de ani) – vedetă pop a anilor ’80, protejat al Madonnei, cunoscut pentru hituri precum Each Time You Break My Heart (1987) sau I Promised Myself (1991).
– Olympia Dukakis (89 de ani) – actriță și regizoare americană, a fost recompensată cu un Oscar și un Glob de Aur pentru interpretarea din filmul Moonstruck (1987).
– Oscar Castro (73 de ani) – dramaturg chilian, opozant al regimului Pinochet, exilat în Franța în 1976, unde a fondat Théâtre Aleph.
1 Trackback