Voi aborda două teme în acest comentariu, pentru că ambele mi se par relevante. Prima se referă la uimitoarele rezultate ale elevilor obținute la Evaluarea Națională, iar a doua are ca subiect ieșirea din hibernare a DNA și ancheta bombă care îl vizează pe ministrul Agriculturii, social-democratul Adrian Chesnoiu.
1. Peste 80 la sută dintre elevii care au terminat clasa a opta au luat peste 5 la Evaluarea Națională. Nimic neobișnuit până aici dacă nu am compara cu ceea ce s-a petrecut în anii anteriori. Este cel mai bun rezultat din ultimii zece ani, de când s-au introdus camerele de luat vederi în sălile de examen. Culmea, în 2012 ministru al Educației era tot Sorin Cîmpeanu.
Avem o generație de elevi atât mai bine pregătită? Dacă îl ascultăm pe ministrul Educației, am putea crede că adolescenții României s-au pus serios cu burta pe carte. Afirmă domnul ministru că subiectele din acest an au fost extrem de bine formulate. Cu alte cuvinte, în anii anteriori au fost niște dascăli neinspirați, care n-au știut cum să formuleze cerințele pentru o lucrare. Dacă ne uităm însă la subiectele extrem de bine formulate de anul ăsta ne pufnește râsul. Care este rezultatul calculului 10+10:10? Opusul numărului 5 este…
Mai vreți? Cred că e destul. Subiecte tip grilă dau și studenții (cei de la Medicină sunt sătui de întrebările capcană), dar ca să știi care este opusul lui 5 nu trebuie neapărat să treci pe la școală.
Sigur că actuala generație a prins doi ani de pandemie, iar școala online a fost pentru unii mai degrabă o vacanță continuă, dar asta nu înseamnă că tu, comisie de examen, formulezi subiectele astfel încât să ia de la 7 în sus toți candidații. Întrebarea e mai degrabă cum Dumnezeu cu asemenea subiecte simple aproape 20 la sută dintre elevi au picat la Evaluarea Națională?
Nu cred că e cazul să ne furăm singuri căciula. Examenele din acest an au fost o formalitate, iar procentul celor care le-au promovat n-are nici o relevanță. Sigur că au existat ani în care subiectele au semănat mai degrabă cu cele de la olimpiadele naționale, în timp ce unele cerințe au fost atât de prost formulate, încât nici profesorii disciplinelor respective n-au înțeles exact despre ce este vorba. Dar să spui după doi ani în care școala a fost aproape facultativă că stăm minunat de bine și că am avut subiecte fericit întocmite nu e doar o scăpare, ci o afirmație fără acoperire, făcută nu de un om care probabil că este un universitar respectabil, ci de un politician care coafează realitatea doar pentru că dă bine la public.
2. Direcția Națională Anticorupție a cerut Parlamentului ridicarea imunității lui Adrian Chesnoiu, ministru al Agriculturii în guvernul Ciucă. Acesta este acuzat de abuz în serviciu. Potrivit DNA, în perioada februarie – aprilie 2022, ministrul Chesnoiu ar fi determinat o persoană din subordine, la vremea respectivă membru în mai multe comisii de examinare, să-i furnizeze unui coleg (persoană de încredere a ministrului) o parte din subiectele concepute pentru probele scrise ce urmau a fi susținute pentru ocuparea unor posturi, inclusiv de director, la unele direcții agricole județene.
Rămâne de văzut unde duc firele și dacă ministrul Chesnoiu a acționat de capul lui sau dacă nu cumva acel coleg de care vorbește DNA n-o fi vreun lider important de prin PSD. De remarcat de această dată reacția PSD. Partidul nu s-a mai strâns arici în jurul celui vizat de procurori, ci a lăsat ancheta să-și urmeze cursul. Mai mult, Chesnoiu și-a anunțat imediat demisia de la Agricultură, iar votul în Parlament pentru ridicarea imunității este programat marți.
Cu siguranță însă că ieșirea din hibernare a DNA a enervat PSD. „Cum adică să vină procurorii și să înhațe iar oamenii noștri?“ „Oare n-o fi comandă politică, mai ales că în ultimele zile am ridicat tonul în coaliție și l-am criticat pe Ciucă?“ PSD nu mai e condus de oamenii care erau în jurul lui Dragnea, astfel că asemenea păreri sunt formulate deocamdată în interiorul PSD.
Întrebarea e dacă vom mai vedea și alți social-democrați de frunte anchetați de procurorii anticorupție. Dacă într-adevăr așa se va întâmpla, atunci posibil să vedem destule reacții critice prin PSD. Iar dacă anchetele îi vor ocoli pe fruntașii liberali, probabil că nervii se vor înteți și s-ar pune problema continuității guvernării în actuala formulă.