Au trecut sărbătorile pascale, a trecut și 1 mai, iar activitatea a revenit la normal. Adevărul e că de câțiva ani au cam dispărut perioadele moarte de după sărbători. Cel puțin în sectorul privat, nu prea mai e timp pentru reacomodare.
Subiectul numărul 1 în societatea românească nu mai e pandemia, ci războiul. Până în toamnă, covidul trece în plan secund, însă conflictul din Ucraina continuă din păcate să figureze sus pe agendă. E greu de spus ce va urma în Ucraina și dacă provocările Rusiei vor merge atât de departe încât să determine o reacție din partea NATO. Cert este că, la cât de irațional a devenit Putin, orice este posibil.
Totuși, nu avem motive să intrăm în panică. Nu e cazul să ne facem stocuri de ulei sau făină și nici să intrăm în depresie națională. Suntem stat NATO, iar garanțiile de securitate au ajuns la cele mai înalte cote din istoria României. Sigur că niciodată nu știi ce îi poate pielea unui dictator precum Putin, dar e greu de imaginat că Rusia își dorește să provoace NATO și să aibă parte de o ripostă militară, în condițiile în care nici măcar în Ucraina temuta armată rusă nu a reușit mare lucru. Militarii ruși s-au retras din zona Kievului, trupele lui Putin fiind concentrate doar în estul Ucrainei.
Între timp, românii își văd în continuare de ale lor și e bine că se întâmplă asta. Numărul de rezervări pentru concedii este în creștere, iar avioanele sunt pline ochi aproape pe toate destinațiile. La Aeroportul Iași nu mai găsești loc de parcare în nici o zi, la orele de vârf. Traficul de pasageri a ajuns în aprilie la 140.000, foarte aproape de recordul absolut înregistrat în 2018, când în luna august au tranzitat aerogara 142.000 de oameni. E adevărat că la Iași au fost mutate o parte din cursele aeriene de pe Chișinău, însă vedem că oamenii au planuri și se mișcă.
În plan politic, singura întâmplare notabilă rămâne lăsarea acasă a șefului Senatului Florin Cîțu, după ce Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă au decis să meargă împreună la Kiev. Inițial era vorba de o vizită în Ucraina a șefilor celor camere ale Parlamentului (Cîțu și Ciolacu), însă pe fir a intrat premierul PNL Nicolae Ciucă, acesta deturnând întreg programul, prin ministrul de Externe Bogdan Aurescu.
În rest, continuă frăția PSD-PNL la nivel guvernamental și nu sunt semne că ar apărea prea curând fisuri în paradis. Debarcarea lui Florin Cîțu de la șefia PNL a fost de bun augur pentru colaborarea dintre liberali și social-democrați, Nicolae Ciucă fiind pe placul liderilor PSD, din ce se vede. Rămâne de văzut până unde va merge această colaborare și dacă nu cumva prietenia care se înfiripă între Ciucă și Ciolacu nu va duce la un mariaj de durată PSD – PNL. Nu e vorba neapărat despre o alianță între cele două formațiuni pentru alegerile din 2024, dar pot exista garanții care să vizeze o colaborare la guvernare pe termen lung.
Dacă ne uităm la sondajele de opinie din acest moment, este soluția ideală pentru ambele partide. PSD are în toate măsurătorile publicate în ultimele săptămâni între 32 și 36 la sută, în timp ce PNL abia adună două-treimi din scorul social-democraților. PSD plus UDMR nu ar fi suficient pentru o majoritate, iar Ciolacu știe că o alianță cu AUR înseamnă nu doar izolarea PSD în Europa, exact ca în vremea lui Dragnea, ci și trimiterea PNL în opoziție, lângă USR. Pentru liberali, mariajul cu PSD e garanția continuării guvernării încă 4 ani. Foarte probabil, baronii liberali nici nu concep pierderea guvernării după 2024 și îi împing pe liderii partidului către soluția continuării guvernării în actuala formulă. Imaginați-vă cum ar reacționa primarii PNL dacă ar ști că partidul va pleca de la Palatul Victoria. N-ar fi exclus ca un sfert dintre edilii în galben să migreze către PSD.
Nu vom asista așadar la surprize majore în plan politic în acest an. Dacă guvernarea PSD-PNL va merge (aproape sigur) mai departe, întrebarea e ce se va petrece în opoziție. USR încearcă să găsească temele potrivite pentru a ataca puterea, dar semnalele contradictorii oferite de Dacian Cioloș riscă să torpileze din interior un partid cu reale șanse de creștere.
În ceea ce privește AUR, cu cât se prelungește războiul din Ucraina, cu atât partidul lui George Simion scade. Liderii AUR și-au pierdut suflul și au dispărut din prim-plan, tema războiului fiind mult prea tare pentru a te putea face auzit cu vreun alt subiect. În plus, sunt semne că AUR se va dezintegra până la alegerile din 2024.