Președintele Klaus Iohannis a declarat în urmă cu câteva zile că actuala coaliție va rezista până în anul 2024. Aproape că nu aveam vreo emoție în privința unei eventuale dispariții a minunatei formule PSD-PNL, dar președintele vine să spulbere orice vis dinspre opoziție în legătură cu o posibilă despărțire. În realitate, cele două partide dominante, PSD și PNL sunt mai prietene decât oricând, iar în ciuda unor împunsături la nivel local, barca de la Palatul Victoria va naviga fără probleme încă doi ani și jumătate.
Același președinte Klaus Iohannis ne mai spune ceva: că nu s-a discutat dacă vor fi candidați comuni și că există varianta ca fiecare partid să meargă pe listă proprie. Dar va exista aceeași coaliție și după alegeri. Pentru a nu exista dubii, iată afirmația integrală a președintelui rostită joi, 12 mai:
„Eu cred că această coaliție va rezista până în 2024. Dacă vor fi candidați comuni nu s-a discutat. E o variantă ca fiecare să meargă pe listă proprie, însă după alegeri să existe această coaliție. Asta depinde de două lucruri – de rezultatele concrete și de vot. Cu cât merg mai mulți români să voteze, cu atât este mai clar rezultatul și arată direcția în care vor românii să meargă politica românească“.
Între timp, deasupra economiei românești se adună nori negri. Inflația a atins un nivel record, respectiv 14 la sută, fiind cea mai ridicată din ultimii 18 ani. Scumpirea cea mai mare a fost la gazele naturale, cu peste 85 la sută, dar și prețurile la alimente au crescut simțitor.
Potrivit datelor Institutului Național de Statistică, în ultimul an, nici un produs din coșul de consum utilizat în calculul inflației nu s-a ieftinit. Vestea proastă este că inflația nu dă semne că se va domoli prea repede.
Banca Națională a României ne spune că vom avea inflație de peste 10 la sută și în prima parte a anului viitor. Păi hai să analizăm un pic. Presupunând că inflația nu va trece de 15 la sută în 2022 (ceea ce pare cam optimist la ora asta!), orice creștere salarială sub acest nivel înseamnă o calitate a vieții mai proastă pentru români. Dacă și în 2023 se vor îndeplini profețiile lui Isărescu, atunci ar trebui ca în total în ziua de leafă să intre pe card cu un sfert mai mult ca acum pentru a nu pierde din puterea de cumpărare.
Dacă întrebi în zona privată, nu cred să existe companie care să aibă azi în plan să majoreze salariile cu 25 la sută în următoarele 16-18 luni. Nici măcar la bugetari lucrurile nu vor sta cu mult mai bine, pentru că statul nu mai are bani pentru a acoperi o creștere a lefurilor la un nivel atât de ridicat.
Cu alte cuvinte, este de așteptat ca nivelul de trai să cunoască o depreciere în perioada următoare. Deja vedem efectele când mergem la magazin. Sticla de ulei de un anume tip costa în urmă cu doar o săptămână puțin sub 10 lei, pentru ca între timp să depășească 11,3 lei. O creștere de peste zece procente în numai câteva zile.
În acest timp, pe canalele media fidele actualei guvernări ni se spune că PSD și PNL nu au nici o vină și că, dacă vrem neapărat vinovați, atunci să ne uităm înspre Moscova, la cel care au declanșat războiul. Parțial, teoria este adevărată. Dar prețurile pe zona de energie crescuseră cu luni bune înainte de a începe atacul lui Putin asupra Ucrainei. Care au fost deciziile înțelepte ale guvernelor care s-au succedat la Palatul Victoria pentru a ține inflația în frâu și implicit pentru a nu afecta nivelul de trai al oamenilor?
Revenind la afirmația lui Klaus Iohannis, șeful statului le transmite celor de la PNL să stea liniștiți. Dacă nu vor fi liste comune cu PSD în 2024, atunci vor rămâne la guvernare și din 2024 încolo. Mai sunt doi ani și jumătate până la următoarele alegeri parlamentare.
Timp berechet pentru a face reforme și a demara marile proiecte de infrastructură. Ce vedem deocamdată sunt doar promisiuni și ceva hârtii mutate dintr-o parte în alta. Până în acest moment nu a început construcția nici unui spital regional (din cele trei promise), iar lucrările merg lent pe tronsoanele de autostrăzi.
România are de luat zeci de miliarde de euro de la Uniunea Europeană. Dar de la nivelul politic cel mai de sus semnalul e altul: Băieți, oricare ar fi contextul, tot noi vom fi la guvernare.
Chiar așa, păi de ce să-și mai bată capul cei care sunt acum la butoane? USR nu poate guverna singur, că nu va lua 51 la sută, iar pe cei de la AUR îi ținem în geam pe post de sperietoare. Mesajul e clar: nu contează cum guvernăm în acești ani, important e că vom fi la masa bogaților și din 2024 încolo.