Andrew Lloyd Webber, gata de arestare
După ce i-a atacat public pe cei care se opun vaccinării, celebrul compozitor și impresar britanic Andrew Lloyd Webber a provocat senzație declarând că este dispus să riște chiar arestarea, dar că își va deschide teatrele pe 21 iunie, indiferent dacă regulile antipandemice vor fi relaxate sau nu. Lloyd Webber spune că, dacă restricțiile care forțează instituțiile culturale să funcționeze la capacitate redusă nu vor fi ridicate, va fi silit să își vândă cele șase săli pe care le deține în West End. Compozitorul, la fel ca mulți alții, a fost foarte afectat de restricțiile pandemiei și a fost silit să își ipotecheze casa din Londra pentru a face față situației. În prezent, el pregătește un spectacol bazat pe Cenușăreasa, ce ar trebui să aibă avanpremiera pe 25 iunie. „Vom deschide, orice s-ar întâmpla! N-au decât să vină la teatru să ne aresteze“, a declarat compozitorul în vârstă de 73 de ani.
Un Marlowe irlandez
Actorul Liam Neeson face iarăși echipă cu regizorul Neil Jordan, cel care l-a distribuit în filmul Michael Collins, pentru o nouă adaptare a unui roman avându-l ca erou pe detectivul particular Philip Marlowe. Marlowe este celebrul personaj creat de Raymond Chandler, dar romanul pe care vor să îl adapteze cei doi cineaști de origine irlandeză este scris de Benjamin M. Schutz și se numește The Black-Eyed Blonde. Cartea a apărut în 2014, una dintr-o lungă serie de cărți cu Marlowe scrise de alți autori. Raymond Chandler, creatorul personajului, l-a folosit ca erou în doar opt cărți, apărute între 1939 și 1958.
Francezii își protejează librăriile
Senatul francez a adoptat o propunere de lege prin care librăriile independente vor primi subvenții pentru a fi protejate de „distorsiunile create de concurența“ marilor platforme de vânzare online precum Amazon. „Cartea nu e un produs ca oricare altul“, a subliniat Roselyne Bachelot, ministrul Culturii, salutând adoptarea unei „legi binevenite“, mai ales în situația creată de pandemie. O lege care este susținută de politicieni de toate culorile politice ce văd în această inițiativă „o apărare a librăriilor independente în fața giganților netului, a unui patrimoniu cultural al Franței și protecția autorilor“, dar și „apărarea unui model de societate“.
Cenzură la cerere
Scriitoarea americană Elin Hildebrand, acuzată de antisemitism, a cerut cenzurarea propriei cărți, mai precis ștergerea din noul ei roman, Golden Girl, a unor rânduri care fac o referire la Anne Frank. Foarte scurta referire la cunoscuta victimă a represiunii naziste nu pare la prima vedere ceva șocant și ar fi putut trece neobservată într-un roman sentimental în genul celor scrise de Hildebrand, numai că ea a dus la o reacție foarte violentă pe Twitter din partea publicului.
Arderea cărților
Furioasă pe editura ei, Penguin Books, pentru textele de prezentare de pe coperta cărților, romanciera britanică Jeanette Winterson a hotărât să pună pe foc o parte a romanelor sale, dând publicității o imagine a rugului. „Am detestat întotdeauna micile prezentări mediocre și conformiste de pe coperțile noilor mele ediții. Mi-au transformat romanele în ficțiuni sentimentale de cea mai joasă speță! Nu regăsești în ele nimic ludic, nimic straniu, nimic novator. De aia le-am pus pe foc!“, a explicat scriitoarea pe Twitter. „Am avut nevoie de acest rug simbolic pentru a-mi regăsi puterea. Sunt scriitoarea care sunt. Dar n-aș cumpăra nici una dintre cărțile mele care au astfel de prezentări“, a spus autoarea.
Un dublu The Cure, pregătit să apară
Muzicianul britanic Robert Smith a dezvăluit faptul că două noi albume ale celebrei formații The Cure au fost deja înregistrate. „Unul dintre ele este foarte sumbru, celălalt nu și sunt aproape finisate. Cred că abia peste vreo șase săptămâni voi putea să anunț când vor fi lansate și care sunt planurile noastre pentru anul viitor“, a declarat el. The Cure n-a mai lansat nici un album de studio de la discul 4:13 Dream, din 2008. În prezent, Smith își promovează colaborarea cu trupa scoțiană de synthpop Chvrches. Smith apare pe noul single How Not to Drown, lansat pe 2 iunie, de pe cel de al patrulea album al trupei scoțiene, Screen Violence. De asemenea, se pare, Smith lucrează și la un album solo, explicând că „întotdeauna mi-am dorit să realizez un album care să conțină o oră de zgomot, dar n-am vrut ca acesta să fie un album The Cure, pe care să îl aștepți zece ani până să apară“.