La jumătatea mandatului, principalele partide politice preferă atmosfera de baltă, anulând orice dezbatere serioasă și amânând orice reformă internă. Mai mult, cei doi coloși politici, PNL și PSD, merg braț la braț către instituirea autoritarismului în România. Cele două formațiuni preferă să se ascundă după lebedele negre care tot apar în ultima vreme, pentru a-și desăvârși opera.
Astfel, la șefia unor instituții importante sunt numiți tot felul de neica-nimeni, care trag țara în jos, în timp ce oamenii curajoși și bine pregătiți se gândesc din nou să părăsească România, considerând că mare lucru nu se mai îndreaptă pe aici. Din păcate, revine încet-încet atmosfera din epoca Dragnea.
Dacă la PSD nu e de mirare un astfel de comportament, în ceea ce privește PNL dezamăgirea e cruntă. PNL e departe de a mai fi considerat un partid democratic, în care deciziile se discută deschis în forurile de conducere. Mai știți când a fost ultimul Biroul Permanent Național la care să existe o discuție cât de cât serioasă pe vreo temă sensibilă pentru societate? Forul de conducere liberal a devenit un fel de comitet central în care deciziile se iau aproape în unanimitate, fără prea multă dezbatere și fără ca opinia publică să afle ce se discută acolo. Până și guralivul Rareș Bogdan, care ne obișnuise cu ieșirile sale critice, a schimbat macazul, tăcerea sa pe multe subiecte sensibile arătând de fapt starea de spirit din partidul liberal. O auto-cenzură suspectă s-a așternut peste Partidul Național Liberal.
PNL e copia PSD, nu mai există nici o diferență între cele două formațiuni. Care este miza liniștii din România? Țara noastră va avea de cheltuit peste 80 de miliarde de euro în următorii ani. Vor fi bani pentru toată lumea, pentru toți baronii locali, cu condiția ca principalele două partide să stea cuminți și să aibă răbdare. Dar mai e ceva: nici PNL, nici PSD nu vor să fie deranjate de nimeni. Nici de presă, nici de Justiție, nici de societatea civilă, nici măcar de firava opoziție. Gata cu vociferările, partidele aliate vor liniște.
Operațiunea este în plină desfășurare și se lucrează pe toate fronturile. Războiul din Ucraina le pică mănușă, coaliția PSD-PNL reușind să facă liniște în interior, dar să-i determine și pe oficialii europeni să închidă ochii la năzdrăvăniile dâmbovițene, pe fondul pericolului numit Rusia.
E o conjunctură favorabilă pentru a instaura liniștea în România. Lucrarea PSD-PNL merge înainte, mai ales acum când e vară și oamenii sunt cu gândul la vacanță.
Coaliția actuală funcționează, în ciuda unor declarații în contradictoriu pe teme de fiscalitate. Nu e motiv de divorț, cașcavalul e prea gros pentru a merita cearta.
Partea proastă e că actorii care ar trebui să intervină sunt anesteziați. Presa și-a tocit simțul critic, iar temele importante au dispărut din dezbaterea publică. Semnele din Justiție sunt tot mai îngrijorătoare, iar sistemul pare să cedeze sub presiunea tot mai evidentă a colosului politic care nu mai e dispus să accepte jumătăți de măsură. Episodul cu ancheta ministrului Agriculturii Adrian Chesnoiu pare din acest motiv o excepție care probabil n-a picat deloc bine reprezentanților puterii, fie ei PSD, PNL sau UDMR.
DNA, dar și celelalte parchete sunt tot mai absente, suferind dintr-o dată de boala inexplicabilă a timidității. Pe de altă parte, creșterea influenței serviciilor secrete ridică mari semne de întrebare. E adevărat că SRI și SIE au mult de lucru în această perioadă, pe fondul pericolelor externe, dar suspendarea oricărui control civil e un fenomen periculos pentru firava noastră democrație.
În zona opoziției, te-ai aștepta mai degrabă la regrupări spectaculoase decât la ceartă și tensiuni continue. În loc de construcție, USR propune balamucul, aripa Cioloș făcându-și propriul partid. O mutare stranie care trădează multe ambiții, dar puțină logică politică. Când sondajele îți arată 10-12 la sută, ruptura la care asistăm pare o operațiune bine chibzuită în laboratoare străine politicii. Timpul va arăta care a fost miza rupturii din USR. În orice colectiv, societate, ba chiar familie, există răbufniri, tensiuni și orgolii. Dar dacă dispare rațiunea, atunci te poți aștepta la orice.
În acest timp, alegătorilor li se livrează tot mai perfid teza că actuala coaliție este singura soluție posibilă. Dacă ar mai fi la modă romanțele de pe vremuri, atunci ultimul vers ar suna cam așa: La umbra nucului bătrân s-au adunat toți hoții.