Utile atit ca instrumente de lucru pentru istorici, cit si ca surse de informare pentru formarea unei generatii sanatoase, bazata pe recuperarea memoriei, volumele ofera o imagine netrucata si explica, indirect, maladiile morale ale societatii romanesti din ultimele decenii.
Cine erau cei vizati de dosarele Securitatii, care era profilul turnatorului la Securitate, cum au fost prigonite si cit de predispuse la compromis cu puterea comunista au fost cultele religioase din Romania aflam din cartile coordonate de Carmen Chivu si Mihai Albu. O explicatie pentru raporturile Bisericii Ortodoxe cu statul in deceniul al treilea al secolului trecut, dar utila si pentru intelegerea relatiilor cu puterea comunista, ne ofera Mirel Banica. Dictionarul lui Andrei Muraru ne indruma asemenea unei harti, pe traseul suferintei din penitenciarele comuniste. Clarificari esentiale in legatura cu personalitati emblematice pentru perioada lor – Silviu Brucan, Cristian Racovski, Gellu Naum, Victor Brauner, Eugen Ionescu, Geo Bogza – sint conturate in volumele colectiei „Istorii subterane”, coordonata de Stelian Tanase. Portretul coplesitor al lui Nicolae Margineanu, un mare psiholog roman care a experimentat „terapia terorii” din temnitele comuniste l-a surprins in marturiile gasite la CNSAS Cristina Anisescu. Cosmin Budeanca ne ofera o colectie de biografii ale suferintei, in volumul de Experiente carcerale in Romania comunista.
Si, pentru a inchide cercul acestui traseu spre adevarata lustratie prin recuperarea memoriei, sa amintim volumul de studii dedicat elitelor comuniste dinainte si de dupa 1989, cele care s-au opus sistematic ca purificarea morala, procesul comunismului sa fie facute la timp, adica imediat dupa caderea fostului regim. Dedicam un numar special acestui demers editorial de anvergura.
Aceasta editie a „Suplimentului de cultura”
este realizata de Emilia Chiscop