O declarație făcută pe finalul acestei veri a tulburat liniștea pe scena politică. PSD s-a aprins, PNL a fost nevoit să dea înapoi. De unde a pornit tărășenia? Șeful filialei județene Iași a PNL, deputatul Alexandru Muraru, a proclamat din capitala Moldovei că a schimba un premier cu un an înainte de alegeri, când ai război la granițe, nu ar fi un semnal bun.
Alexandru Muraru consideră că PSD ar putea accepta menținerea lui Nicolae Ciucă în funcția de premier și pentru a evita o luptă de putere în interiorul partidului.
În primăvara lui 2023 PNL ar urma să cedeze postul de premier celor de la PSD. Așa sună înțelegerea dintre PNL și PSD parafată la momentul acceptării de către social-democrați a intrării la guvernare alături de liberali. Un an și jumătate premier PNL, un an și jumătate guvern condus de omul PSD. Înțelegerea e înțelegere, iar în luna mai a anului viitor PNL trebuie să se retragă din fruntea guvernului și să lase la butoane PSD.
Întrebarea e dacă ieșeanul Alexandru Muraru a vorbit de capul lui sau omul exprimă un curent de gândire larg răspândit în interiorul partidului. PNL a reacționat a doua zi după ieșirea lui Muraru, liderii liberali dând asigurări PSD că înțelegerea va fi respectată. Dacă PNL ar fi evitat să tranșeze rapid subiectul probabil că zilele coaliției în actuala formulă ar fi fost numărate. Liberalii nici nu aveau ce să spună pentru a-i liniști pe social-democrații.
Însă au fost sinceri cei din PNL când le-au transmis celor din PSD să stea fără grijă? Există mari îndoieli în această privință. Nici un partid mare nu părăsește prima poziție în guvern de bunăvoie. OK, aici e vorba de un cuvânt dat, ba chiar de un acord scris. Dar câte astfel de documente n-au fost rupte, invocându-se tot felul de motive? Știe cineva cum vor evolua lucrurile în România în următoarele 7-8 luni? E complicat de spus azi dacă într-adevăr PSD va prelua poziția de premier, dar putem analiza care ar fi consecințele în fiecare dintre variante.
În cazul în care PNL refuză să-l retragă pe Nicolae Ciucă, sunt mari șanse ca PSD să iasă de la guvernare. Va fi nervozitate mare în tabăra social-democraților, iar rămânerea partidului la guvernare alături de PNL ar însemna o capitulare greu de explicat electoratului de stânga. Ar fi un cutremur în zona stângii, PSD va reacționa cu siguranță. Există însă în PNL și opinia că PSD nu va ieși de la guvernare și că, dacă va mai primi ceva în compensație, atunci lucrurile pot fi negociate. Greu de crezut așa ceva, mai ales că nimic nu se compară cu funcția nr. 1 de la Palatul Victoria. Ar fi motivul ideal pentru PSD de a părăsi guvernare și a trece în opoziție cu un an și ceva înainte de următorul scrutin pentru Parlament.
Varianta rămânerii lui Ciucă poate fi acceptată cu greu de PSD doar dacă ar exista un context extern nefavorabil. Cu alte cuvinte, situația din Ucraina să escaladeze sau să apară alte lebede negre care să impună păstrarea șefului PNL în funcția de premier.
Mai este și posibilitatea ca în PSD să apară o presiune internă uriașă asupra conducerii pentru a nu părăsi guvernarea. Primarii PSD ar fi cei mai nefericiți oameni de pe planetă în ziua în care partidul ar suna retragerea, dar e plin de oameni în PSD, unii cu funcții babane, care sunt bine înșurubați în diverse posturi și care n-ar prea vrea să treacă în opoziție.
Însă varianta logică în cazul refuzului PNL de a ceda premierul este părăsirea coaliției de către PSD. Caz în care vor urma zile grele pentru liberali, pentru că vom avea guvern minoritar până la următoarele alegeri.
În situația în care se face rotația, PNL iese șifonat rău din această afacere. Nicolae Ciucă este lider al PNL și nu va mai fi privit la fel în interiorul partidului. Ciucă va primi la schimb șefia Senatului, dar nu va mai avea aceeași autoritate în PNL, pentru că nu va mai avea ce oferi liberalilor din teritoriu. În plus, Ciucă nu e nici pe departe un lider politic autentic. Puțini din PNL îl vor mai asculta, iar – cum și mandatul lui Klaus Iohannis va fi pe final – partidul se poate demobiliza chiar înaintea unui an politic încărcat cum se anunță 2024.
E greu așadar de spus ce va face PNL. Nicolae Ciucă nu pare omul care să nu respecte înțelegerile, dar întrebarea e dacă partidul va accepta predarea cheilor de la guvern către PSD. Mai e o piesă în ecuație: Klaus Iohannis. Iar actualul președinte nu s-a pronunțat deocamdată pe tema rotativei.