Nu-mi amintesc să fi avut vreodată un congres atât de zbuciumat cum este cel de la PNL. 5.000 de delegați din toată țara vin sâmbătă în Capitală pentru a-și alege noul lider. Au mai fost congrese, au mai existat alegeri interne cu miză mare, însă tensiunea întrece de data asta orice limită.
În joc nu e doar șefia PNL, ci accesul la guvernare. Cine pierde la congres își ia adio de la resurse, funcții și privilegii. Din acest motiv se joacă atât de dur, de asta și dezvăluirile care au început încă de acum câteva luni. Problema este dacă la acest congres se mai gândește cineva la viitorul PNL. Pentru că, așa cum arată scena politică, pentru liberali nu se anunță deloc vremuri ușoare, indiferent cine câștigă confruntarea.
Favorit la șefia partidului este fără îndoială Florin Cîțu. Îl va avea pe șeful statului alături în sala congresului, majoritatea șefilor de filiale îi sunt alături, are toate șansele să triumfe. Dar ce se va întâmpla de luni încolo? Florin Cîțu va fi, să presupunem, liderul PNL, dar rămâne omul pe care USR PLUS nu-l mai vrea în ruptul capului la Palatul Victoria.
De aici apar două scenarii. O primă variantă ar fi ca USR PLUS să cedeze și să îl accepte în continuare premier pe Florin Cîțu. E puțin probabil acest compromis, pentru că USR PLUS ar pierde tot, iar susținătorii formațiunii ar fi dezamăgiți de o asemenea cedare.
Florin Cîțu iese președinte la PNL, dar poate renunța apoi la postul de la Palatul Victoria pentru refacerea coaliției. Scenariul poate fi luat în calcul, dar nu cred că liberalii din tabăra Cîțu consumă atâta energie să-l înscăuneze șef la partid, pentru a renunța apoi la Cîțu-premier. Mai degrabă e o ipoteză de lucru.
Varianta cea mai probabilă rămâne guvernul minoritar. E o soluție proastă pentru România, întrucât vom avea trei ani un executiv șchiop, care depinde de PSD în Parlament. Iar PSD, oricâte legături ar exista pe dedesubt cu liberalii, nu are nici un interes ca guvernarea Cîțu să meargă.
N-aș merge pe varianta unui blat PSD-PNL, ci a unui troc convenabil ambelor părți. Oricât de slabă ar fi conducerea PSD din acest moment, echipa Ciolacu-Grindeanu-Dâncu vrea toată puterea, nu firimituri. Iar PSD e interesat să mențină la Palatul Victoria personajul care îi convine cel mai mult în acest moment. Pentru PSD ar fi bine ca Florin Cîțu să rămână în funcție. Ar vulnerabiliza PNL, iar refacerea coaliției ar deveni misiune imposibilă. PSD nu va vota probabil vreo moțiune de cenzură, ci ar toca timp de trei ani guvernarea PNL.
Există și varianta ca PNL să rupă ceva parlamentari PSD, iar cu oaste culeasă și de pe la AUR să formeze o majoritate de strânsură. Ar fi o guvernare la limită, la fel de slabă, pentru că vei fi tot timpul șantajat de niște oameni care nu cred în proiectele tale.
Pentru România, un guvern fără o majoritate stabilă în Parlament e cea mai proastă veste. Avem în față ani dificili, în care vor fi de cheltuit zeci de miliarde de euro. Poate și de aici bătălia la sânge din PNL, gândul multora fiind la banii de investiții care vor fi aruncați peste țara noastră în următorii ani. Dar, pentru a beneficia de cele 31 miliarde de euro prin PNRR, guvernul va trebui să facă reforme. Iar un guvern slab, care nu dispune de suficiente voturi în Parlament, nu va face mare lucru.
După câțiva ani de bătălie continuă cu regimul Dragnea și după cele patru rânduri de alegeri din 2019 și 2020, aveam nevoie de ceva liniște. Următoarele alegeri sunt abia în 2024 și există speranța că scena politică se va calma și că în sfârșit ne vom apuca de treabă. Dar orgoliile și funcțiile le-au tulburat mințile politicienilor de la București.
Majoritatea PNL-USR PLUS s-a rupt nu din cauza unui proiect anume, pe care liderii celor două partide nu se pot înțelege, ci pentru că niște oameni au vrut să ia ei tot și să le arate celorlalți cine deține puterea. PNL a forțat plecarea USR PLUS, iar lucrurile cu greu mai pot fi reparate între cele două formațiuni. Există o neîncredere în ambele partide că relația se poate reface, iar unii liberali au început deja să spună că mai bine singuri decât cu USR PLUS.
Unii consideră că ar exista un plan urzit la Cotroceni și că președintele Klaus Iohannis nu va lăsa lucrurile la voia întâmplării. Nu cred să existe vreo strategie cotrocenistă. Nu prea mai poți jongla cu voturile din Parlament, oricâtă măiestrie ar dovedi actualul șef al statului. Mai ales că până acum n-a prea dovedit calități de lider autentic.