Obligat să ia pauză de un an, amânat până în plină vară, din motive de pandemie, Cannes, serbarea europeană a filmului, a debutat pe 6 iulie, prezentând în lume imaginea cineaștilor defilând pe Croazetă fără deja obișnuitele măști (foto). Este cea de-a 74-a ediție a iubitului festival și se desfășoară între 6 și 17 iulie. Iată celelalte cifre care reprezintă Cannes 2021, așa cum au fost ele trecute în revistă de „Le Figaro“.
4 – Numai patru regizoare din 24 de filme aflate în competiția oficială, lucru care – spun unii – reprezintă unul dintre reproșurile aduse festivalului, disparitatea între realizatoare și realizatori. De-a lungul vremii, o sigură femeie a câștigat Palme d’or (Jane Campion, cu Lecția de pian – 1993). Cu toate acestea, la Cannes, în afara competiției oficiale, alte 40 de realizatoare își prezintă creațiile. Anul acesta, în competiția oficiale se înfruntă trei regizoare de origine franceză (Mia Hansen-Love, Catherine Corsini și Julia Ducournau) și una de origine maghiară (Ildikó Enyedi). În schimb, juriul din 2021, prezidat de Spike Lee, va fi majoritar feminin, din el făcând parte cântăreața franceză Mylene Farmer, actrițele Maggie Gyllenhaal și Melanie Laurent, regizoarea Jessica Hausner, cărora li se adaugă regizorul brazilian Kleber Mendonça Filho, regizorul francez Mati Diop și actorii Tahar Rahim și Song Kang-ho.
5 – numărul de ori în care festivalul, de-a lungul vremii, nu s-a putut ține: 1939 (prima ediție anulată din cauza izbucnirii celui de-al Doilea Război Mondial, prima ediție avea să se țină abia după război, în 1946), între 1948 și 1950 (din motive economice), 1968 (din cauza evenimentelor din mai) și 2020 (COVID-19).
9 – este numărul regizorilor care au câștigat Palme d’or de câte două ori: Francis Ford Coppola (Conversația și Apocalypse Now), Shohei Imamura (The Ballad of Narayama și The Eel), Bille August (Pelle Cuceritorul și The Best Intentions), Emir Kusturica (Tata e în călătorie de afaceri și Underground), frații Dardenne (Rosetta și L’enfant), Michael Haneke (Das weiße Band și Amour), Ken Loach (The Wind That Shakes the Barley și I, Daniel Blake) și Alf Sjöberg (Torment și Miss Julie).
19 – numărul de frunze de aur care compun celebra Palme. Sunt realizate din aur de 18 carate, cu o valoare de 20.000 de euro.
24 – un număr care reprezintă mai multe lucruri: numărul de filme aflate anul acesta în competiție (la prima ediție, cea din 1946, au fost 44); numărul de trepte ce trebuie urcate pentru a intra în palatul festivalului; taxa în euro cerută pentru prima oară acest an de la fiecare festivalier acreditat, pentru protecția mediului. Sumele strânse vor fi vărsate în contul unor programe ecologice.
peste 150 – numărul total de lungmetraje din toate competițiile festivalului (Competiția oficială, Cannes Premières, Cinéma pour le climat, Un certain regard, Séances de minuit, La Quinzaine des réalisateurs, La semaine de la critique, Cannes Classics, Cinéfondation).
20.000.000 – este bugetul mediu în euro pentru Festivalul de la Cannes. Statul francez și comunitățile locale asigură finanțarea pentru jumătate din această sumă, restul fiind obținut de la sponsori.
1 Trackback