În 2019, USR-PLUS obținea un remarcabil 22 la sută din voturi. Era epoca Dragnea, useriștii aveau muniție, aveau și strada alături. Dacă n-ar fi apărut la liberali Rareș Bogdan și dacă președintele Iohannis nu s-ar fi implicat deschis în bătălia politică, probabil că USR PLUS ar fi fost peste PNL.
Au urmat alegerile prezidențiale, iar din vara lui 2019 a început declinul. USR PLUS n-a mai avut același elan, nu a mai luptat cu aceeași îndrăzneală, ba nici n-a știut exact ce să facă. Unii din partid au spus că Dan Barna n-ar trebui să candideze la președinție și că USR PLUS ar fi trebuit să meargă din prima pe mâna lui Iohannis. Campania lui Barna a fost ternă, iar USR PLUS n-a reușit de atunci să mai fie relevant.
Anul 2020 a fost la fel de dificil pentru formațiune. Partidul și-a găsit cu greu cadența la locale și, în ciuda unor succese de răsunet (Timișoara, Bacău, Brașov sau Alba Iulia), rezultatul nu a fost nici pe departe cel așteptat. USR PLUS nu a avut candidați peste tot, pentru că partidul nu e unul de mase, ci bine înfipt cu precădere în urbanul mare. Dar scorul unei formațiuni e dat și de rezultatul de la Iași sau cel de Timișoara, dar și de punctele luate la Botoșani, Olt sau Giurgiu.
Guvernul PSD a fost dat jos înainte de scrutinul parlamentar din 2020. Costurile intrării la guvernare au fost mari și pentru PNL, dar și pentru USR PLUS. Alegătorii s-ar fi așteptat ca dreapta să răstoarne munții. Adică să facă autostrăzi și spitale cât nu s-a făcut în 20 de ani.
În câteva luni, electoratul s-a lămurit cum stau lucrurile. Între PNL și USR PLUS a început o luptă surdă pentru supremație, iar la alegerile generale ambele partide au fost taxate.
Lucrurile au escaladat, iar USR PLUS s-a trezit ulterior scos de la guvernare de către liberali și Iohannis. Useriștii n-au reușit să arate că sunt victime și că urzeala debarcării fusese pusă la cale cu mult timp înainte. Propaganda liberală a funcționat ireproșabil, astfel că USR PLUS a ajuns partidul mic și zgomotos cu care nu prea e bine să te înhami la drum lung. USR PLUS nu a mai avut zvâc, iar pandemia a retezat aripile unei formațiuni care demonstrase de-a lungul ultimilor ani că știe să facă opoziție.
Un alt moment care putea deveni favorabil USR a fost anunțul cooptării PSD la guvernare alături de PNL. Povestea cu întoarcerea la epoca USL nu a prins la public, asta și din cauza războiului pe care Putin l-a declanșat în Ucraina.
Suntem în mai 2022, iar USR este mai debusolat ca oricând. Dar și măcinat de tensiuni interne. Dacian Cioloș a câștigat șefia partidului unificat, dar n-a rezistat la conducere decât câteva luni, în condițiile în care a avut un for de conducere dominat de oamenii lui Barna. Cioloș a bătut în retragere, iar de câteva săptămâni tot amenință că pleacă din partid. Lucru care pare că va se întâmpla cât de curând, după ce oastea PLUS a avut mai multe întâlniri de taină. Nebunia a cuprins USR. În loc să se concentreze pe opoziție și pe bătălia cu guvernul PNL-PSD, USR are cu totul alte preocupări. În toamnă va avea loc un nou congres, iar lucrurile sunt neclare în partid, chiar dacă Cătălin Drulă pare favorit să rămână la șefia formațiunii.
În USR mai există o aripă, cea condusă de senatorul Irineu Darău. Acesta afirmă pe bună dreptate că orice ruptură în USR e foarte gravă și cere schimbarea urgentă a conducerii formațiunii. Cu alte cuvinte, Darău încearcă să pozeze în salvatorul partidului. Dar lucrurile au ajuns prea departe și e greu de crezut că tabăra Cioloș mai poate fi întoarsă din drum.
Ultimele sondaje arată că USR e la 10-12 la sută. Cei din tabăra lui Cioloș mizează pe un alt electorat, probabil ceva mai apropiat de zona PNL sau chiar PSD. Alegători pe care Dacian Cioloș îi poate aduce înspre noua sa construcție.
Ce uită însă și Cioloș, dar și Barna, Drulă sau Darău este că povestea anti-PSD nu mai ține, iar peisajul politic e cu totul altul decât în urmă cu trei ani.
USR ar trebui să se reinventeze, iar orice ruptură va fi o capcană din care doar PNL și PSD au de câștigat. Compromisul ar trebui să fie cuvântul nr. 1 pentru taberele din partid, dar, odată ce ajung la înțelegere, liderii useriști ar trebui să uite de războaiele trecute și să se alinieze în spatele noului lider. Pentru că altfel USR și noua creație politică a lui Cioloș cu greu vor mai putea atinge 10 la sută fiecare.