Identificarea nevoilor de consum ale pieței este un element extrem de important atunci când dorești să deschizi o afacere. Dacă o găsești pe aia de nișă, nesatisfăcută destul sau deloc, ai un mare avantaj, fiindcă nu te încalecă firme concurente. Dacă nu o găsești, dă-i înainte cu geniala idee de a-ți deschide simigerie, alături de celelalte 34 deja existente în cartier, fiindcă înseamnă că merg. În concluzie, bagă-te pe cărări ori virgine, ori demult pavate, dar să fie cărări.
Odată intrat pe piață, este important să studiezi reacția publicului față de produsul sau serviciul oferit de tine, ca să-l poți adapta din mers și optimiza. Când zic să-l optimizezi mă refer la a-l alinia unei tendințe de consum a masei majoritare, fiindcă niciodată nu vei putea satisface gusturile aflate la extreme.
Remus a crezut că poate.
A crezut că e bine să ții cont de absolut toate părerile celor care i-au dat feedback (asta în cazul fericit în care feedback a fost validat drept cuvânt în noul DOOM) legat de conținutul borcanelor în care și-a pus toate speranțele de business. Mereu i-a plăcut să gătească la ceaun. Când te invita la el, știai că vei primi ori gulaș, ori fasole, ori varză, ori variațiuni ale oii, foarte bine preparate în vestitul său ceaun pe care, din motive care țin de superstiții, nu-l spăla niciodată la exterior. Erau straturi de negru de fum peste alte straturi de negru de fum, de parcă ar fi vrut să lase antropologilor secolului XXII un subiect de studiu doctoral. I-a încolțit gândul de a-și transforma pasiunea în milioane de dolari, făcând și vânzând zacuscă la borcane de 370 mililitri. Am gustat-o și eu, și alți oaspeți gurmanzi și vă jur că era gustoasă, foarte bine balansate aromele de vinete, ardei, ceapă și morcov. Ba chiar avea și o tentă personală dată de frunzele de dafin. Cum vi se pare? A întrebat el pe pagina de social media.
A trecut peste comentariile care afirmau că e foarte bună. A fost receptiv la cele care spuneau că vinetele cad greu la stomac, că ceapa dă aciditate și că fetița de trei ani a unui domn nu mănâncă ardei. Când le-am citit și am văzut și răspunsurile lui, pline de asigurări că va ține cont de fiecare observație și va adapta produsul, am realizat că urma să facă zacuscă doar din morcovi și, ca să nu pară că nu mă implic in conversație, i-am sugerat să înlocuiască morcovii cu mere.
Remus face acum gem de mere la ceaun și e trist că nu prea se cumpără. I-aș spune că probabil lumea nu e obișnuită cu dafinul în gem de mere, dar nu aș vrea să-și piardă nota personală.