Pe 3 iulie, Quebec-ul sarbatoreste 400 de ani de cind un explorator francez a deschis un punct de vinzare a blanurilor pe malurile riului St. Lawrence. Nu trebuie sa fii pasionat de istoria Canadei pentru a afla acest lucru, deoarece orice rasfoire a presei internationale de anul acesta duce, inevitabil, spre o stire despre unul din evenimentele care au loc pe tot parcursul anului. Un concert in aer liber cu sute de mii de spectatori; un labirint de griu adus in mijlocul orasului, care ii conduce pe locuitori spre gradini futuriste ce-si schimba forma si semnificatia; mici spectacole puse in scena de scoli generale si proiectii multimedia enorme, care vorbesc despre viata, istoria si oamenii orasului. Un site bine pus la punct ii tine la curent pe vizitatori cu zecile de evenimente din fiecare zi si ii ajuta sa le aleaga pe cele mai potrivite, in functie de interese, genul de spectacole gustate sau virsta.
Cronica unei ratari anuntate
Si Iasul traieste, in numele celor 600 de ani de la atestarea documentara si a unui an electoral prin coincidenta, o efervescenta a evenimentelor culturale. Desigur, acest lucru nu il simti decit daca reusesti sa gasesti paginuta de Internet a Primariei cu sigla evenimentului. De acolo, se poate descarca un document PDF ce contine „Calendarul evenimentelor din cadrul Programului «Iasi 600»” si despre care, daca iti inclini monitorul la 90 de grade pentru a-l putea citi, te convingi ca este de fapt un fel de centralizator care a fost trimis spre vreun birou pentru a primi o stampila. Fiecare eveniment este promovat in ceea ce ar trebui sa fie o lectie de marketing pentru lumea intreaga, cu descrieri lipsite de articole hotarite si nehotarite: „amenajare cub cultural”, „difuzare audio de poezie”, „evaluare reviste culturale la nivel national, pe sectiuni”, „proiectie film”. Documentul cu pricina este cel mai bun argument din lume pentru faptul ca expresia „manifestare cultural-artistica” ar trebui interzisa printr-o modificare a Constitutiei.
Festivalul de pe hirtie
Pe Internet, programul are 18 pagini. O declaratie a purtatorului de cuvint al Primariei Iasi vorbea despre un eveniment de impact national o data pe saptamina si unul de importanta internationala cel putin o data pe luna. Se referea, probabil, la un concert din luna iulie cu Julio Iglesias, despre care nimeni nu stie sa spuna a cita oara a revenit in Romania – pentru ca nu are atitea degete.
Daca este ceva de admirat la programul „Quebec 400”, dincolo de amploarea evenimentului, este modul in care orasul isi aduce locuitorii in mijlocul culturii. Depasind stadiul de „manifestari artistice”, la care poti fi cel mult martor incintat, locuitorii sint invitati in gradini urbane carora le pot schimba infatisarea, in instalatii multimedia care proiecteaza prin cele mai moderne tehnologii imagini despre cultura de acum sute de ani, in locuri in care bataia vintului vorbeste despre morile de altadata – dar si despre energia eoliana a viitorului – sau sa treaca printr-o pasarela in care se vorbeste despre cei 5 milioane de „pasageri”, locuitori ai orasului de-a lungul istoriei sale.
De cealalta parte a Pamintului, in universul paralel al evenimentului „Iasi 600”, locuitorii sint singurii exclusi de la sarbatoarea orasului lor.