Este foarte dificil sa stabilim care sint scrisorile „adevarate”, „autentice”, si care nu. In principiu, „adevaratele” scrisori sint cele pe care expeditorul le trimite unui destinatar real, la o adresa existenta in realitate. De multe ori insa, aceste scrisori asa-zis „adevarate”, sau „autentice”, trec in sfera literaturii, unde nu mai reprezinta „adevarul”, ci „adevarul minciunilor”, cum ar spune Mario Vargas Llosa. Scrisoarea, ca cel mai liber spatiu de exprimare in scris, va pune intotdeauna sub semnul intrebarii limitele literaturii. De obicei, scopul scrisorii este acela de a umple un gol, de a acoperi o distanta intre expeditor si destinatar. Scrisoarea poate fi astfel considerata o conversatie in absenta, o adevarata destainuire si chiar o „despuiere in fata fantomelor”, asa cum o va numi Franz Kafka.
Urbancolia este romanul de debut al lui Dan Sociu, unul dintre cei mai talentati tineri poeti contemporani. Sociu a fost distins cu Premiul National pentru Poezie „Mihai Eminescu”, pentru borcane bine legate, bani pentru inca o saptamina. Volumul cintece eXcesive primeste in 2005 Premiul pentru Poezie al Uniunii Scriitorilor din Romania. In 2006, Dan Sociu a fost desemnat de catre revista „22” „cel mai bun tinar poet al momentului”. Experienta de redactor-sef al ziarului „Curierul de Botosani” sta la baza primului sau roman, Urbancolia. Romanul este conceput sub forma unei lungi scrisori adresate scriitorului francez Pascal Bruckner, cu care Dan Sociu s-a intilnit la Iasi, intr-o „noapte de tinut minte”, cum spune poetul: „Eternitatea, Pascal, a inceput pentru mine intr-o seara de iarna a anului 2005 in Iasi a…th Erai Pascal, ala care scrisese Lunes de fiel, cartea care ne bulversase in anii ’90, pe cind eram liceeni intr-o tara ale carei scoli n-aveau minima decenta de a ne invata cite ceva si despre obscenitate…”.
Romanul are la baza perioada in care Dan Sociu a lucrat la Botosani, un oras melancolic – sau, cum spune chiar autorul, „capitala melancoliei” –, pentru agentul CIA, Derrin, venit in Romania sa inspecteze viitoarele baze NATO de pe malul Prutului. Agentul Derrin se indragosteste de Diriga, o jurnalista din oras. Eroul cartii, Dan Sociu, este un urbancolic, un poet virgin in virsta de 27 de ani, care locuieste impreuna cu mama lui in „capitala melancoliei”, intr-o „saracie d’aia”. Mama este profesoara de romana si cistiga foarte putin, iar Dan scrie „povesti adevarate” (500 de mii bucata) pentru revista „Povesti adevarate”. Fiecare zi se petrece la fel pentru Dan, „televizor toata ziua si seara crisma, in acelasi ritm a…th Singura schimbare din vechea mea rutina – spune urbancolicul Dan – era ca, din cind in cind, mizgaleam cite un cintec eXcesiv, fara prea multa placere si fara un scop clar. Erau texte pentru Diriga si, de cind plecase ea, chiar nu pareau sa mai aiba vreun sens. Nici macar nu le vazuse vreodata”.
In roman apare si Eminescu… Victor Eminescu (fiul lui Matei Eminescu), un nepot al poetului, un colaborator, la fel ca si unchiul sau, al serviciilor secrete americane. Urbancolia este „o poveste cu fapte reale, dar si cu fantasme”, un roman in cea mai mare parte autobiografic, o falsa scrisoare catre Pascal Bruckner in care realitatea si fictiunea se impletesc armonios. Poetul Dan Sociu pregateste o continuare a romanului Urbancolia, mutindu-si „autobiografiile fantasmatice” din poezie in proza.
Dan Sociu, Urbancolia,
colectia „Ego. Proza”,
Editura Polirom, 2008, 27.95 lei