Asa cum afirma si Dan Popescu, „experimentul lui Gorzo a vizat tocmai inabilitatea trecatorului de a privi mai atent”.
Si cum televiziunea e la fel de trecatoare si neatenta, atacul mediatic a dus la interpretari hazardate: coconii sint fie manifest impotriva avortului, fie semnale pentru cladirile cu risc seismic, fie simboluri sataniste. Scandalul s-a inchis repede, neavind mize politice.
My Little Pony
Poneiul roz este un obiect-cult al tinerei generatii de americani, de vreo 20 de ani incoace. Aparut pe piata in 1982, ca jucarie pentru fete, s-a creat o intreaga isterie consumista in jurul lui, ajungind sa devanseze in vinzari, la finalul anilor ’80, celebra papusa Barbie. In 2003, compania producatoare il lanseaza la nivel global. In acest moment exista show-uri tv, reviste si zeci de site-uri dedicate poneiului roz.
Scandalul expozitiei de la New York, in care svastica ridica la un nivel nebanuit nici macar artistilor acest ready-made, a impus poneiul si in imaginarul cam tern al romanilor. Au existat poll-uri online despre soarta poneiului (pe bleen24. blogspot.com), un blog dedicat vietii de ponei roz cu svastica („The Pony’s Life”) si bloguri de unde iti poti descarca poneiul, in format vectorial, pentru un tricou do-it-yourself (eugens.wordpress.com si www.feeder.ro).
Pe blogul artistei Linda Barkasz (blogululinda.blogspot.com), re-creatoarea simpaticului ponei roz, exista un post cu imagini si filmulete despre ponei, iar coloana sonora e asigurata de imnul national, varianta instrumentala.
Street is Art
La Tate Modern, intre 23 mai si 25 august se desfasoara o expozitie numita simplu: Street Art. E prima expozitie majora in Europa dedicata acestui fenomen al artei urbane si cuprinde sase dintre cei mai cunoscuti artisti si grupuri de artisti stradali: Blu, Faile, JR, Nunca, Os Gemeos si Sixeart. Acestia au fost invitati sa intervina si asupra fatadei Tate Modern, fara ca vreun englez, spaniol sau american sa aiba ceva impotriva. Exista si o versiune online interactiva a expozitiei, dar si un joc in care copiii sint invitati, tot online, sa-ti exerseze mina pe un perete virtual cu spray-uri si pensule digitale (pe http://tate.org.uk/modern/exhibitions/streetart). Pina acum, nici o televiziune nu s-a sesizat.