Un record pentru Africa
Deși s-ar zice că formația Toto (foto) nu se mai bucură nici pe departe de notorietatea din anii ’80, piesa Africa tocmai a trecut un miliard de ascultări în streaming pe platforma Spotify. Lansată pe albumul intitulat Toto IV, acum patru decenii (1982), Africa și triumful ei actual, astăzi, arată că Toto „are un succes multigenerațional“. Piesa a fost redescoperită de public acum aproape un deceniu, grație rețelelor sociale, și a fost recompensată cu șase discuri de platină.
Un proces pentru Pulp Fiction
După ce a publicat primul roman în iunie, Quentin Tarantino s-a gândit să scoată bani producând câteva NFT-uri bazate pe scene nefolosite din filmul Pulp Fiction, însoțite de comentariile audio ale regizorului. Din păcate, asta i-a atras un proces din partea studiourilor Miramax, producătorii filmului, care îl acuză pe Tarantino de încălcarea contractului și îi cer să renunțe la proiect, plus o sumă neprecizată drept despăgubire.
Rockul și rebeliunea
Popularitatea în declin a muzicii rock are legătură cu spiritul rebel, crede Richard Z. Kruspe, chitaristul trupei Rammstein. „Fiecare muzică are un soi de misiune. Rockul era muzica de care ne foloseam ca să ne revoltăm contra părinților. Numai că rebeliunea în rock, astăzi, când noi suntem părinții, s-a cam terminat, și există mai mult în versuri. De aceea cred că muzica hip-hop este atât de popular acum, pentru că și tinerii de azi trebuie să se revolte. Dar și asta se va termina, iar generația următoare va trece la altceva“, spune Kruspe. Rammstein a pregătit deja un nou album, ce va fi lansat anul viitor, înainte de debutul unui nou turneu mondial.
Pedepsită până la capăt
Scriitoarea J.K. Rowling nu a fost intervievată pentru documentarul Return To Hogwarts, realizat de HBO Max și dedicat aniversării a 20 de ani de la lansarea primului film din seria Harry Potter. Este cu atât mai ciudat, cu cât Rowling nu este numai autoarea cărților pe care sunt bazate filmele din serie, cât și fiindcă, din postura de producător executiv, a avut un cuvânt greu de spus în realizarea lor. Numai că, în prezent, Rowling a devenit persona non grata, după ce a sfidat actuala ortodoxie progresistă, punând la îndoială ideologia „trans“.
Regăsit în bibliotecă
Fragmente ale unui poem epic medieval despre eroul Guillaume d’Orange, considerat pierdut, au fost găsite în coperțile unei cărți din 1528 păstrate în Bodleian Library, la Oxford. În acea perioadă, pergamentul și hârtia erau rare și scumpe și, de aceea, multe manuscrise și cărți erau refolosite la producerea volumelor noi.
Un succes ilegal
Popularul serial sud-coreean Squid Game devine un mare succes la vecinii din nord, în republica nord-coreeană, unde, ilegal, circulă în copii piratate. O sursă din orașul Pyongsong a declarat postului Radio Free Asia (RFA) că Squid Game a fost adus de traficanți în Coreea de Nord, este vizionat „noaptea, sub pătură“ și este foarte popular fiindcă nord-coreenii cred că serialul, deși o critică a sistemului capitalist, reprezintă foarte bine regimul de teroare în care trăiesc. A viziona sau a distribui produse media capitaliste este un delict serios în Coreea de Nord și poate atrage chiar pedeapsa cu moartea. Dar, spun mai multe surse, sărăcia în „paradisul“ comunist este atât de mare, încât până și poliția a început să ofere reduceri la mitele cerute pentru a închide ochii.
Gibson reia Arma fatală
La două decenii de la ultimul episod, seria Arma fatală va continua cu un al cincilea film. Acesta, după moartea regizorului Richard Donner, va fi realizat chiar de Mel Gibson, interpretul unuia dintre rolurile principale, cel al detectivului Martin Riggs. Gibson este deținătorul unui Oscar pentru regia filmului Braveheart.
Grifonul multimilionar
De la lansare, de pe 21 octombrie, ultimul album din seria Asterix, Astérix et le Griffon, s-a vândut numai în Franța în 1,2 milioane de exemplare, iar vânzările sunt așteptate să crească până după Sărbători. De asemenea, vânzările merg foarte bine și în restul lumii, unde albumul a fost tipărit într-un tiraj total de trei milioane.
Cronica neagră
– Wilbur Smith (88 de ani): cunoscut romancier sud-african, autor al 49 de romane de aventuri traduse în peste 30 de limbi și vândute în 140 de milioane de exemplare. Conform editorului său, Smith a scris până în ultima clipă a vieții.