„Querida Oltița“, așa începeau mesajele electronice scrise de Miguel Soto din îndepărtatul Mexic. Compania sa, Cabeza en espiral, va fi acum, prin prezența la Festivalul Internațional de Teatru pentru Publicul Tânăr Iași (FITPTI), pentru prima oară în România.
O experiență formidabilă! Și dacă tot străbate 9.987 de km (conform Google) de peste Atlantic, aduce în geamantanele din cala avionului nu unul, ci două spectacole. Dacă ne luăm după modalitățile de expresie, ambele par a fi pentru copii, dar în fiorul lor scenic e evidentă abundența de elemente culturale latino-americane, care transcend vârstele biologice. E multă poezie și delicatețe în tratarea unor teme de mare sensibilitate.
Zborurile plus escalele însumează 27 de ore
A fost simpatic Miguel încă de la primul schimb de mesaje; îl cheamă și Angel, nu putea fi altfel. Mai întâi, avea o problemă cu pașaportul. Fără care, evident, nu poate călători. A rezolvat. Apoi s-a aflat într-un turneu mai amplu prin țara lui, care l-a monopolizat ca timp și atenție. S-a încheiat și turneul. A început aventura biletului de avion.
Trebuie să pomenesc, din nou, deficiențele majore de transport din România, spre și dinspre Iași, în cazul de față. Pentru invitații FITPTI 2022, avem de făcut două transferuri la Iași de la Bacău, care, iată, stă mai bine pe anumite destinații. La edițiile precedente, au fost transferuri internaționale cu mașina și de la Chișinău!
Revenind la cum ajungi din Mexic în România, la Iași, iată o modalitate de a traversa o jumătate de planetă. Miguel Soto pleacă din Cancun, zboară la Manchester, de acolo la Milano/ Bergamo, iar de la Milano/ Bergamo la Iași. Durata zborurilor plus escalele însumează 27 de ore! Am avut ceva relativ similar la o ediție precedentă, cu invitați care veneau din Noua Zeelandă. Vă dați seama că e nevoie de măcar o zi de somn pentru recuperare și acomodare cu fusul orar.
Miguel e încântat de participarea la FITPTI. Iată ce mi-a scris în mesajul dinaintea plecării: „Sunt foarte entuziasmat în privința călătoriei! Sunt pe punctul de a începe una dintre cele mai extraordinare experiențe ale vieții mele! Participarea la festivalul tău e pentru mine un vis împlinit. Îți mulțumesc pentru încredere“.
Legătura dintre artă și sănătate
Oana Popa e strănepoata lui Gr.T. Popa, al cărui nume e înscris pe frontispiciul Universității de Medicină și Farmacie Iași. Gr.T. Popa a fost nu doar medic și cercetător în sfera sănătății, ci și participant activ la viața culturală a Iașului. Împreună cu Mihail Sadoveanu și George Topârceanu a fondat revista „Însemnări ieșene“. Oana Popa e actriță la București, unde activează în cadrul Asociației de Dezvoltare Personală „Grigore Popa“. Pe linia străbunicului, s-a concentrat într-o manieră originală pe legătura dintre artă și sănătate. Există, de fapt, o conexiune fundamentală între cele două, și una și cealaltă oferind, în maniere specifice, tratamente. Arta, pentru suflet. Medicina, pentru corp.
Oana Popa va fi prezentă în FITPTI cu un spectacol care li se adresează persoanelor cu dizabilități de toate felurile. Închide ochii și ai să vezi mai bine e titlul său, parte a proiectului Școala de Joacă. Este o adaptare după Povestea seminței scrisă de Dumitru Radu Popa, o poveste pentru cei care vor să înțeleagă mai bine lumea în care cresc.
Ideea de a imagina spectacole pentru persoanele cu dizabilități e foarte binevenită într-o Românie în care acestea nu au prea multe modalități de socializare, din păcate. Includerea spectacolului în programul FITPTI exact acest lucru îl urmărește, o ofertă care să atingă segmente de audiență cât mai largi. Partenerul FITPTI la acest eveniment este Centrul Cultural „I.I. Mironescu“ al UMF.
Ionesco participa la repetiții
Filmul documentar Ionesco inszeniert Ionesco: Der König stirbt/ Ionesco montează Ionesco: Regele moare a fost realizat în 1971 de regizorul Georg Madeja. E o coproducție Austria-Germania ale cărei drepturi de difuzare sunt împărțite între două organizații din cele două spații culturale implicate. Filmul e extrem de interesant, căci reface punerea în scenă la Schauspielhaus Graz a piesei Regele moare.
E de notorietate obiceiul lui Eugène Ionesco de a participa la repetițiile cu punerile în scenă ale propriilor texte, atenție însoțită chiar de mici sugestii de mizanscenă. Reamintesc întâmplarea care a dus la titlul Cântăreața cheală, petrecută într-un asemenea context. Ionesco era prezent la repetiții (în 1950, Theatre des Noctambules Paris), iar unul dintre actori în loc să spună institutrice blonde a zis cantatrice chauve. Autorul a decis pe loc ca numele textului să rămână La cantatrice chauve. Pe vechea peliculă a acestui film pot fi văzuți Eugène Ionesco, Wolfgang Bauer, Emil Breisach.
Cele 67 de minute în germană și franceză sunt o excelentă ocazie pentru curioși de a descoperi gândurile dramaturgului privind propria piesă și teatrul absurdului. Drepturile de autor sunt o chestiune tratată cu mare responsabilitate în Occident, așa încât a trebuit să ne asigurăm că le respectăm în totalitate. Din fericire, partenerii noștri tradiționali, Forumul Cultural Austriac și Biblioteca Austria Iași, au făcut demersurile pentru acordarea copyrightului.
Trebuie să remarc deschiderea realizatorilor pentru a facilita difuzarea filmului. În fond, acesta este scopul oricărei creații artistice, indiferent de gen, să ajungă la cât mai mulți dintre posibilii interesați. Cu subtitrarea a fost o altă poveste, fiind nevoie de un traducător care să știe atât germană, cât și franceză. S-au găsit soluții și pentru asta. Proiectăm filmul!