Gata, avem guvern. Dar stați pe aproape, că nu s-a terminat tărăboiul politic. Ei bine, nici n-a început gâlceava greilor. Vor avea grijă cei de la PSD și de la PNL să nu ne plictisim. Va fi o super-majoritate în Parlament, dar pe cât de puternică e oastea din spatele generalului Ciucă, pe atât picioarele de lut ale coaliției vor ceda mai repede. Marea Adunare Națională n-a murit, ci doar și-a schimbat numele. Trăiască și înflorească Alianța Marii Înfruptări Naționale!
Politic, n-o să ne plictisim. Prezent joi seară la o emisiune TV, Rareș Bogdan a dat un prim semnal războinic. De fapt, a vrut să-I pună la punct pe Marcel Ciolacu, după ce liderul PSD a lansat ceva ironii la adresa președintelui Iohannis chiar în Parlament în ziua cea mare a votului de învestire a guvernului.
Aroganțele nu au ce căuta într-o coaliție, proclamă Rareș. Nici în cea abia încheiată n-au fost aroganțe. Însă prim-vicele liberal continuă atacul la prietenul din coaliție Marcel Ciolacu: „Nu a avut un discurs pentru un guvern din care PSD face parte. Cred că a încurcat discursurile. Rog ca data viitoare colegii mei din PNL să reacționeze. Îi dojenesc pe colegii mei parlamentari că nu au reacționat“, a declarat Rareș Bogdan.
Ei, ce ziceți, vă place? Așa-i că a început în forță guvernarea? Dar asta nu e totul. Același prim-vice liberal îi amenință pe social-democrați că la rotația din 2023 va coborî din fotoliul de europarlamentar și va intra direct în arena guvernamentală. Să vadă atunci premierul Ciolacu opoziție la baionetă din partea liberalilor de rit Cîțu.
„Pe 25 mai 2023 veți fi cu mine în guvern, pe un portofoliu pe care nu vi-l pot spune acum. Îmi voi întrerupe mandatul de europarlamentar. Și nu voi fi doar eu, vor fi încă doi colegi“, a tunat Rareș Bogdan.
Atenție, drag popor, vine Rareș să facă ordine. Că nu se găsește altcineva să pună la punct PSD.
Lăsând gluma la o parte, guvernul monstru nășit de Iohannis este dominat de PSD, care deține zece ministere. PNL este într-adevăr partidul care dă premierul (oare e al PNL sau al Cotroceniului?), dar are numai nouă miniștri, în timp ce UDMR și-a păstrat cele trei portofolii.
În 90 de zile, liberalii au cedat supremația pe care o aveau în guvernul cu USR, preferând un rol secund într-un cabinet în care PSD deține portofoliile importante. Până la urmă PNL a fost nevoit să renunțe la comoara Cîțu, deși condiția de netrecut pusă de liberali în fața USR era tocmai continuarea cu Florin Cîțu la Palatul Victoria.
Cert este că toate promisiunile PNL de dinainte de alegerile de anul trecut au fost aruncate la coș. Iar, cât timp Cîțu s-a aflat la Palatul Victoria, a dovedit că este un lider fără tact și puțin dispus la negocieri. A agitat apele chiar și atunci când nu era cazul și a făcut declarații politice halucinante. Una dintre primele sale afirmații trăsnite a fost promisiunea făcută partidului că în 2024 PNL nu va mai ceda nimic în fața USR și că va avea candidații săi la primăriile din București. Ce ar însemna de fapt asta? Victorii ale PSD pe linie, pentru că, separat, PNL și USR nu vor mai avea nici o șansă să câștige vreo primărie de sector.
În criza politică pe care tocmai o încheiem, Florin Cîțu n-a acționat de capul lui, ci a fost în permanență împins de Klaus Iohannis. Inclusiv nominalizarea lui Dacian Cioloș ca premier a avut ca scop torpilarea relațiilor cu USR, atât PNL cât și Iohannis știind din start că liderul USR nu va strânge majoritatea necesară. S-a vrut o lecție dată useriștilor înaintea marii căsătorii din interes cu PSD.
Toții pașii făcuți cu flexibilizarea mandatului PNL în negocierile pentru formarea unei noi majorități aveau ca scop scoaterea din joc a USR și împingerea PNL spre mega-coaliția cu PSD.
Totuși, sunt două dileme după marea nuntă din aceste zile. Cât va dura mariajul și dacă noul guvern chiar se va apuca de treabă. Sunt atâtea lucruri de făcut în această țară și vor fi atât de mulți bani de cheltuit încât nu va fi vreme de taclale, de vaiete și de dat vina pe alții.
Încă nu avem autostrăzi care să lege regiunile istorice, România duce lipsă de spitale, iar digitalizarea e încă la stadiul de lozincă.
PNL și PSD nu vor avea viață ușoară, pentru că oamenii nu mai sunt dispuși să aștepte. Dacă noul guvern nu va arăta rapid de ce este în stare, scena politică se va schimba radical în numai câteva luni. Vor plăti ambele partide, însă riscul ca PNL să calce pe urmele PNȚCD va deveni iminent.