Pandemia a provocat foarte multe frustrări, de toate soiurile. Printre ele se numără și suspendarea spectacolelor, a festivalurilor de cam toate felurile, în toată lumea, în toată țara, deci și în Iași. Prin urmare nu e nici o surpriză în faptul că revenirea mult-așteptată s-a revărsat ca un torent în prima parte a acestui an. Revenirea pe scene este un fapt dorit atât de artiști, cât și de public, cum se poate constata cu ochiul liber.
Astfel, chiar astăzi, sâmbătă, 18 iunie, spre exemplu, are loc un concert. Acesta se va petrece în spațiul oferit de cafeneaua Gist, pe colțul dintre Cuza Vodă și Piața Unirii, trupa Partizan revenind la Iași după ceva timp.
Festivalurile au început să se țină fizic din nou
De altfel, în acest an au avut loc diverse manifestări importante. Să începem cu festivalul Classix, care aduce la Iași an de an nume importante din muzica clasică contemporană. Anul acesta s-a desfășurat între 13 și 19 februarie, fiind mai complex ca niciodată. Zilele festivalului și programul în sine au fost gândite tematic, purtând numele Elegy of Hope, Fata Morgana, Fantaisie d’une Femme, Animal Instinct, Back to The Future, The Viking Rush, Friendship in Jazz și Primal Instinct.
A urmat marele eveniment Romanian Creative Week, care a ocupat, așa cum îi spune și numele, o săptămână întreagă și care a adus la Iași oameni din industria creativă de renume mondial. Mai mult, axa Palatul Culturii – Copou a fost populată cu opere de artă contemporană, în mare măsură interactive, sub coordonarea lui Andrei Cozlac.
Asociat RCW a fost și un festival de weekend, numit Catedral Music Fest. Aici, pe 20 și 21 mai, au ajuns la Iași nume precum Milky Chance, Sevdaliza, Alexandrina, Moonlight Breakfast, Dimitri’s Bats sau Zimbru.
Dezvoltări noi ale unor forme mai vechi
A urmat Hangariada, festival, cum se numește el, de artă, muzică și zbor. Anul acesta festivalul, ce a avut loc între 27 și 29 mai, a inclus și muzică, alături de celelalte forme de voie bună. Astfel că organizatorii au adus la Aeroclubul „Alexandru Matei“ artiști precum Argatu’ și Moș Martin, Basska, Cred Că Sunt Extraterestru, CTC, DJ NASA, Jean Gavril, Subcarpați, Theo Costache, Tomi Marfă, Valeria Stoica, Vlad Flueraru, Căminu Cultural, EvolveDubz, Kaze, Keeble, Mirăuț b2b Gradient, Tudor G, DJ Kamal sau DJ Silviu Trik.
Și Centrul Cultural German Goethe Zentrum a revenit cu o serie de evenimente culturale, pe 26 mai, spre exemplu, având loc un concert cu trupa germană de jazz Sendecki & Spiegel. Concertul, susținut în Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu“ și sponsorizat de Goethe Zentrum, a oferit ocazia publicului de a se întâlni cu o fuziune de jazz, muzică clasică și world music, redată prin intermediul pianului și al tobelor. Vladyslav Sendecki este considerat unul dintre cei mai buni pianiști din lume, care a colaborat cu nume precum Billy Cobham, Arild Andersen, David Gilmour, Nils Landgren, Marcus Miller sau Bobby McFerrin. Jürgen Spiegel este forța motrice din renumitul Tingvall Trio, cu numeroase premii la activ.
