S-au separat acum aproape patru decenii spre marea tristețe a fanilor, dar n-au încetat să aibă succes. Joia ce tocmai au trecut și-au anunțat marea revenire: suedezii de la ABBA sunt pregătiți să cucerească din nou planeta, folosind din plin arsenalul erei digitale.
„Călătoria este pe punctul de a începe“, anunță ABBA pe rețele sociale și lansează, online, două piese noi (I Still Have Faith in You și Don’t Shut Me Down, despre care vocile mai critice spun că sunt doar imitații ale melodiilor din anii de glorie), plus o lansare live pe canalul oficial al formației pe YouTube.
ABBA s-au format la sfârșitul anilor ’60, dar au început să cunoască un succes cu adevărat planetar abia după ce au triumfat la Eurovision în 1974 cu Waterloo. Au urmat, în 1981, ultimul album de studio și, în 1982, destrămarea trupei, ceea ce n-a însemnat și finalul succesului. Grație în special lui Benny Andersson și Björn Ulvaeus, cei doi „B“ din ABBA, formația a fost prezentă în decadele care au trecut și a cunoscut, constant, un uriaș succes financiar: un disc best-of triumfal Abba Gold, unul dintre cele mai bine albume vândute din lume, un muzeu la Stockholm care atrage mulțimi de turiști, comedia muzicală Mamma Mia, ca și o serie de filme. O reuniune a grupului a fost însă exclusă în tot acest timp și se spune că, în 2000, membrii formației ar fi refuzat o ofertă de 1 miliard de dolari pentru un turneu mondial.
În 2021, însă, cei patru ABBA – adică Anni-Frid Lyngstad (75 de ani), Agnetha Fältskog (71 de ani), Björn Ulvaeus (76 de ani) și Benny Andersson (74 de ani) –, vor să cunoască o nouă tinerețe, o mare întoarcere la care lucrează deja de câțiva ani. Un nou album va fi lansat în noiembrie, Voyage, un album „cu noi piese pop și chiar un cântec de Crăciun“, spune Benny. Urmează apoi noua apariție scenică ce va fi realizată cu mijloacele erei digitală: în viitorul concert cei patru ABBA vor concerta sub forma unor holograme.
Tocmai această idee a fost, pare-se, motivul pentru care ABBA și-a întârziat întoarcerea, fiindcă la început, în 2018, avatarurile lor digitale (botezate Abba-taruri), realizate de specialiștii celebrului studio Industrial Light & Magic, nu erau foarte bine puse la punct.
Viitorul concert, ce va avea loc la Londra, va fi un spectacol de 90 de minute în care cele patru Abba-taruri vor interpreta 22 de melodii. „E ca un soi de Greatest Hits“, asigură Benny. „Am încercat să cântăm și piese care n-au fost foarte mari succese, dar care ne-au plăcut.“
Pe scenă, cei patru ABBA (adică hologramele lor) vor fi întineriți cu câteva de decenii, imaginea lor fiind recreată de cei 850 de specialiști de la Industrial Light & Magic după turneul din 1979. Dincolo de dublura digitală, interpretarea pieselor este reală – cei patru artiștii au cântat și filmat vreme de câteva săptămâni în costume speciale, în fața a 160 de camere, care au capturat fiecare nuanță a interpretării și mișcărilor pentru a le transla Abba-tarurilor. „Cea mai mare problemă a fost faptul că a trebuit să ne radem bărbile. Eu port barbă de 50 de ani“, s-a plâns Benny.
1 Trackback