Mai sunt doi ani și jumătate până la alegerile prezidențiale, dar partidele încep deja să-și facă socotelile. Scrutinul pentru Cotroceni stârnește de regulă interesul cel mai mare, prezența fiind undeva spre 50 la sută în primul tur. În 2024 este de așteptat ca formațiunile politice să nu rateze momentul pentru a lipi alegerile europene, locale și parlamentare de cele pentru președinție. Din acest motiv, nici un partid nu riscă să nu prezinte candidat la președinție, pentru că acesta ridică sau coboară scorul formațiunii pe listele căreia candidează.
La PNL e ceață totală. Va intra Nicolae Ciucă în cursa pentru Cotroceni? Așa pare că se fac cărțile în acest moment, dar mai e mult până la momentul nominalizării. Totul va depinde de prestația sa ca premier în următorul an. Norocul său ar putea fi venirea lui Ciolacu la Palatul Victoria, lucru care se va petrece la jumătatea anului viitor, potrivit înțelegerii PNL-PSD. Însă Ciucă va fi lider al PNL și în 2024, an în care liberalii vor avea de explicat care au fost realizările la guvernare.
Pe de altă parte, confruntarea prezidențială e o bătălie între persoane, iar Ciucă nu pare să aibă anvergura politică pentru a duce un război de uzură. Vor fi provocări, vor apărea întrebări capcană, e nevoie de un politician bine pregătit pentru a face față unei competiții dificile. Ciucă nu se încadrează în acest tablou, este omul pe care e bine să îl duci de mânuță către o funcție anume, nu să îl pui să se bată la prezidențiale. Pentru PNL ar fi așadar riscant să intre cu Nicolae Ciucă în acest scrutin. PSD n-a mai câștigat Cotroceniul de pe vremea lui Iliescu, gafele social-democraților în acest tip de scrutin fiind memorabile. Ba s-a dus Geoană aiurea la Vântu și i-a validat teoria lui Băsescu cu mogulii, ba a fost Dragnea cel care a dinamitat șansele acestei formațiuni să triumfe la prezidențiale.
PSD a reușit performanța să enerveze electoratul de fiecare dată. Iar de fiecare dată electoratul dreptei s-a coalizat, iar PSD a pierdut. În 2024, lucrurile vor sta un pic diferit. PNL și PSD sunt împreună la guvernare, iar dreapta este divizată. Nu mai există azi sperietoarea PSD. Ciolacu și actuala echipă din fruntea PSD au avut grijă să elimine una câte una din temele care enervau la culme alegătorii. Nici diaspora nu mai cunoaște efervescența din epoca Dragnea, dovadă că la ultimele alegeri AUR a luat un scor neașteptat de mare în secțiile din străinătate.
Cu cine va defila PSD în bătălia pentru Cotroceni? Marcel Ciolacu? Puțin probabil. Nu are forța necesară, deși social-democrații s-ar încolona cuminți în spatele său. Ciolacu va fi probabil premier în 2024, iar la PSD funcția de la Palatul Victoria contează enorm pentru a struni organizațiile județene. Se vorbește tot mai intens despre varianta Geoană, adjunctul de la NATO. Ar fi pentru prima oară când PSD n-ar mai speria Uniunea Europeană sau NATO. Mircea Geoană a trecut testul extern (altfel n-ar fi ajuns într-o funcție atât de importantă), ar fi așadar un candidat redutabil de această dată. Rămâne de văzut dacă și partidul îl agreează, pentru că sunt suficiente personaje la vârful PSD care nu văd cu ochi o astfel de nominalizare. PSD ar avea la îndemână și varianta cu Gabriela Firea, dar fosta primăriță a capitalei nu are, se pare, susținerea întregului partid.
În zona USR e deranj mare. Tocmai s-a desprins aripa Cioloș și e greu de presupus că REPER va rata oportunitatea prezentării unui candidat propriu. Cel mai probabil va fi chiar Dacian Cioloș, care va încerca să tragă partidul după el în cele patru runde de alegeri. Miza e mare pentru REPER, dar cele câteva puncte pe care le va rupe probabil Cioloș vor dinamita șansele USR să prindă finala prezidențială. De la USR îl avem pe Cătălin Drulă posibil prezidențiabil. Spre deosebire de celelalte formațiuni, USR poate veni cu surpriza pe ultima sută de metri. Adică să schimbe candidatul și să aducă un om din zona societății civile. Ar fi și un șah la REPER-ul lui Cioloș.
AUR nu văd cum poate emite pretenții pentru turul al doilea. O poate face numai dacă PNL va scoate un candidat slab, iar candidații USR și REPER se vor cotonogi reciproc de dimineață până seară.
Interesant este că prezidențialele din 2024 mai au o particularitate. Jocul din turul doi va depinde și de discuțiile care se fac pentru viitoarea majoritate guvernamentală. Vor conta enorm scorurile partidelor, dar ne întoarcem de unde am plecat: partidul care nu va lua prezidențialele în serios rămâne în afara jocului.