Cu diploma de inginer in buzunar, Matei a decis cu ceva timp in urma ca la Iasi viata poate fi arta. A devenit astfel producator si arhivist al prezentului. Artistul utilizeaza fotografia si video pentru a analiza prezenta istoriei si relatiile de putere in Romania post-comunista, in tranzitie sociala si economica accelerata catre neoliberalism. Dintr-o tara predominant agrara, industrializata brutal de comunisti, Romania a devenit in ultimii 20 de ani o piata deschisa capitalului international, partial tehnologizata, competitiva. Procesul are insa multiple dificultati si efecte secundare: coexistenta unor structuri incompatibile, somaj, acumulari extreme de capital, migratie, confuzie.
Matei Bejenaru documenteaza efortul si impactul modernizarii economiei asupra societatii romanesti, cu accente critice la adresa mitului „marelui capital”, esentialmente elitist. Lucrarea video Impreuna/Together (2007) este un scan monocrom al comunitatii romanesti din Londra, o meditatie asupra identitatii si diferentei in spatiul global; filmul Maersk Dubai (2007) reconstituie drama unor emigranti romani ilegali aruncati in ocean de comandantul navei cu acelasi nume; in timp ce seria de fotografii in lucru Munca, memorie, miscare adreseaza momente si mecanisme ale constructiei sociale si economice cotidiene, prin imagini alb-negru de un realism cinematic penetrant, speculind influenta subliminala a reziduurilor gindirii marxiste.
Ce ar mai fi de spus? Ca Matei negociaza cu aceeasi determinare mai totul: proiecte, comunitati, platforme institutionale, finantari, situatii, atitudini publice, ierarhii.
Ar fi un politician necesar daca politica sa n-ar fi arta. Si nu e simplu cind arta nu pare mai importanta decit instalatiile sanitare si, in unele locuri, chiar lipsesc amindoua. Tesutul social romanesc nu e pregatit sa absoarba si sa cultive artisti, dupa cum nu e pregatit sa genereze discurs estetic si critic. Altele sint urgentele zilei, iar artistii trebuie sa lucreze la limita de avarie si sa dezvolte tactici de rezistenta in apostolat. Sa faca salturi de paradigma existentiala de la un proiect la altul. Matei e unul dintre putinii care a constientizat limita, provocind-o. Nu doar pentru sine, ci pentru intreaga scena artistica de la noi care participa la „Periferic”, cit si pentru comunitatile de romani care se regasesc in proiectele sale.
Sankt Petersburg,
20 august 2008