„Ziceti-mi Ismael. In urma cu citiva ani – n-are importanta cind anume – raminind cu punga aproape goala sau chiar lefter de tot si nemaigasind nimic deosebit care sa ma intereseze pe uscat, mi-a venit ideea sa ma vintur nitelus pe mare, pentru a vedea partea acvatica a lumii” – aceasta este celebra fraza cu care incepe romanul lui Herman Melville.
Proza lui Melville este una complexa, caci contine numeroase referinte literare, stiintifice, mitologice, religioase si filosofice. Autorul lui Moby Dick se situeaza in rindul celor mai importanti scriitori americani, alaturi de autori precum William Faulkner sau Henry James. Herman Melville a fost influentat intr-o mare masura de scrierile lui Nathaniel Hawthorne, caruia de altfel ii si dedica acest roman. Majoritatea scrierilor lui Melville au ca subiect viata unor marinari, calatoriile si aventurile lor. Fiecare roman corespunde unei anumite etape din gindirea autorului. Moby Dick reprezinta, am putea spune, punctul culminant al carierei literare a lui Herman Melville.
Calatorim alaturi de Ismael si de capitanul Ahab pe „mari interzise”, „indepartate si salbatice”, trecind prin numeroase primejdii, in cautarea „monstrului… funest si misterios”, marea balena alba, „naluca enorma, ca o movila de omat in vazduh”: „Pe linga nelinistile pe care, prin caracteristicile ei mai evidente, nu putea sa nu le trezeasca in sufletul oricarui om, Moby Dick imi inspira un gind sau mai degraba o spaima vaga, indescriptibila, care le intrecea citeodata, prin intensitatea ei, pe toate celelalte – spaima totusi atit de inefabila si de misterioasa, incit aproape ca nu pot nadajdui sa-i dau o expresie inteligibila”.
Traducere din limba engleza,
note si glosar de Petre Solomon,
colectia „Biblioteca Polirom”,
Editura Polirom, 2007, 45.95 lei