Filarmonica „Moldova“ Iași a deschis stagiunea 2022-2023 cu un vocal-simfonic extraordinar Ludwig van Beethoven. Concertul care a celebrat cei 80 de ani de la înființarea instituției a fost dirijat de maestrul Cristian Mandeal și s-a bucurat de prezența solistică a violonistului Liviu Prunaru, concertmaestru al Concertgebow Amsterdam. Programul beethovenian a pus în valoare orchestra și corul Filarmonicii „Moldova“ prin Simfonia a IX-a, cu Odă bucuriei, partitură pe care compozitorul german a notat: „Lume, îți cunoști creatorul? Caută-l în ceruri, El trebuie să locuiască deasupra stelelor.”
„Deschiderea unei stagiuni e un moment zero, unul foarte important pentru fiecare muzician“, a declarat pentru TVR Iași violonistul Șerban Mereuță, directorul artistic al Filarmonicii „Moldova“ și membru al cvartetului ieșean Ad Libitum. La conferința de presă premergătoare acestui concert inaugural, chiar managerul Bujor Prelipcean sublinia importanța unui concert inaugural pentru ceea ce înseamnă parcursul unei stagiuni.
Iar Cristian Mandeal, cel mai important dirijor român al momentului, a fost șeful de orchestră ideal pentru aniversarea stagiunii cu numărul 80 la Iași: muzicianul cu o experiență impresionantă e legat sufletește de ansamblul filarmonic ieșean, pe care l-a condus pentru prima oară în octombrie 1981, acum mai bine de 40 de ani.
Promisiuni de renovare
Concertul a debutat, cum era de așteptat cu discursuri, unul scurt și la obiect, dar amar, al viorii I a Vocesului. Pentru directorul așezământului filarmonic din Iași, care a mulțumit Teatrului Național „Vasile Alecsandri“ pentru sala oferită la deschidere, renovarea sălii de concerte a Filarmonicii din sediul vechi rămâne un finit coronat opus. Un deziderat principial.
E trist cum un om care s-a acoperit de glorie pe marile scene ale lumii nu găsește înțelegere acasă, în orașul căruia cvartetul Voces i-a adus atâta glorie. „Aniversarea celor optzeci de ani“, a spus Bujor Prelipcean, „este un prilej de sărbătoare pentru muzicieni, pentru melomani și iubitorii de artă, dar și pentru orașul Iași“. Iar speechul lui Mihai Chirica a stârnit rumoare. Primarul municipiului Iași a declarat că în șase luni vor începe lucrările de renovare a sălii Filarmonicii, o clădire emblematică a urbei, una cu o acustică inegalabilă. Pe 3 martie 2023 îi voi solicita un interviu domnului primar.
Liviu Prunaru (c) Andrei Cucu
Bucuria oamenilor nu poate fi oprită
Prima parte a concertului inaugural din seara de 7 octombrie 2022 a cuprins două lucrări simfonice beethoveniene, Uvertura Creaturile lui Prometeu, op. 43, care mi-a reamintit cât de bine pot suna cordarii simfonicului ieșean. Vervă și dăruire, cu o frazare jubilatorie sub bagheta atentă a maestrului Cristian Mandeal, concentrat și extrem de serios, ca întotdeauna.
Pentru Concertul pentru vioară în re major, op. 61 publicul din sala plină a Teatrului Național l-a primit cu ovații pe Liviu Prunaru, un muzician foarte iubit la Iași. Concertmaestrul Concertgebow Amsterdam, unul dintre cei mai buni din lume la ora actuală e un răsfățat al aplauzelor la Iași. În lunga introducere orchestrală din Allegro ma non troppo a părții I nu se poate abține să nu susțină orchestra, pe concertmaestrul ieșean Andrei Chirilă. E meseria lui, iar muzica lui Beethoven e pur și simplu cuceritoare. Cantilena solistică a viorii pornește firav, sala teatrului „Vasile Alecsandri“ nu e făcută pentru simfonice, dar tehnica și experiența solistului își spun cuvântul.
