S-au împlinit trei decenii de la dispariția lui Freddie Mercury, iar fostul lider al formației Queen este și azi la fel de popular ca la apogeul carierei. Legenda lui a fost întreținută în tot acest timp nu de savante operații de marketing, ci pur și simplu de extraordinarul impact pe care Mercury și Queen l-au avut asupra a milioane și milioane de fani, vreme de aproape jumătate de secol.
Și mai este și extraordinara personalitate a lui Freddie Mercury. Inimitabil. De neuitat. Flamboiant. Incomparabil – sunt doar câțiva dintre termenii prin care este descris muzicianul de către autorul Nicola Bardola în prefața biografiei Mercury in Munich — His Best Years. „A lăsat în urmă o moștenire extraordinară“, spune și unul dintre prietenii artistului, producătorul Mike Moran. „Era uluitor ce putea face cu vocea lui. Asta, în sine, ar fi fost de ajuns. Dar și prezența lui pe scenă era extraordinară. De asemenea, nu trebuie uitate compozițiile lui – câte melodii de neuitat a compus singur sau împreună cu formația? Sunt cântece care și astăzi ridică în picioare stadioane întregi, în întreaga lume. Este una dintre acele moșteniri care nu pot fi egalate. Freddie era diferit de toți ceilalți, din orice punct de vedere.“
„Ultimii ani i-au fost grei“, își amintește chitaristul Brian May, „dar asta ne-a unit ca pe o familie. Am strâns rândurile în jurul lui Freddie pentru a-i ușura cât se poate viața și pentru a ține harpiile (ziariștii – n.r.) departe. Cea mai mare parte a timpului am petrecut-o la Montreux, unde locuia Freddie. Cântam în studio, căci muzica era viața lui. În mod ciudat, a fost unul dintre momentele cele mai fericite din viețile noastre. Freddie părea să lase totul deoparte și să se bucure pur și simplu să cânte“.
Dispariția lui a însemnat un șoc enorm pentru public. Pe 20 aprilie 1992, Mercury avea parte de o celebrare cum puține staruri au parte, cu un concert enorm, The Freddie Mercury Tribute Concert, pe stadionul Wembley, la care a fost prezentă crema muzicii pop-rock: David Bowie, Elton John, George Michael, Liza Minelli, Annie Lennox, Seal, Slash, Lisa Stansfield, Bob Geldof, Metallica – pentru a-i aminti numai pe câțiva dintre participanți.
Dar Mercury a continuat să trăiască și după moarte. Redusă acum numai la doi dintre membrii originali, Brian May și bateristul Roger Taylor, formația Queen a continuat să activeze. Muzica lor este și astăzi extrem de populară – numai piesa Don’t Stop Me Now a depășit recent cifra de un miliard de ascultări pe Spotify. Savanții au încercat să analizeze și să descifreze secretul vocii lui Mercury. Iar legenda lui a propulsat filmul biografic Bohemian Rhapsody spre un succes de casă fulminat, care a creat o modă a producțiilor de gen.
Mai important este faptul că Freddie Mercury a continuat să scoată discuri și după moarte. În 1995, Queen lansau pe piață cel de al 15-lea lor album, Made in Heaven, ultimul disc cu vocea lui Freddie Mercury. Hitul albumului, piesa Heaven for Everyone, este un cântec compus de Roger Taylor, pe care acesta îl lansase mai devreme cu formația sa, The Cross, dar care, din fericire, fusese înregistrat și cu vocea lui Mercury. Made in Heaven a fost un triumf: cinci discuri de platină în Anglia, un disc de aur în SUA și 20 de milioane de exemplare vândute în întreaga lume.
Înainte să moară, Freddie Mercury și-a lăsat cea mai mare parte a imensei averi celei mai bune prietene, fosta sa logodnică Mary Austin, care a avut sarcina să se ocupe de înmormântarea artistului. Cenușa lui Freddie a fost înmormântată cu mare discreție într-un loc ținut secret, chiar și față de părinții lui. „A fost dorința lui“, explică Mary Austin. „Nu voia ca cineva să încerce să-l dezgroape, așa cum s-a întâmplat cu alte persoane celebre. A dorit ca totul să rămână secret.“
Freddie Mercury a încetat din viață pe 24 noiembrie 1991, la doar o zi după ce anunțase fanilor că are SIDA. Avea doar 45 de ani.