Mai sunt doar câteva luni și intrăm în anul preelectoral. Vom avea patru rânduri de alegeri în 2024, așa că și miza e una pe măsură. Europarlamentarele vor fi doar încălzirea, dar localele, parlamentarele și prezidențialele vor zgudui serios partidele și politica românească. În toamna lui 2024 românii ar trebui să meargă de patru ori la urne (vor fi două tururi în bătălia pentru Cotroceni) și e clar că fie vom avea locale și parlamentare în aceeași zi, fie parlamentarele vor avea loc în ziua primului tur de la prezidențiale.
Senatorii și deputații își doresc mai degrabă alegeri simultane pentru Parlament și pentru primării, știind că edilii îi scot de regulă pe oameni la urne și că astfel au și ei o șansă în plus. Dacă localele și parlamentarele se țin concomitent, cele mai avantajate sunt formațiunile care au mulți primari, adică PNL și PSD. Un edil va munci din răsputeri pentru a fi reales și va trage în sus și lista pentru Parlament în localitatea în care candidează. Dezavantajate sunt USR și AUR, formațiuni cu zestre puțină în administrația locală.
În prezent, PNL și PSD formează majoritatea guvernamentală, dar, pe măsură ce lunile trec, tensiunile vor răbufni, iar relația dintre cele două partide se va îndrepta către un punct critic. Întrebarea e cât va rezista mariajul și dacă vreunul dintre partide va forța anul viitor ieșirea din guvern.
În primăvară va avea loc și rotația premierilor. PSD ar trebui să preia funcția nr 1 de la Palatul Victoria și atunci va fi momentul adevărului. PSD ar fi mai degrabă tentat să rămână la masa bogaților, mai ales că s-ar trezi cu postul de premier în brațe. PSD ar organiza practic alegerile, secondat îndeaproape de liberali. În tabăra PNL, pierderea funcției de premier va provoca ceva deranj, dovadă fiind și declarațiile recente ale unor fruntași liberali care nu mai dau atât de sigură mutarea cu retragerea lui Nicolae Ciucă din Palatul Victoria.
Deocamdată, nici unul din cele două mari partide nu pornește cu gândul de a porni războiul. Nici PSD nu are ca strategie azi să plece de la guvernare, iar de partea cealaltă nici PNL nu poate refuza rotația premierului, pentru că asta ar echivala cu un război la cuțite cu PSD, o instabilitate majoră a guvernării, dar și o previzibilă înfrângere în scrutinul parlamentar din 2024. Care ar fi argumentele PNL să nu dea funcția de premier PSD? Electoratul ar putea taxa aspru faptul că liberalii nu respectă înțelegerea.
Pe de altă parte, cumințenia PSD din ultimii doi ani pare nefirească, dacă rememorăm comportamentul social-democraților din ultimele trei decenii. PSD știe însă că pentru acest moment a obținut maximum din ce putea obține. Șeful statului este de la PNL, iar PSD nici n-ar fi visat în 2020 că în trei ani va obține, prin negocieri cu liberalii, funcția de premier. Aici PSD a speculat neînțelegerile dintre PNL și USR. Orgoliile din zona dreptei au dinamitat o majoritate, ce-i drept la limită, dar care părea după alegerile din 2020 că va funcționa măcar două treimi din mandat.
PSD ar putea însă comite o mare greșeală, după ce în mai 2023 va pune propriul premier. La fel a făcut și PNL înaintea alegerilor din 2020, când pe fondul isteriei anti Dragnea, a dat jos guvernul PSD prin moțiune de cenzură, apoi s-a comportat de parcă ar fi câștigat alegerile. PNL a dezamăgit atunci crunt după numai un an de guvernare, pentru că și-a pus amantele și pilele de partid în funcții. Cum să intri în campanie promițând că vei face ce trebuie când primele tale decizii este să-și înfigi oamenii în posturi călduțe? PNL a fost pedepsit atunci, fiind învins de PSD, epoca Dragnea fiind dată rapid uitării.
PSD poate comite aceeași greșeală, adică să se creadă la putere pe cinci ani, și să reușească astfel să enerveze electoratul chiar înainte de alegerile din 2024.
De asemenea, sunt multe lebede negre care pot apărea, e imposibil de făcut azi strategii politice. Avem conflict militar prelungit în Ucraina și e greu de spus cum vor evolua lucrurile. Suntem pe nisipuri mișcătoare în zona economică și nu știm cum vom ieși din această iarnă. Inflația e încă la cote ridicate, iar facturile la gaz și energie ar putea stârni nervozitate în rândul românilor.
Întrebarea e dacă politicienii noștri vor rămâne cu capul pe umeri și nu vor tensiona și mai tare lucrurile. Nici n-ar fi prima dată, dar ar fi un dezastru să ne pierdem echilibrul și să declanșăm bătălii politice interne sângeroase într-un context internațional și așa complicat.