Cum va juca PSD în criza politică actuală? Va forța Ciolacu debarcarea echipei câștigătoare din fruntea guvernului? De ce ar face-o? A spus-o deja omul cu strategiile la PSD, Vasile Dâncu.
Evident, PSD are tot interesul ca Florin Cîțu să rămână cât mai mult la Palatul Victoria. Nu neapărat pentru că ar fi cel mai slab premier pe care îl poate da PNL, ci pentru că prezența lui Cîțu în această funcție face imposibilă marea împăcare dintre liberali și cei de la USR PLUS.
PSD trage de timp cât poate de mult și nu se implică în bătălia din coaliția de guvernare. Plecarea lui Cîțu din poziția de premier ar relansa discuțiile din coaliție și ar scurta criza politică. PSD nu are acest interes și face exact ce scrie în manualul de politică: nu te implica și nu lua decizii cruciale atunci când adversarul tău greșește grav.
Pe de altă parte, dacă Florin Cîțu pleacă, se resetează tot. Va fi un nou guvern, iar USR PLUS va reveni la masa discuțiilor. Lesne de înțeles că PSD nu este preocupat acum de stingerea crizei.
Pentru România, prelungirea scandalului politic e cea mai proastă veste. Suntem deja în plin val patru al pandemiei, iar numărul cazurilor de Covid crește îngrijorător. Secțiile ATI au devenit neîncăpătoare, iar medicii spun că evoluția este una galopantă și că nu se așteptau la acest scenariu sumbru. În loc să se preocupe de ținerea în frâu a numărului de cazuri, cei de la guvernare au alte preocupări.
În plus, suntem la începutul sezonului rece, iar facturile la utilități au explodat. Se anunță o iarnă complicată, în timp ce politicienii demonstrează că au cu totul altceva pe agendă.
România are nevoie ca de aer de autostrăzi, iar în curând Comisia Europeană va aproba PNRR. Alte țări s-au apucat deja de treabă, în timp ce noi încă așteptăm OK-ul Bruxellesului și nu ne știm prioritățile.
De regulă, în primul an al guvernării se fac marile reforme. Dacă ai de luat măsuri impopulare, o faci imediat după ce câștigi alegerile și formezi guvernul, nu la jumătatea mandatului sau mai rău, pe final. Care sunt țintele reformiste ale guvernării actuale? Care a fost ultima măsură curajoasă a vreunui ministru din actualul cabinet? Probabil că trupa șmecherilor de la metroul bucureștean a dat petrecere mare după plecarea lui Drulă de la Transporturi.
Cum va ieși așadar PNL din actuala criză? Deocamdată partidul e șifonat. Cheia nu e la PSD, nici la USR PLUS, ci la liberali. Dacă PNL vrea să încheie balamucul, o poate face rapid. Cîțu se retrage de la Palatul Victoria, iar miniștrii USR PLUS revin pe vechile posturi. Scandalul se stinge, iar guvernarea își reia cursul firesc.
Președintele Klaus Iohannis și „echipa câștigătoare“ riscă să arunce România într-o criză profundă în lipsa unei majorități confortabile. Un guvern minoritar ar însemna legarea PNL de mâini și de picioare și ar reda PSD forța pe care acest partid a pierdut-o de peste doi ani.
Liberalii au rămas fără sfetnici, altfel e greu să le înțelegi strategia. În loc să repare stricăciunile, PNL toarnă gaz peste foc de parcă ar avea un as în mâneca paltonului prezidențial pentru formarea unei noi majorități.
Până la congresul PNL mai sunt exact două săptămâni. Nu se va vota probabil nici o moțiune de cenzură, din simplul motiv că moțiunea nu va fi pusă în dezbaterea Parlamentului. Cîțu își vede visul cu ochii. Va fi premier în ziua congresului PNL și speră ca acest lucru să-i aducă și șefia partidului.
Florin Cîțu are așadar șanse bune să câștige competiția cu Ludovic Orban. Dar ce va face PNL începând cu a doua zi? Va căuta pacea în relația cu USR PLUS sau va merge pe aceeași linie rigidă? La câte minți înfierbântate sunt zilele astea la liberali, mai degrabă a doua variantă e mai probabilă.
N-ar fi exclus ca strategia pe mai departe a PNL să includă formarea unui guvern minoritar și amenințarea permanentă cu alegerile anticipate. PNL îl are pe Klaus Iohannis la Cotroceni, iar șeful statului este cel care numește premierul, indiferent dacă partidul său are sau nu majoritate.
Că decizia e una lipsită de logică are mai puțină importanță, câtă vreme PNL și Cotroceni consideră că pot utiliza arma numirii premierului până la finele mandatului președintelui. Dar ambițiile prezidențiale și cele ale unei bune părți din PNL n-au cum să țină de cald principalului partid aflat la guvernare. Oamenii au votat PNL pentru a guverna responsabil, nu pentru jocul sinucigaș al celor care se pregătesc să încalece acest partid.