Inovații și copilării
În săptămâna ce s-a încheiat a avut loc prima ediție a unui festival de jazz, Cucuteni Jazz Fest. Trombonistul Liviu Mărculescu și-a propus de mai mult timp un festival de jazz la Iași, care să facă o concurență directă celor deja afirmate de la noi, precum cel de la Gărâna. Desfășurat chiar în comuna Cucuteni, festivalul ce a avut loc în perioada 10-12 iunie a avut un line-up format din nume cunoscute pe scena de jazz, precum Atom de Carbon, Andra Botez, AstistViBand (Republica Moldova), 18maTches, Liviu Mărculescu Jazz Unit & Thomas Gruss (Romania-Germania), Duo Jazz Gârlea, Nadishana-Somos (Germania), T.A.P. 2 – 10 Future Sound, CALI Quartet, KoloYolo (Ucraina) sau Interethnic Jam Session. Dar alături de muzică festivalul a venit cu o serie de activități complementare: un masterclass de jazz, crearea de ceramică în stil cucutenian, de bijuterii sau curs de lutier.
Despre festivalul copilăriei Șotron, organizat de Muzeul Național al Literaturii Române Iași în Copou, la Casa Memorială „Mihail Sadoveanu“ scrie pe larg Amelia Gheorghiță chiar în acest număr al „Suplimentului de cultură“.
Ce mai vine până la concediu
Dar ce mai urmează? Nu foarte multe.
Săptămâna viitoare se va desfășura Rocanotherworld, în perioada 23-26 iunie. Festivalul va avea două scene, cea principală și cea de muzică electronică. Vor apărea pe ele Paul Tihan, E.M.I.L., om la lună, Șuie Paparude, Adrien, Mihai Popoviciu, The Model, The Schnitzels, Mădălina Pavăl Live Orchestra, NoruNegru, Zdob și Zdub, Spacenoodles, Emann, Gorje Hewek, Iulian Toma, Back on Wax, Bob Ramanka, AFLMSMP, Golan, Nouvelle Vague, Gala (UA), Mera, Jorge Savoretti, Priku, Adam’s Nest, Kumm, Domino, Alternosfera.
În final, la începutul lunii următoare va urma Jazz City (1-3 iulie), care se va desfășura în două locuri emblematice ale Iașului: Parcul Copou și Parcul Expoziției.
La scena Turn – Parcul Copou – acces pe bază de bilet – vor evolua Mark Oselski Trio, Andra Botez, Jazzappella, Trigon Jazz, Blazzaj, Moonlight Breakfast, Sebastian Studnitzky, Ioan Ștreba Balkans Jazz – Gypsy Blues, Avalon Jazz Band & Tatiana Eva-Marie. Aici vor fi și spații de joacă, activități și spații de relaxare pentru public. Accesul în spațiul festivalului din Parcul Copou se va face pe bază de abonament pentru trei zile achiziționat înainte de eveniment sau bilet de zi achiziționat la intrare. În Parcul Expoziției va fi scena Parc – cu acces gratuit –, unde vor putea fi urmăriți Soul Serenade, Irina Gorga & EuTo Jazzperience, A-C Leonte & The Bash, Kernfusion Band, John Mantucci Trio, Cristina Dima & Band și Cali Quartet.
Teribila amorțeală
Însă în Iași avem o problemă: vara. Nu anotimpul în sine, ci faptul că se intră într-o inerție teribilă, mai ales când orașul se umflă în pene cu pomposul titlu de „capitală culturală“. Și atunci este cu atât mai trist când constați că vreme de luni întregi nu există aproape nici o activitate de amploare care să justifice această titulatură.
Practic, se intră într-o formă de pauză până în luna august, când poți merge la Zilele Nordului (Darabani, cel mai nordic oraș din România, 12-14 august) dacă nu profiți de Noaptea Albă a străzii Lăpușneanu – chiar pe 1 august. Și apoi, evident, Serile Filmului Românesc (3-7 august).
În rest, se intră într-o letargie din cea care a făcut renumele Moldovei, în care și Filarmonica, și Opera, și teatrul își suspendă activitatea. Un fel de vacanță parlamentară, doar că culturală. Circuitul independent este cel care mai poate oferi ocazia să se simtă o boare de cultură vie în perioada ce urmează. Dar aici lucrurile sunt mult mai greu de prevăzut. Însă, cum bine știm, speranța moare ultima.