Actor și manager la Teatrul Național București, Ion Caramitru a fost internat în cu mai bine de o lună în spital, după ce a acuzat o stare febrilă. i s-a descoperit o infecție în sânge, septicemie, și a trebuit să se interneze. Acesta este și motivul pentru care nu a mai putut participa la Serile Filmului Românesc de la Iași, ediție care îi era dedicată.
În primele momente, medicii erau foarte optimiști, la fel și colegii săi. „Vă pot asigura că are un tonus bun. Am vorbit personal cu el și nu este nimic grav. Felul în care vorbește e neschimbat, la fel și starea de spirit cu care ne-a obișnuit. Sigur, fiind vorba despre Ion Caramitru, lumea se agită. În prezent, însă, nu se cunosc nici cauzele actualei probleme de sănătate, nici cât va trebui să rămână în spital“, declara atunci Ioan Onisei, director general adjunct al TNB.
Însă pe 5 septembrie, duminica trecută, corpul lui Ion Caramitru nu a mai făcut față. „După o nemeritată suferință, maestrul Ion Caramitru s-a stins din viață în după-amiaza de astăzi la Spitalul Universitar de Urgență Elias“, au transmis reprezentanții spitalului.
„A picat o emblemă în momentul acesta. Era un actor deosebit, a jucat atâtea roluri, a apărut în atâtea filme, Eminescu recitat de el era ceva nemaipomenit. Deocamdată sunt profund îndurerat de pierdere“, a declarat actorul Victor Rebengiuc.
Biografie
– Ion Caramitru s-a născut în București, la 9 martie 1942, într-o familie de aromâni.
– Mama sa s-a născut lângă Salonic, în satul Gramatica, iar tatăl său în partea albaneză a orașului Korcea.
– A fost actor și regizor al Teatrului „Lucia Sturza Bulandra“ (din 1965), fiind, în perioada 1990-1993, și director general al acestei instituții.
– A interpretat peste 60 de roluri în piese de Shakespeare, Cehov, Pirandello, Buchner, Bernard Shaw, Alfred de Musset, Suto Andras, Rolf Hochhuth și alții.
– A interpretat roluri principale în 40 de filme, făcându-și debutul în Pădurea spânzuraților în regia lui Liviu Ciulei (1964).
– Ion Caramitru a fost președinte al Uniunii Teatrale din România de la înființarea acesteia, la 15 februarie 1990.
– În lunga sa carieră teatrală și cinematografică, Ion Caramitru a fost recompensat cu numeroase premii și distincții. Premii teatrale: în 1975, 1979, 1981 și 1985 a fost desemnat Cel mai bun actor al anului. Premii pentru film: Premiul revistei „Cinema“ pentru interpretare (1976); Premiul Asociației Cineaștilor (1980); Premiul special al juriului pentru rolul principal din filmul Luchian la Festivalul Național al Filmului de la Costinești (1984).
– A fost ministru al Culturii între 1996 și 2000, în cabinetul Victor Ciorbea.
După moartea lui Ion Caramitru, guvernul a declarat că va sprijini păstrarea memoriei sale, pentru rolul jucat după 1989 în „consolidarea unei societăți românești pluraliste, libere, tolerante și europene”. În acest sens, încurajează acordarea numelor său unor străzi, piațete sau locuri reprezentative ale memoriei din municipiile, orașele sau satele României, iar pe plan educațional, organizarea de școli de vară sau concursuri pentru tineri pe teme istorice.