Cinci decenii de la Filiera franceză
Thriller-cult realizat de William Friedkin, Filiera franceză, recompensat cu cinci premii Oscar, a fost lansat pe 7 octombrie 1971 și a rămas unul dintre marile modele ale genului. Interpretul rolului principal, Gene Hackman (care a fost recompensat cu un Oscar pentru rolul detectivului Popeye Doyle) a acceptat să vorbească despre film, deși este retras din lumina reflectoarelor încă din 2004. „Am văzut filmul o singură dată, acum 50 de ani“, spune actorul în vârstă de 91 de ani. „Dacă are o moștenire, nu știu exact în ce consistă ea. La vremea la care l-am făcut, era pentru mine doar o poveste respectuoasă despre un polițist care ținea să rezolve o anchetă.“ Nici una dintre scenele celebre din Filiera franceză, precum cea a urmăririi unui criminal prin New York, nu îl impresionează foarte tare pe Hackman, care consideră că scena urmării din i (1968) este mai reușită. „Dar Filiera franceză m-a ajutat mult în carieră și îi sunt recunoscător“, spune Hackman, care a câștigat un al doilea Oscar în 1993 pentru rolul din Unforgiven.
NFT-urile dopează piața de artă
Deja celebrele NFT-uri – certificatele digitale de autenticitate asociate unui obiect virtual (imagine, video, postare, etc.) – au revoluționat în ultima vreme piața de artă mondială, arată un raport al societății Artprice. NFT-urile au devenit în ultimele luni „locomotiva“ pieței, spune Artprice, și, alături de migrarea masivă în online a licitațiilor de artă contemporană în urma pandemiei, au dus la încasări record de 2,7 miliarde de dolari în perioada 2020-2021, o creștere de 117%. Numai între 30 iunie 2020 și 30 iunie 2021 au fost vândute 102.000 de opere contemporane. China devine placa turnantă a artei, cu 40% dintre vânzări, urmată de SUA, 32%, și Anglia (16%). Operele digitale cu certificate NFT, care reprezintă două treimi din valoarea vânzărilor online, au dus la lansarea unor artiști noi, precum Beeple, care practic au apărut din neant, artiști care nu s-au remarcat până acum prin expoziții sau vânzări la licitații tradiționale.
Albumul numărul 22
La 15 luni după un album cu piese originale, Whoosh!, veteranii de la Deep Purple revin cu un nou album de studio, Turning to Crime, ce va fi lansat pe 26 noiembrie. Este un disc de coveruri ale unor piese rock clasice interpretate inițial de artiști precum Bob Dylan, Fleetwood Mac, Bob Seger, Cream sau The Yardbirds. „Fiindcă, din cauza situației cu pandemia, nu putem merge în turneu și cum n-aveam altceva mai bun de făcut vreme de un an, ne-am gândit că cel mai bine ar fi să ne întoarcem în studio și să scoatem un disc“, a explicat basistul Roger Glover.
60 de ani de muzică
La fel ca mulți alți artiști celebri, Tina Turner (81 de ani) și-a vândut și ea drepturile asupra întregului ei catalog de piese compuse și interpretate de-a lungul unei cariere de șase decenii. Ele au fost achiziționate de câtre compania BMG pentru o sumă estimată la 50 de milioane de dolari. Printre ceilalți muzicieni care au făcut același lucru în ultimii ani se numără Neil Young, Bob Dylan, Shakira, Blondie sau David Crosby.
Rușii în spațiu, înaintea lui Tom Cruise
Actrița Iulia Peresild, în vârstă de 37 de ani, și regizorul Klim Șipenko au ajuns la bordul Stației Spațiale Internaționale pentru a filma vreme de 12 zile scene pentru filmul Vîzov/ Provocarea. De data aceasta, rușii au fost mai rapizi decât Tom Cruise, care intenționează și el să filmeze la bordul SSI alături de regizorul Doug Liman scene pentru un viitor film de acțiune.
China nu mai are nevoie de Hollywood
Studiourile americane se laudă cu recentele succese de casă ale noului James Bond și al lui Venom 2, care au încasat în primul weekend 119 milioane de dolari, respectiv 90 de milioane. În acest timp, filmul de război chinezesc The Battle at Lake Changjin a întrecut producțiile americane și asta numai pe piața chineză, înainte de distribuția internațională. Filmul, povestea înfruntării dintre forțe de elită chineze și soldați americani, a strâns în numai patru zile suma de 235 de milioane de dolari, dovedind încă o dată că piața chineză nu mai are atât de mare nevoie de blockbusterele americane, asta după ce, ani la rând, marile studiouri hollywoodiene au făcut compromisuri uriașe și deseori scandaloase pentru a fi pe placul autorităților de la Beijing. Filmul cu cele mai mari încasări în China rămâne, deocamdată, Wolf Warrior 2 (2017) care a strâns 870 de milioane de dolari la un buget de numai 30.