Piata Unirii in gala voluntarilor, decorata printr-un ansamblu uman alcatuind efemer zimbaretul semn din Neticheta, trece vizual simbolic intr-un patrimoniu universal.
Deloc intimplatoare, aceste intilniri au deschis unul dintre spatiile de comunicare indelung asteptate: fizic, emotional, cum pot coexista atitea tendinte diferite? De la o simpla dorinta de impartasire a imaginilor amintirilor, pina la un scenariu elaborat social ori intim, ce se vede acum e un continuum de oameni si locuri comune, orasul in care ne adapostim, locuim, invatam, lucram, iubim si ne cautam capatul foarte bine ascuns al unor sperante.
Dorel Gaina Gerendi, unul dintre decanii mucaliti ai fotografiei actuale romanesti
Fotoreporterul Adrian Cuba (agentia Rompres) a ales o serie de fotografii de la evenimente diferite, subliniind compozitii posibile in fotoreportaj, in functie de subiectii umani si ipostazele vietii publice, dramatismul imaginilor martor, avantajele teleobiectivului profesional, necesitatea documentarii jurnalistice permanente pentru a sti pe cine si cind sa fotografiezi. Si-a pastrat si-un gust pentru experiment, introducind in diaporama din Carnavalul venetian secvente filmate cu camera foto.
Evocarea fotografica, disidenta la vremea aceea, laica si religioasa din diporamele baimareanului Vasile Dorolti, a redeschis o poarta fascinanta spre universul artistului fotograf, martor militant al timpului sau. Dorel Gaina Gerendi, unul dintre decanii mucaliti ai fotografiei actuale romanesti, a adus cu har, totala pasiune si umor ardelenesc, productiile foto ale studentilor si absolventilor sectiei foto-video clujene. Poate si-o ispita pentru viitori studenti ascunsi acum sub coaja atelierului.
Noi si importante intimplari
S-au bucurat simplu atelieristii la vernisaj sa-si regaseasca fotografiile pe simeze, iar seniorii fotografi sa le ramina alaturi, sa le raspunda, usor nostalgici, la intrebari care intirzie. O asteptare a transmiterii invataturii practice se vede si-aici, mi-e destul de familiara, totul e mai repede, mai bun, mai frumos etc. Ce te faci cind sub aparenta atragatoare se afla urit, rau si scump, iti tot vine sa dai din plisc asteptind mereu sa-ti pice cite o giza ori un viermisor de la parinti. Nu-i chiar asa, un grup de participanti s-au mobilizat, combativ, si-au constituit „blur.ro – comunitatea foto iasi” si-si expun deja noile fotografii in „Traditii. Forme si lumina”.
Clubul fotografilor renaste din obiectivul magic, manevrat discret de Dan Mititelu, la Casa de Cultura a Municipiului „Mihai Ursachi”. Treptat, canavaua foto locala se reface pointillist – punctisoare care dau iluzia unui continuum de imagine–, prelucrarea digitala inlocuieste penelul fovist si cel impresionist si se reclama noi genuri. Lumina-i cea mai tare-n sublinierea culorilor dupa stiinta de amplasare a fotografului si capriciile naturii. Prelucrarea imaginii ajunge arta cu drepturi depline, in Photoshop et Co, mai ceva ca din mina graficianului exersat indelung prin scoli pentru arta sa, secretele de fotografiere devin si mai mari la prelucrare…
E sigur ca Iasul are un potential important ca loc de intilnire intre fotografi, chiar si-n festival, prin tineretea si apetitul pentru fotografiere pe care-l manifesta. E la fel de sigur ca tot comunitatea pierde din cauza micimii unor interese si ambitii foarte personale. Poate formeaza totusi cineva, din pricepere si opinteala, cifrul succesului: cunoastere pertinenta + excelenta organizare + buna practica + reteaua de relatii, prieteni, cluburi. Colegii de la IT sa faca si ei bine in continuare si sa intretina si mai multe retele.
Iata ca un grup de fotografi din Bucuresti a ales sa se opreasca-n Iasi, intr-un circuit al oraselor care merita mai mult respect din partea edililor si locuitorilor urbei.
Cele 39 de expuneri alese pentru expoAtelier asteapta raspunsuri si din alte orase europene… Atelierul din luna lui cuptor ni-l va aduce din Craiova pe Florin Constantinescu, cu posibilitatea de-a intelege importanta stilului propriu in fotografie si legatura acestuia cu fotografia de autor.
P.S.: Din intilnirea precedenta cu Dinu Lazar ne-a ramas si-o privire la distanta, despre fotografierea peisajelor, aplicind maiestria fotografica necesara practicarii oricarui gen. „Suplimentul de cultura” va publica in curind un amplu interviu pe care fotograful Dinu Lazar l-a cordat publicatiei.