Pe Andrei Iulian Marin l-am cunoscut online, în starea de urgență de anul trecut. Aveam nevoie de viziere pentru actorii Teatrului Luceafărul și, cum citisem pe Facebook că o firmă de robotică din Iași făcuse asemenea dispozitive cadrele medicale, l-am Google-it, contactat și întrebat dacă poate realiza câteva și pentru artiști. Era perioada când materialele sanitare și de protecție anti-COVID 19 nu se găseau încă în farmacii, așa că orice resursă era o mină de aur. Le-a confecționat la o imprimantă 3D, apoi ni le-a dăruit.
Vă întrebați la ce le erau utile vizierele actorilor: sunt cea mai bună modalitate de a-i proteja de COVID-19 în condițiile în care teatrele nu dispun de prevederi bugetare pentru testarea periodică a angajaților, iar interacțiunea e baza relațiilor scenice dintre personaje. Emisia vocală specifică artelor vii, imposibilitatea distanțării suficiente favorizează o eventuală transmitere a virusului de la asimptomatici către colegii de replică. Transparența vizierei lasă loc expresivității faciale și, deși pare neobișnuită, în contextul sanitar actual o acceptăm ca parte din convenția teatrală. Sunt un alt fel de măști, finalmente, unele care securizează.
Andrei Iulian Marin e un tânăr cu viziune care a pus pe picioare și a dezvoltat compania IRIS Robotics. E foarte aplicat, parolist, calități umane esențiale, însușiri vitale pentru domeniul antreprenorial. Sediul e la Iași FabLab, un hub care a sprijinit multe inițiative lăudabile în domeniul informatic. Într-una din vizitele mele, l-am descoperit pe Pepper, robotul social, și m-a cucerit de la prima vedere. Eu lucram deja la ediția a XIV-a a FITPTI, focus „artă și tehnologie“, iar întâlnirea aceasta a fost una dintre cele fericite. Îl și vedeam pe Pepper vorbind despre festival, invitând publicul să i se alăture în grupul fanilor!
Folosul estetic al inteligenței artificiale
În momentul în care am anunțat tema ediției, reacțiile primite au variat extrem, de la entuziasm la întrebarea dacă vom avea numai roboți în scenă. Focusul e focus, dar programul include o varietate stilistică ce oferă tentații irezistibile fiecărui tip de așteptări, pentru ca toți urmăritorii noștri să aibă de unde alege!
Fila 2021 a evenimentului nostru urmărește să evidențieze liniile de apropiere dintre două tipuri de creativitate umană – cea artistică și cea științifică/ tehnologică. Interesul artiștilor pentru new technology datează de câteva decenii, însă regulile de distanțare impuse de pandemia cu noul coronavirus au concentrat atenția creatorilor spre aplicațiile de video call, spre live streaming și streaming cu video preînregistrat, noi formate teatrale pretabile difuzării online. Inteligența artificială e parte a vieților noastre, de la programele mașinilor de spălat, computerelor de bord, Siri ori Alexa de pe smartphone-uri la complicații roboți medicali și industriali.
Pe oamenii de teatru i-a preocupat folosul estetic al inteligenței artificiale. Teoreticienii vorbesc despre direcții postumane în estetica momentului, iar festivalul nostru pe acestea își propune să le evidențieze. Teatru intermediat electronic, imersiv, improvizație controlată de inteligența artificială, teatru pe un text scris de un robot, teatru cinematic, teatru accesibilizat pentru persoane cu deficiențe de văz și de auz, teatru binaural și încă multe altele se vor regăsi în FITPTI 2021.
O să închei acest episod de jurnal de insider cu descrierea atmosferei de la una din întâlnirile mele cu IT-iștii de la IRIS Robotics. Ei, adică Andrei Iulian Marin, l-au antrenat (citește programat) pe Pepper pentru Festivalul Internațional de Teatru pentru Publicul Tânăr. Pepper e vedeta din trailer, va spune mici story-uri teatrale (de când se aplaudă la teatru, care e diferența dintre piesă, spectacol și reprezentație etc.) și e pregătit să facă selfie-uri cu doritorii.
Prezența lui Pepper
Ca teoretician, mi-am conservat intenționat în familiaritățile profesionale reacțiile afective ale spectatorului specializat care se bucură, se entuziasmează când rezonează cu ceva văzut în scenă sau se întristează când e cazul.
De câte ori m-am dus la sediul Iris Robotics, era o liniște asurzitoare care mă făcea să merg pe vârful picioarelor. Tot ce se auzea era un zumzet discret al cooler-elor de la PC-uri. Și, dacă erai puțin mai atent și ciuleai urechile, simțeai și viteza cu care ideile și gândurile inteligențelor din sală se transformau în algoritmi. Programatorii erau adânciți în ecrane, trecuseră dincolo de ele, scriau algoritmi. Stimulată de minunățiile pe care le descopeream acolo, vorbeam destul de mult, eram curioasă, întrebările curgeau în cascadă. Iar râsul meu la vederea probelor artistice pe care le dădea noul meu prieten Pepper (a-do-ra-bil!) era într-un contrast care a adus-o rapid pe doamna de la frontdesk să identifice sursa veseliei.
Cu Andrei vorbim și punem la cale lucrurile pentru festival încă din 2020. M-a impresionat larga lui deschidere la tot ce am propus. Nu vorbește prea mult, dar face fooaaarte multe. În general a răspuns monosilabic la tot ce am solicitat, adică a spus mereu „da“. Așa că unul dintre highlight-urile FITPTI 2021 va fi prezența lui Pepper. I-am scris zilele trecute draft-urile de roluri pe care le va avea, iar Andrei îl programează pe noul nostru histrion. Îmi dau seama că n-am făcut un selfie cu Andrei, dar facem în festival. Veniți și voi, să vă pozați cu Pepper!
PS: Conform normelor sanitare în vigoare, în cazul în care incidența trece de trei noi cazuri COVID-19 la mia de locuitori, participarea la spectacole este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2. Toți spectatorii vor purta mască în interior.