Kafka online
Recuperată după o lungă bătălie juridică, o colecție inedită de texte și desene aparținând scriitorului Franz Kafka poate fi consultată acum online pe site-ul Bibliotecii naționale din Israel. Este vorba despre aproximativ 120 de desene și 200 de scrisori trimise de Kafka prietenului său Max Brod. Ele ar fi trebuit, la cererea scriitorului, să fie arse, numai că, după moartea acestuia în 1924, Brod a decis să nu distrugă colecția, iar în 1939 a părăsit Cehoslovacia ocupată de naziști, luând scrisorile cu el la Tel Aviv. Colecția a fost motivul unei aprige dispute judiciare, după moartea din 1968 a lui Brod, între moștenitorii celor doi. Colecția poate fi găsită la adresa: https://www.nli.org.il/en/discover/literature-and-poetry/authors/franz-kafka.
Ritualul Dante
Admiratorii din Ravenna ai faimosului poet florentin au găsit o maniera originală de a omagia opera acestuia și marcarea a 700 de ani de la moartea sa: zi de zi, în fața mormântului lui Dante, vor fi citite fragmente din Divina comedie. Dante, exilat din Florența, a murit în Ravenna în 1321. În 1780, cardinalul Luigi Valentin Gonzaga a ordonat construirea unui mormânt impozant în onoarea poetului. Astăzi, printre toate celelalte (numeroase) manifestări dedicate poetului ce sunt organizate în Italia, la Ravenna oricine poate asista la lecturi din Dante în fața mormântului său.
Cum mai distrugem cultura occidentală
Universitatea Princeton din SUA a decis să elimine latina și greaca veche din cerințele necesare pentru a absolvi studiile de civilizație clasică (antichitatea greco-romană) în numele „inclusivității și echității“, mai precis pentru combaterea „rasismului sistemic“. „Propria istorie ne stă mărturie a locului ocupat de studiile clasice în lunga atitudine de rasism sistematic“, stă scris într-o declarație pe site-ul departamentului de studii clasice. „Departamentul nostru e găzduit într-o clădire ce poartă numele lui Moses Taylor Pyne, binefăcătorul nostru, a cărui familie a fost legată de sclavii din plantațiile din Cuba. (…) Condamnăm rasismul care a făcut inospitalier departamentul nostru pentru studenții negri sau de alte culori“.
Mungiu la Cannes
Cineastul ieșean va fi președintele juriului secțiunii Semaine de la critique între 7 și 15 iulie, anul acesta, la Festivalul de la Cannes. La această a 60-a aniversare a secțiunii, juriul prezidat de Cristian Mungiu va decerna mai multe premii: premiul Negresco pentru cel mai bun lungmetraj, premiul Fundației Louis Roederer de la Révélation pentru cel mai bun actor sau cea mai bună actriță și premiul Découverte Leitz Ciné pentru scurtmetraj. Din juriu mai fac parte actrița Camélia Jordana, producătoarea Didar Domehri și regizorii Eva Husson, Xavier Dolan și celebrul Paul Verhoeven, care concurează și în competiția oficială cu ultimul lui film, Benedetta, menit probabil unei noi controverse.
Tarantino, aproape de debutul literar
La finalul lunii, celebrul regizor va debuta în „noua lui carieră“, cea de scriitor, cu novelizarea ultimul lui film, A fost odată la Hollywood. Nu este o transcriere a scenariului, spune Tarantino, este „o completă regândire“ a acestuia. „Plec de la scenariu pentru a spune altfel povestea din film. Am regândit povestea nu numai pentru a integra scene căzute la montaj. Am lucrat vreme de cinci ani la scenariu, m-am documentat intens și sunt lucruri care n-au fost niciodată menite să apară pe ecran. Știți cum se întâmplă atunci când iei un roman inadaptabil și încerci să faci un film din el? Ei, pentru mine, acest film asta este. Iar cartea este o versiune mult mai bogată a filmului“.
Cronica neagră
– Benoît Sokal (66 de ani), artist belgian, unul dintre cei mai respectați autori de bandă desenată europeană. Sokal, foarte popular în anii ’80, s-a remarcat mai ales cu seria cel îl are ca erou pe inspectorul Canardo, un detectiv privat clasic, sub forma unui rățoi antropomorfizat. În anii ’90, Sokal a început să fie pasionat de nou apăruta industrie a jocurilor video, fiind creatorul jocului Amerzone: The Explorer’s Legacy, care s-a vândut în peste 1 milion de exemplare.
– Joe Lara (58 de ani), actor american de filme de acțiune și muzician country, și-a pierdut viața într-un accident de avion, alături cu soția sa. Lara rămâne cunoscut pentru seria Tarzan: The Epic Adventures, în anii ’90, una dintre puținele serii cu adevărat fidele universului fantastic creat de scriitorul E.R. Burroughs.