După doi ani (2020 și 2021), în care Premiile au fost acordate online și transmise în direct pe pagina de Facebook a revistei „Observator cultural“ (cu laureații și membrii juriului intervenind doar în fața camerelor video), după ce, din motive de pandemie, Premiile au fost amânate din primăvară în toamnă, anul acesta revista va acorda, din nou, Premiile „Observator cultural“ la Teatrul Odeon, gazdă încă de la prima ediție, în 2007, până în 2019. În acest an, Gala Premiilor va avea loc la Teatrul Odeon, marți, 17 mai, de la ora 19.00.
Dat fiind contextul internațional, generat de războiul sângeros din Ucraina, declanșat de Putin, Gala Premiilor „Observator cultural“ se desfășoară anul acesta sub semnul solidarității cu Ucraina.
Publicăm nominalizările la cele șase categorii, rezultate în urma voturilor acordate de redactorii și colaboratorii care au urmărit noile apariții editoriale pe tot parcursul anului trecut. Poate că și din pricina recluziunii impuse de pandemie, în 2021 au apărut multe cărți foarte bune și a fost imposibil ca toate să se regăsească pe lista de nominalizări.
Și pentru această a XVI-a ediție a fost păstrată regula ca autorii foarte apropiați de redacția „Observator cultural“ – redactori și colaboratori constanți sau care sunt implicați în proiecte editoriale împreună cu revista – să nu apară pe lista volumelor votate de membrii juriului preliminar, chiar dacă volumele ar fi meritat cu prisosință atenția juraților. Așa se face că nu au fost supuși jurizării Nora Iuga cu volumul Marea păcăleală (Casa de pariuri literare), Bogdan Crețu cu romanul Cornul inorogului (Editura Polirom), Șerban Axinte, cu Scrâșnetul dinților (poezie, Editura Cartier) și Emanuela Ignățoiu-Sora, cu volumul de poezie Clinamen (Casa de pariuri literare).
Nominalizări 2022
CRITICĂ LITERARĂ/ ISTORIE LITERARĂ/ TEORIE LITERARĂ
Alexandra Ciocârlie, Principi și scriitori în Roma antică, Humanitas
Cosmin Ciotloș, Cenaclul de luni. Viața și opera, Pandora M
Al. Cistelecan, Fete pierdute. Notițe pentru o istorie a poeziei feminine românești, Cartier
Mircea Mihăieș, Finnegans Wake, 628, Polirom
Laura Pavel, Personaje ale teoriei, ființe ale ficțiunii, Institutul European
Marta Petreu, Blaga, între legionari și comuniști, Polirom
MEMORIALISTICĂ
Sorin Antohi, Jean-Jacques Askenasy, Oameni și patrii, Polirom
Eugen Doga, Viața mea așa cum a fost să fie, Cartier
Vasile Ernu, Sălbaticii copii dingo, Polirom
Veronica D. Niculescu, Pescărușul de la geam. Jurnalul unui cuib, Polirom
Andrei Șerban, Niciodată singur, Polirom
ESEU/ PUBLICISTICĂ
Ștefan Afloroaei, Despre simțul vieții, Polirom
Sorin Alexandrescu, Lumea incertă a cotidianului, Polirom
Cristian Cercel, Filogermanism fără germani. România în căutarea europenității, Polirom
Corina Ciocârlie, București, kilometru 0, Tracus Arte
Cristian Iftode, Viața bună. O introducere în etică, Trei
Andrei Oișteanu, Moravuri și năravuri. Eseuri de istorie a mentalităților, Polirom
George Volceanov, Un Shakespeare pentru mileniul trei, Tracus Arte
PROZĂ
Cristian Fulaș, Ioșca, Polirom
Tudor Ganea, Cântecul păsării de plajă, Polirom
Florin Lăzărescu, Noaptea plec, noaptea mă-ntorc, Polirom
Raluca Nagy, Teo de la 16 la 18, Nemira
Cristian Teodorescu, Tatăl meu la izolare, Polirom
Radu Sergiu Ruba, Semnătura indiană, Trei
POEZIE
Svetlana Cârstean, sunt alta, Nemira
Claudiu Komartin, Autoportret în flama de sudură, Casa de Editură „Max Blecher“
Ștefania Mihalache, Cronica Akasha, Nemira
Florentin Popa, Dezintegrare, OMG
Simona Popescu, Cartea plantelor și animalelor, Nemira
Bogdan-Alexandru Stănescu, Adorabilii etrusci, Charmides
DEBUT
Ramona Boldizsar, nimic nu e în neregulă cu mine (poezie), CDPL
Robert Cincu, Postmodernismul în teoria literară românească (critică), OMG
Teodor L. Nedeianu, Geaca lui Kafka (proză), Polirom
Ileana Negrea, Jumătate din viața mea de acum (poezie), frACTalia
Adelina Pascale, maki for 2, Casa de Editură „Max Blecher“ (poezie)
Cătălina Stanislav, Nu mă întrerupe (poezie), OMG
Iulia Tegge, Mirajul reflectării. Spre o istorie a metaficțiunii în romanul românesc (critică), OMG
Anul acesta au votat pentru nominalizări: Șerban Axinte, Bogdan Crețu, Victor Cobuz, Silvia Dumitrache, Cezar Gheorghe, Cristina Ispas, Adrian Lăcătuș, Doris Mironescu, Adrian Mureșan, Carmen Mușat, Oana Cătălina Ninu, Iulia Popovici, Alina Purcaru, Ovidiu Șimonca.
Juriul final care va alege laureații de la această ediție este alcătuit din: Victor Cobuz, Bogdan Crețu, Cezar Gheorghe, Adrian Lăcătuș, Iulia Popovici, Alina Purcaru, Carmen Mușat.
