Răzbunare pentru Brexit?
Uniunea Europeană intenționează să reducă dramatic numărul de filme și producții TV britanice prezentate în Europa după Brexit, declarându-le drept o „amenințare pentru diversitatea culturală europeană“, scrie „Daily Mail“, citând un document intern al UE obținut de „The Guardian“. Unii, scrie ziarul britanic, consideră această inițiativă drept „infantilă“, alții cred că ea reprezintă o lovitură cumplită sub centură administrată industriei britanice de film. Producțiile englezești nu sunt numai printre cele mai populare producții în Europa grație succesului unor serii precum The Crown sau Downtown Abbey, dar însăși finanțarea lor este bazată în mare parte pe vânzarea pe piața internațională. Industria TV britanică a câștigat 490 de milioane de lire din vânzarea drepturilor internaționale posturilor europene între 2019 și 2020, cea de a doua mare piață după SUA. „Este o parte crucială din finanțarea unor anumite producții“, spune Adam Minns, director executiv al Commercial Broadcasters Association. „Pierderea accesului pe o parte substanțială a pieței europene va fi o lovitură serioasă pentru sectorul TV britanic.“
Noi interviuri pentru vampiri
Primul roman din seria Vampirilor scris de Ann Rice în 1976, Interviu cu un vampir, va fi adaptat sub formă de serie TV în 8 episoade de postul AMC, la aproape de trei decenii de la o foarte reușită adaptare cinematografică semnată de Neil Jordan, cu Brad Pitt și Tom Cruise în rolurile principale. AMC a cumpărat anul trecut drepturile asupra celor 12 volume din seria Cronicile vam- pirilor și a celor trei din seria Lives of the Mayfair Witches, obligându-se să ofere posturile de producători autoarei Ann Rice și fiului ei, Christopher. Cărțile lui Rice s-au vândut în peste 100 de milioane de exemplare în întreaga lume.
Codul ca artă
Conformându-se și el noii mode a NFT-urilor, Tim Berners-Lee, așa-numitul „tată al internetului“, a vândut miercuri, pentru suma de 5,4 milioane de dolari, la Sotheby’s, programul care a stat la baza internetului sub formă de NFT. Fizician la origine, devenit informatician, britanicul Tim Berners-Lee și-a imaginat în 1989 rețeaua World Wide Web și, în următorii doi ani, a scris programul care a pus bazele practice ale webului actual. Lee nu a brevetat niciodată acest program și l-a oferit gratuit, iar acum a oferit cele 10.000 de linii de cod sub forma unui obiect unic cu un certificat digital de unicitate grației tehnologiei Non-Fungible Token.
Licitații de milioane
Este un sezon bun, pare-se, pentru vânzarea operelor de artă la licitații:
– Portretul pictorului britanic David Hockney realizat de Lucian Freud a fost achiziționat la Londra pentru 17,3 milioane de euro. Hockeny, la rândul său, este unul dintre cei mai scumpi artiști în viață.
– O pânză abia redescoperită (după ce a fost considerată pierdută vreme de două secole) a lui Jean-Honoré Fragonard (1732-1806), Philosophe lisant, s-a vândut în Franța pentru 7,6 milioane de euro, de șase ori suma de pornire.
– Un desen de Matisse datând din 1938, (Portrait d’Hélène Mercier, née princesse Galitzine, assise), uitat pe un șifonier de către un proprietar care nici nu îi bănuia valoarea, a fost achiziționat pentru suma de 220.000 de euro.
– Un tablou numit DHead XLVI și realizat de celebrul și regretatul muzician David Bowie în 1997, care s-a vândut cu mai mulți ani în urmă pentru 5 dolari, a fost achiziționată la licitație pentru suma de 108.000 dolari.
Woke Alien, cu alură marxistă
Era de așteptat ca, odată ajuns în propritatea Disney după achi-ziționarea catalogului studiourilor Fox, celebra serie Alien să fie supusă noului carnet de sarcini ideologic promovat de gigantul media american. Disney are în lucru o serie TV Alien ce va fi realizată de Noah Hawley (Fargo), care va avea premiera anul viitor și a cărei acțiune se va desfășura nu în spațiul cosmic, ci pe Pământ. Ce va diferenția, se pare, noul Alien de celelate, este că producția Disney va conține un puternic element de „justiție socială“. „Filmele Alien nu sunt doar filme cu monștri“, explică Hawley. „Ele sunt și povești despre inegalitate, pentru că se concentrează pe muncitori trimiși în spațiu de către mari corporații“. Hawley spune că intenționează să „exploreze inegalitatea și felul în care distribuția avuției duce inevitabil la confruntarea cu o specie extraterestră mortală“. „În seria mea veți vedea ce se întâmplă când probleme legate de inegalitatea cu care ne confruntăm astăzi nu este rezolvată. Dacă noi, ca societate, nu știm cum să redistribuim averile, atunci ce se va întâmpla cu noi?“, declară Hawley.
1 Trackback