Plecarea lui Klaus Iohannis din fotoliul prezidențial, la termen sau mai repede, deschide bătălia pentru Cotroceni. Actualul șef al statului își va încheia al doilea mandat în toamna lui 2024, iar confruntarea se anunță extrem de interesantă. E posibil ca Iohannis să plece din funcție încă din 2023, dacă varianta cu postul de secretar general NATO, repusă în aceste zile pe tapet, se va concretiza.
Dacă se întâmplă asta, atunci vom avea anticipate la președinție, undeva la finalul anului viitor. Nu știm încă dacă actualul locatar de la Cotroceni rămâne la palat până în ultima zi a mandatului sau își va scurta sejurul. La ultima sa conferință de presă, președintele a dat de înțeles că orice e posibil, precizând că va da un răspuns atunci când i se va face vreo propunere.
N-a exclus posibilitatea, semn că subiectul nu e tranșat.
Interesant este că Mircea Geoană, pretendent pentru funcția nr. 1 în statul român, a și ieșit la încălzire. O fi știind ceva Geoană, mai ales că omul ocupă postul de secretar general adjunct al NATO. Există deja un comitet de sprijin pentru candidatura lui Geoană, iar analiștii se întreabă dacă o fi apărut așa din senin, cu doi ani și câteva luni înainte de scrutin sau dacă Mircea al nostru știe ceva despre Klaus Iohannis la NATO.
Întrebarea este dacă PSD îl acceptă pe Geoană. În partid sunt destui critici ai acestuia și nu este exclus ca Gabriela Firea să revendice candidatura. Nici Marcel Ciolacu nu pare fericit de varianta Geoană, cum nu cred că liderului PSD îi surâde nici candidatura Gabrielei Firea. În final, președintele este cel care decide numele premierului, iar Ciolacu s-ar putea trezi exclus din jocurile pentru Palatul Victoria. Dacă acest lucru s-ar întâmpla cu un președinte social-democrat la Cotroceni, atunci cariera lui Ciolacu la vârful PSD e ca și încheiată. Pe de altă parte, Ciolacu are varianta să intre el în cursă. Ar avea avantajul susținerii partidului, dar problema e dacă electoratul ar fi încântat de o asemenea formulă. Dintre Geoană, Firea și Ciolacu, mai degrabă Geoană ar putea rupe în turul doi ceva voturi din zona electoratului anti-PSD.
Cine vor fi așadar candidații pentru Cotroceni? E foarte importantă cursa prezidențială, pentru că va influența și celelalte tipuri de alegeri.
Va fi Nicolae Ciucă alesul PNL? Experiența sa politică e zero, dar până la urmă nici Iohannis când a venit de la Sibiu nu avea cine știe ce abilități politice. Diferența e că Iohannis se prezenta în fața românilor cu rezultatele sale remarcabile de la primăria transilvană și cu fascinanta poveste a neamțului care vine și pune ordine în treburile țării, pe când Ciucă e deja la butoane.
Cu alte cuvinte, oamenii îi văd deja performanța, nu au nevoie de vreo campanie electorală pentru a se lămuri. În plus, Ciucă are dezavantajul că vremurile actuale nu-s grozave și că decontează cel mai mult din coaliția de guvernare. Inflația e la 15 la sută, prețurile la utilități sunt tot mai greu de suportat, războiul din Ucraina are efecte vizibile în plan economic, iar peste toate există perspectiva unui nou val pandemic. Ciucă va deveni probabil țapul ispășitor pentru toate greutățile.
O altă chestiune este legată de momentul rocadei de la jumătatea anului viitor. Va preda PNL funcția de premier către PSD? Nu există un răspuns ferm la această întrebare. Liberalii ezită să spună clar ce vor face, iar cu cât trece timpul, cu atât s-ar putea să apară fricțiuni între cele două partide. Un refuz al liberalilor de a accepta premier PSD va duce în proporție de 90 la sută la ruperea guvernării. Social-democrații vor avea ulterior muniție pentru campania electorală, arătând că ei sunt de partea poporului, că au vrut să ofere majorări de venituri, dar că liberalii se opun.
În ultimele săptămâni se vorbește intens de candidatura Laurei Codruța Kövesi. USR, REPER sau o platformă mai largă? Deocamdată e doar un scenariu, dar, dacă s-ar concretiza, atunci prezidențialele nu vor mai fi o confruntare între PNL și PSD. Kövesi ar dinamiza opoziția și ar revigora și electoratul de dreapta.
Sunt multe întrebări și puține răspunsuri deocamdată.