Se înstăpânește toamna, continuăm Jurnalul, ce altceva?
Duminică, 25 septembrie
O notă de acum șapte ani: „În România nu e economie de piață, e economie de mică înțelegere, trebuie să te rogi pentru lucrul tău, prosperă jigodiile și slugile lor, ca pe tot teritoriul cultural al fostului Imperiu Otoman. Și de la înălțimea culturală a șaormei cu de toate, dând din buric, în trening, frumos, cu răpirea din serai pe perete, cu covorașul de semințe la picioare, românul mediu statistic e mândru de acest Eden al civilizației în care se întâlnesc atât de des hoții cu proștii, fiindcă sunt din belșug și unii, dar și ceilalți“.
O notă de acum șase ani: „Mă enervează antrenorii echipelor de fotbal care susțin că doar rezultatul contează, iar spectacolul e un moft. Asta e ca și cum un actor ar susține că nu are importanță cum joacă, important e să urce sfânta scândură și să bifeze reprezentația“.
O notă de acum patru ani: „Guvernul Dragnea III are un nou secretar general: Toni Greblă. Pentru aceia care nu știu de unde vine Greblă, îi informăm că el s-a remarcat în cadrul Revoluției de la Târgu Jiu, când, conform cutremurătoarelor mărturii ale celor prezenți, a stat nedus la treaba mică ore în șir în balconul Partidului, a stat și a vegheat Greblă realizările revoluționare ale oltenilor, pătimind astfel pentru România Liberă, ura, trăiască!“.
Încă o notă de acum patru ani: „Am un prieten care stă la etajul zece și de la el de acasă se văd bine și Catedrala și Casa Poporului. Le știe de când erau ele mici. Și cum stăteam noi așa deunăzi și ne uitam la ele deodată ne-am dat seama că nu putem să spunem care e mai urâtă. Catedrala lui Daniel sau Casa lui Ceaușescu? Domnule, o fi nevoie și de una și de alta, să fie primit și Doamne ajută, bravo, neam, dar măcar dacă pe partea estetică nu stăteau așa de rău. Cu alte cuvinte, după ce că e multă, Catedrala Neamului mai e și urâtă cât Casa Poporului“.
O notă de acum trei ani: „Căci lumea toată e o vulcanizare, iar noi peticele ei“. Dănuț Andrușcă, un gânditor. Sau așa s-ar cuveni.
O altă notă de acum trei ani: „Am dat și eu ureche la radio la șlagărul ăsta nou pentru tineret, Străzile din București. Întrebarea mea e alta: care străzi, bre? Poate cuvântul stradă să ascundă realitatea unei ulițe?“.
Și încă o notă de acum trei ani: „Aș vrea să trăiesc să apuc (dar nu va fi cazul) carpato-danubiano-ponticul alegând și altceva decât neamul prost“.
Sâmbătă, 24 septembrie
Cândva, într-un viitor cu oameni ceva mai înțelepți, se va descoperi nu fără oarecare uimire că Federer și Nadal au fost în tot timpul unul singur; iar nouă amănuntul cumva ne-a scăpat.
O notă de acum patru ani, din vremea hamsterului teleormănean: „România, ca de obicei altfel: în loc să facă oamenii experimente cu hamsteri întru folosul științei, face hamsterul experimente cu oamenii“.
Vineri, 23 septembrie
O notă de acum nouă ani: „Am avut un coșmar: am visat ca Franz Kafka trăia și se mutase, prin programul Prima Casă, în Berceni și își refăcuse viața cu Ana-Maria Prodan“.
Joi, 22 septembrie
La Iohannis și tăcerea e din limbă de lemn.
Gest superb al aleșilor vlahilor pentru aleșii vlahilor: și-au mărit din nou salariile.
Miercuri, 21 septembrie
Istoria recentă a vlahilor pe scurt:
România pe vremea lui Băsescu: hă-hă-hă.
România pe vremea lui Ciucă: ă-ă-ă.
Marți, 20 septembrie
Idee de carte de Gabriel Garcia Marquez: un monarh care domnește doar zece zile, dar funeraliile la moartea sa durează șaptezeci de ani.