Premiul „Gheorghe Crăciun“ pentru Opera Omnia
Ca și la precedentele ediții, revista „Observator cultural“ va acorda Premiul „Gheorghe Crăciun“ pentru Opera Omnia unui scriitor al cărui nume va fi anunțat în seara Galei. La edițiile de până acum, acest premiu le-a revenit următorilor: Mircea Horia Simionescu (2007), Mircea Ivănescu (2008), Norman Manea (2009), Radu Cosașu (2010), Emil Brumaru (2011), Șerban Foarță (2012), Dumitru Țepeneag (2013), George Banu (2014), Nora Iuga (2015), Angela Marinescu (2016), Ana Blandiana (2017), Gabriela Adameșteanu (2018), Constantin Abăluță (2019), Ion Vianu (2020), Marta Petreu (2021).
Premiul special pentru traducere din limba spaniolă
În cadrul Galei se va decerna și un Premiu special pentru traducere din limba spaniolă în limba română, acordat în colaborare cu Institutul Cervantes din București. Acesta a fost lansat la ediția din 2021, fiind dedicat celei mai bune traduceri în limba română a unei cărți în limba spaniolă, apărută în Spania sau în alte țări hispanofone.
Juriul final, care va alege cartea câștigătoare, va fi format din Corin Braga (Universitatea „Babeș-Bolyai“ Cluj-Napoca), Mianda Cioba (Universitatea din București) și Ilinca Ilian (Universitatea de Vest din Timișoara).
„Ne dorim nu doar să popularizăm operele celor care scriu în limba spaniolă, ci și să recunoaștem importanța muncii traducătorilor, aceștia fiind cei care, la urma urmei, fac cunoscute cultura și limba noastră pretutindeni în lume. Subliniez și importanța activității editurilor din România, o activitate atât de necesară și de bogată. Tuturor acestora la este dedicat acest premiu, care sperăm să devină o tradiție și să ajungă tot mai cunoscut la edițiile viitoare. Sperăm ca următoarea ediție să se desfășoare cu prezență fizică“, a declarat Jorge Jiménez-Zumalacárregui, directorul Institutului Cervantes din București, în cadrul Galei Premiilor „Observator cultural“ 2021.
Nominalizări:
Javier Cercas, Terra Alta, traducere de Mioara Angheluță, Editura RAO;
Javier Marías, Așa începe răul, traducere de Lavinia Similaru, Editura Litera;
Clara Usón, Asasinul timid, traducere de Mariana Sipoș, Editura Polirom;
Mario Vargas Llosa, Vremuri grele, traducere de Marin Mălaicu-Hondrari, Editura Humanitas;
Teatru spaniol contemporan 2010-2020, traducere de Ioana Anghel, „Teatrul azi“/ Fundația Culturală „Camil Petrescu“
Premiul Observator Lyceum
Premiul Observator Lyceum (aflat la cea de-a șaptea ediție), acordat unui volum aflat pe lista de nominalizări la categoria „Proză“, va fi decis de către un juriu alcătuit din liceeni de la mai multe colegii naționale din București, propuși de profesori de limba și literatura română: „I.L. Caragiale“ (participante: Maya Hermon și Ioana Balazs, profesor-coordonator, Mioara Colțea), „George Coșbuc“ (participantă: Diana Maria Dumitru, profesor-coordonator: Theodora-Alina Roșca), „Mihai Eminescu“ (participante: Ioana Micu, Maria Micu, profesor-coordonator: Rodica Bogdan), „Iulia Hasdeu“ (participante: Mihaela Tudor și Maria Viuleț, profesor-coordonator: Dorica Boltașu), „Sfântul Sava“ (participantă: Rebeca Dumitrașcu, profesor-coordonator: Irina-Roxana Georgescu), „Gheorghe Șincai“ (participante: Maria Mușat, Maria Scoipan, profesor-coordonator: Luminița Gheorghiu).
Premiul Observator Universitas
Aflat la cea de-a patra ediție, premiul Observator Universitas va fi acordat unui volum de poezie, de către un juriu alcătuit din studenți din mai multe centre universitare.
Nominalizări:
Svetlana Cârstean, Sunt alta, Nemira
Vlad Moldovan, ezoezo, OMG
Florentin Popa, Dezintegrare, OMG
Simona Popescu, Cartea plantelor și animalelor, Nemira
Bogdan-Alexandru Stănescu, adorabilii etrusci, Charmides
Miruna Vlada, Prematur, Cartier
Studenții, masteranzii și doctoranzii implicați în realizarea nominalizărilor și alegerea câștigătorului: Vlad-Mihai Bogza, George Ciucă, Victor Cobuz, Sofia Ilie, Lavinia Liță, George Mihalache, Mihaela Munteanu, Daniel Cătălin Năstase, Lavinia Tache, Ioana Tătărușanu, Daniela Vizireanu, Andrada Yunusoglu, Andreea Zavicsa (Universitatea din București), Mihnea Bâlici, Teona Farmatu, Paul Mihai Paraschiv (Universitatea „Babeș Bolyai“ din Cluj-Napoca), Iarina Șleam (Universitatea de Artă și Desing din Cluj-Napoca), Andrei Peptine (Universitatea „Transilvania“ din Brașov), Alexandru Higyed (Universitatea de Vest din Timișoara), Șerban Acasandrei, Ioan Coroamă, Anastasia Fuioagă, Silviu Romaniuc, Andrada Strugaru, Cătălina Suditu, Gabriela Vieru, Bogdan Vișan (Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iași).
Trofeele pentru Premiile „Observator cultural“ sunt realizate de Elena Dumitrescu.
Momentele artistice din cadrul Galei vor fi oferite de grupul Violoncellissimo.