Cristian Mandeal știe ce și cât să ceară de la orchestră. La cadență, una dintre cele mai dificile scrise pentru acest concert de Joseph Joachim, toată lumea e cucerită: coarde duble, transformări polifonice și variaționale ale temei par o joacă de copil în mâinile lui Liviu Prunaru. Lumea aplaudă, așa e, nu se aplaudă între părțile unui concert, dar bucuria oamenilor nu poate fi oprită. Iar dacă unii dintre ei nu știu regula asta nu e nici o tragedie.
Larghettoul median e o poezie: violonistul știe să pună exact vârful acela de dolcissimo care oprește respirația. Dacă nu ar suna și telefoanele mobile în sală ar fi mult mai bine. Finalul e impetuos dar bine dozat. Mandeal e un dirijor prea experimentat ca să cadă în efuziuni vitezistice, cascada de aplauze finale și cele patru chemări la rampă sunt răsplătite cu un Bach dumnezeiesc. Pe chiar respirația inițială a bisului, violonistul trebuie să aștepte finalul unei melodii cu accente exotice de Hawai. Se râde în sală, Liviu Prunaru zâmbește. Iașul are un public bun, în ciuda telefoanelor uitate pe tare.
Unul dintre cele mai bune ansambluri simfonice
După pauză, Simfonia a IX-a în re minor, op. 125 e un alt deliciu, unul mult așteptat, deși de câteva stagiuni deschiderea cu Odă bucuriei a devenit specialitatea casei. Tempoul primului allegro pare sufocant, dar Cristian Mandeal știe bine ce face. A repetat centimetru cu centimetru această partitură la Iași. Câtă nevoie aveam de o așa interpretare, după potpuriurile cu Ceaikovski-Strauss din pandemie și mai ales liniștea apăsătoare care a închis sălile!
Scherzo: molto vivace – presto e o adevărată cavalcadă, orchestra se simte magnific cu experimentatul dirijor la pupitru. Plăcerea asta nebună de a cânta îmi reamintește că orchestra care aniversează cu acest concert a optzecea stagiune era numită orchestra super și Stradivariusul lui Baciu. În afara conjugărilor, orchestra Filarmonicii Moldova din Iași este astăzi unul dintre cele mai bune ansambluri simfonice în România de astăzi. Adagio molto e cantabile e paradisiac, deși tempoul nu e cel obișnuit, iar faimosul final coral e apoteotic.
Corul „Gavril Musicescu“ pregătit pentru acest debut de stagiune de Consuela Radu-Țaga sună minunat. Și la capitolul vocal Iașul are cu ce se mândri. Bravo, tutti! Și soliștii Diana Țugui, Antonela Bârnat, Florin Guzgă, Sandor Balla au fost la înălțime, cu ușoare asperități de volum pe cvartet, dar publicul a știut să-i răsplătească cum se cuvine. O Freunde, nicht diese Töne! Un concert de ținut minte și de povestit nepoților.
Felicitări, Filarmonica Moldova, pentru concertul de deschidere a stagiunii! La mulți ani! Să vă întoarceți cât mai repede în sala voastră! Iar cei 80 de ani de la concertul dirijat de George Enescu pe aceeași scenă a Naționalului ieșean, pe 9 octombrie 1942, ne aduc în actualitate emblematicele cuvinte ale acestuia, înscrise pe frontispiciul Filarmonicii: „UREZ FILARMONICII «Moldova» SĂ TRĂIASCĂ VEACURI PENTRU A-ȘI ÎNDEPLINI PREA FRUMOASA MISIUNE CE LE ESTE ÎNCREDINȚATĂ“.
(c) Andrei Cucu
Filarmonica „Moldova” Iași
Concert vocal-simfonic extraordinar, Deschiderea stagiunii 2022-2023
Teatrul Național, „Vasile Alecsandri“ Iași
Orchestra Simfonică și Corul „Gavril Musicescu“
dirijor Cristian Mandeal
dirijorul corului Consuela Radu-Țaga
Ludwig van Beethoven (1770-1827)
Uvertura Creaturile lui Prometeu, op. 56
Concertul pentru vioară și orchestră în re major, op.61
Solist Liviu Prunaru, vioară
Simfonia a IX-a în re minor, op. 125
Soliști: Diana Țugui, Antonela Bârnat, Florin Guzgă, Sandor Balla
Vineri 7 octombrie 2021
FOTO 1: © Andrei Cucu